facebook
twitter

Вие сте тук

9 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Страшно ли е, че България не е София

Колко пъти сте чували „София не е България“? А „Швайнфурт не е Германия"? В тази фраза са вложени поне две твърдения: че различията между София и останалата част от страната са много големи и че България е някак уникална страна в това отношение.

Поредните данни от Евростат за БВП (брутен вътрешен продукт) на човек от населението по региони - те са за 2017 г.  - вероятно ще предизвикат поредна вълна от драматични изводи за неравномерното развитие. Ето няколко бележки по тази статистика.

БВП на човек от населението в област София-град е 104% от средното за ЕС през 2017 г., или 2.1 пъти над средния показател за цяла България. През 2008 г. разликата е била 2.17 пъти. Казано иначе, разликата се свива, а не нараства! В Словакия и Унгария например Братислава и Будапеща са увеличили относителната си преднина за последните 9 години.

Уникална ли е България с подобни различия? Данните сочат, че не е. В повечето държави в Централна и Източна Европа се наблюдават същите разлики между столицата и останалата част на страната - около 2 пъти, като за Букурещ и за Братислава съотношението е най-високо - около 2.3 пъти. Ако пък решим да ползваме данни за Варшава само за градската част, полската столица излиза точно 3 пъти „по-богата“ от  страната като цяло.

Разликите в създавания БВП в региони с големи градове (или столици) и средното за национална икономика са видими в целия ЕС, но причините за това са тема на други анализи.

Чували ли сте за Швайнфурт? A за Ерлaнген? Това са „региони“ с БВП на човек от близо 2.6 пъти по-висок от средния за Германия. Точно толкова е разликата и между Франкфурт - финансовия център на Германия - и останалата част от страната. А пък Инголщад е 3.7 пъти „по-богат“; Волсфбург - 4.8 пъти. Това са градовете на автомобилните заводи на "Ауди" и "Фолксваген". Париж, разгледан като отделен регион, е 3 пъти „по-богат“ от Франция като цяло, Западен Лондон - 6 пъти по-богат от Обединеното кралство, а само ситито на Лондон - 12 пъти. 

Всички тези примери би трябвало да ни покажат, че използването на подобни данни за смислени изводи и формиране на политики си има някаква разумна граница. Очевидно е, че ако се начертаят граници на един „регион“ така, че в него да има 1-2 големи завода или финансов център, то в този регион ще се концентрира изключително висока добавена стойност. И при сравнение разликите със средните стойности за една диверсифицирана икономика ще са големи. Европейските региони (както NUTS2, така и NUTS 3) са изключително разнородни, а начините на определяне на границите им създават описаните по-горе „странни“ резултати. 

Отделно от това, меренето на „брутен вътрешен продукт“ на отделни малки териториални единици, при изключително развити и дълбоки междуотраслови връзки (вериги на добавена стойност), е силно проблематично. 

В крайна сметка - по-спокойно и без паника.

 

Към статията във в. СЕГА
volog2

Това че разликата е спаднала от 2.17 на 2.1 си е е в рамките на статистическата грешка. Впрочем проблемът не е това, че 

“София не е Ьългария”,

а в това, че в скоро време

”София ще е България”!!!

и не отношение на доходи, а население. В нея живеят над 2 милиона от 7 милиона население. В скоро време ще е половината, а останалото население ще е в няколко по-големи града като Пловдив, Варна и Бургас.

tatyana1

Сигурно има начини за ограничаване нарастването на София, защото колкото повече става населението, толкова по- неудобен за живеене става градът, независимо от изсипаните средства. И решението не е изсипване на повече пари,  а някакви ограничения.

Пример: имам познати, работещи в Норвегия, и там има безработица, намериха си работа в столицата, но няма да се местят, щото няма свободни жилища

Michael_P

Нищо ново Лъчо.

"Нерде Ямбол, нерде Стамбол." (народна поговорка)

"Рим, град голям, по голям от Дряново." (разказ от Чудомир) 

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"В нея живеят над 2 милиона "

 

Кажете направо 3, че защо не и 5 милиона. Има си статистика, има и косвени мерки. Живеещите в София не са повече от 1.5 милиоина. Градът въобще не е пренаселен, просто е неприятен за живеене.

Mrx

 

 A за Ерлaнген?

 

 Тъй като съм работил 3 години в Ерланген, да взема да се изокам по въпроса. Ерланген е сравнително малък град, да речем колкото Шумен. На 20 км е от Нюрнберг. Между него и Нюрнберг е градчето Фюрт. Във Фюрт беше главната квартира на Qwelle. Между Нюрнберг и Фюрт има U-ban, т.е. метро. Говореше се, че ще го продължат до Ерланген. 

Ерланген е, обаче града на белите якички на Нюрнберг, защото там е Университета на Нюрнберг-Ерланген, около 25 000 студенти (в Нюрнберг доколкото знам е само икономиката), а и там е главната квартира на Сименс, най-големата корпорация в Европа. В Ерланген се произвежда медицинската апаратура на Сименс, ренгеновите а може би и ЯМР томографите.  За един ткъв малък град това е много нещо. Инак в Нюрнберг нещата съвсем не бяха цветущи, "Грундиг" беше в доста окаяно състояние, не знам дали съществува още. Американската "Новел" купиха "Зузе Линукс", и т.н. 

 Разбира се където има автомобилна промишленост градовете са богати. Не случайно се споменава Инголщат, там са заводите на "Ауди", а той също не е кой знаае колко голям град. Аз 3 пъти съм ходил в него, но все му забравям  името. Добре, че го прочетох в статията. 

mi6osp.

Не страшно, а е смъртоносно за България .

lalluger

Ами точно Германия е един хубав пример за децентрализация. Дайте да се съберем всички в София, па може и да им просветне защо това не е хубаво за страната като цяло.

аман бе

Е тя, ако не е столица и политиците не са там, няма и да расте. Защото и парите (ни) няма да са там...