facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Трима бивши шефове на АПИ отиват на съд за безхаберие

Трима бивши шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са предадени на съд. Те са обвинени за безстопанственост във връзка с изграждането на отсечка от магистрала "Марица". Това стана ясно вчера от съобщение на Софийската градска прокуратура. Обвинените са Лазар Лазаров, Дончо Атанасов и Илиана Захариева.  

Безхаберието на Лазаров може да му осигури затвор от 3 до 12 години. В периода август 2014 г. -  февруари 2015 г., когато е бил шеф на агенцията, "умишлено не е положил достатъчно грижи за работа по изграждане на магистрала „Марица“, се казва в съобщението на прокуратурата. Това е довело до щети за над 30 млн. лв. 

Нарушенията, както в. "Сега" писа нееднократно тогава, са при изграждането на 31-километров участък от автомагистрала „Марица”. Той е трябвало да бъде изцяло завършен от италианската фирма, изпълнител на проекта - "Чи Ем Чи ди Равена". Строителството се забавя заради преовлажняване на почвата. Отводняването е възложено на "Пътища Пловдив", част от групата на благоевградската строителна компания "Агромах". Българската фирма е получила без яснота милиони левове. Това според разследването допълнително е оскъпило проекта с над 30 млн. лв. и е щета за Министерството на транспорта.

За строежа на 31.4-километровата отсечка беше избрана италианската компания "Чи Ем Чи ди Равена". Търгът беше спечелен с цена от 159.75 млн. лв. с ДДС. Скоро след началото на строежа започнаха проблеми с неприключили процедури по отчуждаване, археологически разкопки и работата по магистралата спря за година, а строителите предявиха парични претенции заради усложненията и забавянето. Тогавашният шеф на АПИ Лазар Лазаров призна, че оскъпяването на последната отсечка на "Марица" е неизбежно заради сбъркани проекти - пропуснати инженерни съоръжения и неточни геоложки проучвания. В крайна сметка цената се увеличи с 43 млн. лв. без ДДС, които бяха пуснати като обществена поръчка за допълнителни дейности. Тя беше спечелена от "Пътища Пловдив", които на практика достроиха магистралата. По това време строителната фирма е била свързана с бизнесмена и политик от БСП Георги Гергов.

Дончо Атанасов и Илиана Захариева - бивши шефове на пътната агенция, също са обвинени, че в периода от януари 2014 г. до януари 2015 г. "не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала "Марица", според съобщението на прокуратурата. Ако бъдат признати за виновни, могат да получат от 3 до 10 години затвор.

Това не е първото обвинение нито за Атанасов, нито за Лазаров. През 2018 г. двамата ексшефове бяха обвинени за смъртен случай в тунел "Ечемишка" след падане на осветителна конструкция. След разследване стана ясно, че носещата конструкция на осветлението в тунела се е рушала повече от 20 години заради корозия и това е било известно в агенцията, описано в множество доклади, но не е довело до никаква реакция. 

Дончо Атанасов пък получи обвинения и за бездействие, което е довело до катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души. Друг бивш шеф на агенцията, Светослав Глосов, също беше обвинен за липса на контрол при ремонта на пътя край Своге.

ТРЕТИ ОПИТ

Това е трети опит на прокуратурата да вкара в съда обвинение за магистрала "Марица", писа lex.bg. вчера. Досега Лазаров беше единственият обвиняем, привлечен за първи път през юни 2017 г. Тогава обаче обвинението бе за щети за повече от 41 млн. лв. Първият път, когато обвинителният акт беше внесен в съда, беше в началото на 2018 г., но той бе връщан на прокуратурата два пъти от двама различни съдии от Софийския градски съд заради неяснота по обвинението.

Към статията във в. СЕГА
Minderbinder
снимка на Minderbinder

Никъде в закона няма дефинирано престъплението 'безхаберие', журналисте.