facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
България и Румъния са шампиони на ЕС по ръст на заплатите

България отново излезе на предни позиции в ЕС по ръст на заплатите. Само за година разходите за труд на фирмите у нас са се изстреляли нагоре с 12.9%, показват новите данни на Евростат, публикувани вчера. Информацията е за първото тримесечие на 2019 г.  България е втора след Румъния, където плащанията на работодателите са скочили с 16.3% спрямо същия период на 2018 г. За сравнение - в най-голямата икономика на ЕС - Германия, увеличението е едва 2.5%. В Гърция пък дори има спад, макар и символичен - с 0.2%.

В "разходи за труд"  Европейската статистическа служба отчита заплатите, но и много други директни разходи, които предприятията правят за персонала си. Тук влизат пенсионните и здравните осигуровки, вноските за фонд "Безработица", кеш разходите за храна, гориво, служебни коли, добавките за извънреден труд и за работа по време на празници и др.

В данните на Евростат за България прави впечатление, че  т.нар. "други разходи" са пораснали повече от разноските за заплатите. Увеличението на заплатите е 12.7%, а на другите разноски - с 13.8%. Евростатистиката не дава обяснения за това различие, но най-вероятно разходите на някои фирми у нас са се покачили заради вдигането на максималния осигурителен доход, което означава по-големи осигурителни вноски. 

Информацията на Евростат разкрива още, че разходите на работодателите растат с различно темпо в отделните икономически сектори. В промишлеността например увеличението е с 11.7%, докато в строителството е по-слабо - с 8.4%. Рекордът е в сферата на услугите, където заплатите и другите разноски на предприятията за работниците и служителите са се покачили с 13.1% за година. Като цяло българската икономика вече доста тримесечия едва постига 3-3.5% ръст. Заплатите се повишават много по-бързо и от производителността на труда. Основната причина за скоростното покачване на заплащането е, че фирмите все по-трудно си намират хора за работа.  

Във всеки доклад на Европейската комисия напоследък се посочва, че дефицитът на кадри и бързото увеличение на цената на труда не са здравословни за българската икономика. "Пазарът на труда се затяга. Съвсем ясно е, че в някои сфери има недостиг на работна ръка. Естествено това води до натиск върху заплатите, които работодателите трябва да повишават", коментира неотдавна Бенжамин Анжел от Генерална дирекция  "Икономически и финансови въпроси" в ЕК.

В понеделник излезе още една интересна новина, свързана с особеностите на българската икономика. Безработицата е паднала до рекордните 5.3%, обяви Агенцията по заетостта. Това е най-ниската стойност, откакто е създадена агенцията. 

 

Към статията във в. СЕГА
pbdan

Нашите "велики" работодатели имат една напълно погрешна теза, че видите ли нарастването на БВП за 2016г. било 3,2 на сто, а увеличението на средната заплата съответно 9,8 на сто. Дотук само е вярно. Когато през 1998г. взимахме по 10 долара заплата нима производителността на труда (ПТ) беше 100 пъти по-висока в ЕС, та взимаха по 1000 долара заплати. Сега ПТ у нас е около 40 на сто от средната за ЕС, но средната заплата у нас е около 5 (500евро) вместо 2,5 пъти по-малка от тази в ЕС (2500евро). Затова средната заплата у нас трябва да бъде около 1000 евро, а не лева и дотогава ръстта на заплатите трябва да е изпреварва ръстта на БВП.

Гласът

Затова средната заплата у нас трябва да бъде около 1000 евро

Може, ако цените в България се вдигнат двойно. Апропо, средната заплата в ЕС е 1520 евро, не 2500, както ти си написал.

https://www.reinisfischer.com/average-salary-european-union-2017

Augereau

Сега ПТ у нас е около 40 на сто от средната за ЕС, но средната заплата у нас е около 5 (500евро) вместо 2,5 пъти по-малка от тази в ЕС (2500евро). Затова средната заплата у нас трябва да бъде около 1000 евро, а не лева и дотогава ръстта на заплатите трябва да е изпреварва ръстта на БВП.


Сравняваш показател за производителност на труда, който е в стойности по покупателна способност с друг показател (заплата), която е в номинални стойности. Трябва да гледаш и заплатите по покупателна способност, за да е валидно сравнението. Ако видиш какво можеш да си купиш с тия 500 евро заплата в България и какво можеш да се купиш с тия 2500 евро Европа, ще видиш, че пак сме си баш на около 40% от европейските заплати. 


Между другото, това изкривено сравнение го правят постоянно много политици и синдикати, но то просто е неуместно. Сраянявайте покупателна способност с покупателна способност. Или пък номинал с номинал. А не смес от двете. 

hamer

Каквото и да се сравнява, когато си тръгнал от възможно най-ниска база, всяко нарастване изглежда грандиозно, но не намалява бедността. И може и да тъпо, но не разбирам как при тази "ниска" производителност, цените се изравняват или дори надминават тези в Европа.