Quantcast
Washington Examiner: Русия хвърли зад решетките свои ракетни учени | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

47 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Washington Examiner: Русия хвърли зад решетките свои ракетни учени

Докато Русия върви към разполагане на хиперзвукови ракети, тя става все по-параноична да не изтекат тайните на видни руски учени, пише американското издание Washington Examiner, цитирано от Фокус.

Агенцията представя материала на американската медия:  „Хиперзвукова“ означава скорост, по-голяма от 5 Маха (пет пъти скоростта на звука). Наскоро разработените руски ракети са балистични с въздушно базиране, ядрените Мах-8 „Циркон“ и Мах-10 „Кинжал“, предназначени за борба със самолетоносачи, както и Мах-27 „Авангард“ – маневриращи носачи, които се отделят от междуконтинентална балистична ракета и могат да пренасят два мегатона ядрен заряд. Високата скорост и маневреност на хиперзвуковите ракети намаляват ефективността на контрамерките.

Докато се движи във въздуха със скоростта на метеор, хиперзвуковата ракета е обградена от огнено кълбо. Такова огнено кълбо придружава всяко повторно въвеждане на космически кораб в земната атмосфера. Това може да застраши целостта на космическия кораб и да наруши електронните му комуникации. (Спомняте ли си филма „Аполо 13“?) Ракетните учени изучават този феномен още от зората на космическите изследвания. Направеният напредък е подобрил представянето по време на пускане и слизане, но също така е отворил кутията на Пандора с управляеми свръхзвукови ракети.

Руски учени, които проведоха това изследване в сътрудничество със западните си колеги, сега са обвинени в предателство.

През юли 2018 г. ФСБ (Руската федерална служба за сигурност) арестува Виктор Кудрявцев, водещ руски изследовател за моделиране на въздушния поток около ракети по време на изстрелване и повторно въвеждане в атмосферата. Кудрявцев е работил в руския ракетно-строителен институт ЦНИИМАШ в продължение на 48 години, издигайки се от инженер до заместник-директор на Центъра за топлообмен и аерогазова динамика.

От 2011 г. до 2013 г. Кудрявцев управляваше от името на ЦНИИМаш съвместен проект, координиран от Института по флуидна динамика на Фон Карман в Белгия. Включени бяха и Германският аерокосмически център и две други руски научноизследователски институции. Това е част от нарастващото научно сътрудничество на Русия със Запада, което завърши с руската окупация на Крим през 2014 година.

Кудрявцев е обвинен в разкриване на държавни тайни на учени от Фон Карман по време на посещенията му в белгийския институт. По време на ареста си той не е имал разрешение да работи с чувствителни данни от 20 години. Той е държан в затвора Лефортово в Москва още от ареста му. На 75 години страда от диабет и сърдечно заболяване. През май 2019 г. той бе за кратко хоспитализиран в отговор на заповедта на Европейския съд по правата на човека.

Досега следствието, водено от лейтенант-полковника Александър Чабан от името на ФСБ, не е предстаявило никакви доказателства за престъпления, извършени от Кудрявцев. След месеци разпити никой от колегите на Кудрявцев в ЦНИИМАШ не се съгласи да свидетелства срещу него. Чабан е оказал натиск върху Кудрявцев да свидетелства срещу бившия си ученик и директор на HEAD Роман Ковалев в замяна на освобождаването му от затвора. Той отказа.

На 5 юни 2019 г. ФСБ нахлува в апартамента на Ковалев край Москва, където той живее със съпругата си. Те също така претърсиха вилата на Ковалев за доказателства за връзки с НАТО. След като не намериха нищо интересно, те конфискуваха всички електронни устройства, принадлежащи на двойката. 56-годишният Ковалев е обвинен в държавна измяна и заведен в затвора в Лефортово. В този прочут московски затвор сега са двама от най-големите руски учени. Ковалев несъмнено ще бъде подложен на натиск да свидетелства срещу бившия си наставник в замяна на свобода.

Следващия месец се отбелязва една година, откакто Кудрявцев влезе в Лефортово. Той е уважаван учен и е получил многобройни награди от Руската федерация и космическа индустрия и споделя килия с площ от 20 кв. метра с политически затворник, който е лъжливо обвинен в палеж. В четвъртък му е позволено да вземе 15-минутен душ. Той има право да говори със семейството си веднъж месечно и да се среща с адвоката си на всеки две седмици. Русия счита един ден предсъдебно задържане като един и половина дни за бъдещ затвор.

През април 2019 г. Кудрявцев е посетен в затвора от Дуня Миятович, комисар по правата на човека на Съвета на Европа. Защитата му е изградена от известния руски адвокат по правата на човека Иван Павлов. Но надеждите са малки; ловът на шпиони също носи награди. ФСБ, подобно на своя предшественик на КГБ, рядко допуска грешки.
 

Към статията във в. СЕГА

Страници

LePenseur
снимка на LePenseur

Хайде в шарашката! Гео ще ви разкаже, че там е все едно в пионерски лагер. 

ogopogo_x3

Да си припомним сем. Розенберг Клаус Фукс и още няколко учени обвинени в шпионаж и след това да роним сълзи за един предател...

Гласът

Да си припомним ... Клаус Фукс

Какво трябва да си припомним за гедеерския академик, и британски предател, Клаус Фукс?

скайспирит (непроверено)

Това може да застраши целостта на космическия кораб и да наруши електронните му комуникации. (Спомняте ли си филма „Аполо 13“?)

Този цитат показва нивото на таргета, за които е предназначена статията. Едно към едно онагледяване в при дискавъри каналите - "Еди кое си е голямо колкото две бейзболни игрища" ?

 

Иначе СЕГА сериозно. Времената на Елцин свършиха. Когато си поел ангажимент да работиш за тайните работи на държавата и се полакомиш, влизаш в затвора. А в едни други времена директно ги изправяха на стената по бързата процедура. 

ogopogo_x3

американците цитират филми щото са скарани с книгите. Особено малоумно е обяснено реентрито на космическите апарати в атмосферата. За дежурното споменаване на Крим май им плащат да го вкарват във всяка статия като мантра... 

ogopogo_x3

Впрочем наскоро тикнаха на топло един индийски учен работил по топлинната защита на двигателите на Б2. Нещо статийка за него няма ли да прочетем в сополиво-сълзливия стил като горната?

дядо яга

Ето ви класически спам...нещо като нищо. Тази агенция Фокус, преписана от прелюбезния Дир ще да е изключително наивна да предизвика ефекта на оплюването, което явно цели...За американците ясно..те по презумпция си измислят нещо да си го вярват после....Ама ние що им се връзваме? Да ви звучи достоверно "Досега следствието, водено от лейтенант-полковника Александър Чабан от името на ФСБ... Толкова, колкото ако бяха написали например оберфюрера Чалбан....Даже не са си направили труда да проверят какви са истинските звания по принцип в Русия....А претендират за новина и достоверност. 

Slava
снимка на Slava

Някой да не си помисли, че онези сатрапи от времето на Чернобил са измрели. Живи са и още как?

ДpaгaнOxpидcки

Google-translator по-добър превод би дал... лейтенант-полковник. Фамозно.

Седем с един...

Лейтенанат-полковник Путин...Добре звучи вместо подполковник Путин...

paragraph39

/:/ Лейтенанат-полковник Путин...Добре звучи вместо подполковник Путин

........................................................................................................................

По-скоро е, май, старши лейтенант, а НЕ лейтенант-полковник?!

Или пък просто е подполковник, но НЕ и лейтенант-полковник!?

fractal
снимка на fractal

Това огнено кълбо се образува защото се приземяват и огъня е в безтегловност около хиперзвуковата ракета както когато самолет пикира и вътре в самолета се симулира безтегловност и водата е във формата на сфера

На земята огъня е около казана а водата е в казана и не са сферични

JollyRoger's

Хиперзвукова “лейтенант-полковнишка“ (!?!) партенка за толупи...

Неграмотен турлюгювеч... Ашколсун и машалла!??

Investigator
Че "старши-лейтенант-полковник Путя" и наоколо са превъртяли, е неоспорим факт идещ на талази от ЕГН-то им, така както са факт и свръхзвуковите шайбови телефони в свръхсекретен командирски пулт за изстрелване на топ-секретни невидими ракети.
Руснаците са ташаци на рояци. Колкото и да се стремят да лъгондрят, накрая все ги Гващат и все абасрани.
Така беше и с изпреварването на капитализЪма, докато накрая го изпревариха и им лъснаха голите дирници.
Миряна Б.

Шпионская драма, Или за что казнили супругов Розенберг

 

https://www.anews.com/p/71048288-shpionskaya-drama-ili-za-chto-kaznili-suprugov-rozenberg/

Investigator
Те и в НРБ Гващаха свободомислещи натури при опит да преминат границата и ги обвиняваха в шпионаж, преди да са я преминали или когато вече са застреляни от някой ербап булгаристан солджър.
Българската ДС, състояща се от пълни кретени и непрогресирали селяни, за 45 по-бедни години един кьорав шпионин не можа да Гване, камо ли да усети колко много работеха под носа й.
"Булгаристанска трагедия" от Тошо Драйзърофф.
ЗИП
снимка на ЗИП

Деденцето явно си е помислило, че кат е на 75 години никой нема да го пипа !

 

:)

 

Да, ама не. Службите пипат здраво....

human_capital

Мурзилките много добре знаят за шпионството. Иначе никога нямаше да имат нещо по-технологично от самовар.

Миряна Б.

Че "старши-лейтенант-полковник Путя" и наоколо са превъртяли, е неоспорим факт идещ на талази от ЕГН-то им. Общо ЕГН ли имат?  къде го докопахте?

 

А какво са ташаците на рояци? Нов вид пчели, отгледан в аериканските лаборатории да заменят изтребените в Чернобил и заразили с радиация глобалните обществени и полуобществени семейства, изучени и опитомени от американския большой ученый Theodore Cockerell.

 

Investigator
Единствено атомната боНба успяха да откраднат сполучливо. Всички други технологи, тоже крадени от запада, са материалистична трагедия - от грамофони, магнетофони и ТВ приьомници до самальоти и самовари.
ЗИП
снимка на ЗИП

Реднеците немат акъл да направят "боНба". 

 

Да си дрънкат там на китарите кънтри и  да не поглеждат към свръхчовеците в технологично отношение !

 

:)

SvSophia
снимка на SvSophia

Още като се прочете в заглавието

хвърли зад решетките

става ясно що за информация, с какъв уклон и в какъв кульор е поднесена по-надолу.

 

Миряна Б.

Slava

Някой да не си помисли, че онези сатрапи от времето на Чернобил са измрели. Живи са и още как.

 

Кои именно сатрапи, ма Славке, я им обнародвай имената, ти си изтъкната кремлиноложка. И обърни внимание, че и ние сме живи и здрави въпреки марулите, и още как.

 

Прав е Сгуг, да се чете трябва. Без елементарни знания за Русия, историята и най-вече литературата й сте досадни илитерати.

SvSophia
снимка на SvSophia

Впрочем бих подминала всяка озаглавителна жълтокафеникава метафора единствено ако най-после 

България наистина хвърли наистина зад решетките поне част от колониалноадминистративната сган, която за три десетилетия разпродаде и унищожи индустрия, селско стопанство, здравеопазване, образование и изтипоса официални списъци с разузнавачите си. Но едва ли ще го доживеем -аз едва ли, дано поне България.

 

Все си викам "Дано, дано!", Миряна.

Investigator
Вярно е, че Русия има голяма и дълга история, но се вижда и какво е постигнала с 'онзи матрял', докато САЩ за 300 години направиха това, което Матушката няма да направи и след 1000.
inventus

Руснаците все още държат на старите изпитани начини за мотивация на кадрите.Специално за над седемдесет годишните те са единствено ефективните начини.

Миряна Б.

Хайде в шарашката! Гео ще ви разкаже, че там е все едно в пионерски лагер. 

 

Защо подценявате Берия? Пионерски лагер не, но санаториум. Лаврентий Палыч е бил невероятен мениджър! Благодарение на неговите шарашки Русия превари Америка в завладяването на космоса.

SSlavov

Високата скорост и маневреност на хиперзвуковите ракети намаляват ефективността на контрамерките.

 

След изпитанията на чудесата се появил малък проблем ,които създавал големи трудности .Ракетите на финала се движили толкова бързо ,че задминавали целите . Не могли да ги научат да завиват ,защото трябвало да минат през пръстените на Сатурн и пак да се връщат . Парашути за спиране не могат да ползват , идеята   за камикадзе била отхвърлена . Решили да ползват ония щъркели - пускат ги няколко секунди преди ракетата и постигали 99,9 % точност . Дори имало щъркел / кръстили го Стаханов / водил по пет ракети с обсег стотина кв.километра.

Тодор1

Нали ти казах ,че неудачно се опитваш да копираш  Звън?

Доси

Да, неудачно копиране... резултат от стремеж към оргиналничене при очевидна липса на талант.

Страници