Quantcast
ДДС върху лекарствата трябва да падне. Въпреки Пеевски | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

32 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ДДС върху лекарствата трябва да падне. Въпреки Пеевски

Фактът, че именно Делян Пеевски е поредният, анонсирал предложението за намаление на данък добавена стойност за лекарствата, хляба и книгите, не прави идеята по-лоша. Просто ще превърне отхвърлянето й  по-леко за преглъщане и за съжаление ще посее и леко съмнение, че едрият бизнесмен има някаква изгода от по-нисък ДДС. А в България сме странни хора - бихме предпочели данъкът ни върху основни стоки да е по-висок, отколкото да сме прецакани с нисък в името на далаверата на Пеевски.

И така заради плътната сянка на депутата от ДПС вероятността да се въведе диференцирана ставка на ДДС за лекарствата отново ще бъде сведена до нула. Премиерът Бойко Борисов нарече ДПС популисти и отсече, че данъци няма да се пипат. После пък обяви, че образованието винаги му е било приоритет и отдавна мислел за намаление на данъка върху книгите. Останалото обаче явно не е и няма да се пипа. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, в ролята на доброто ченге, уклончиво подхвърли, че може да се обсъди много внимателно темата за въвеждане на по-нисък ДДС само върху лекарствата, които плаща здравната каса.

Както многократно е повтаряно, България е сред малкото страни в ЕС, където няма диференцирана ставка за лекарствата и налогът е 20%. В повечето страни от съюза е преценено, че точно тази стока има социална роля и крайната й цена не следва да се надува допълнително от косвен данък. Преди години това ни препоръча и Световната банка, напомняйки, че България оглавява и класацията за най-високо доплащане за здравни услуги, като у нас гражданите вадят от джоба си 50 на сто от разходите за здравеопазване. Това е потресаващо огромен процент и говори за

 

тотална липса на социална държава

 

Естествено, голямата част от доплащането е именно за лекарства. През годините всички опозиционни партии регулярно са внасяли законопроекти за намаляване на ДДС върху лекарствата, включително и ГЕРБ в лицето на единствения им тогава депутат Лъчезар Иванов през далечната 2009 г. Резултатът неизменно е един и същ: ДДС остава еднакво за всички стоки и услуги, с изключение на туризма, който плаща 9 на сто. А основният аргумент е, че диференцирано ДДС се администрира по-трудно и създава опасност от злоупотреби, например изведнъж всички пилешки бутчета и мебели у нас да се окажат лекарства. Другият е, че ако ДДС за лекарствата се намали  например 5%, това не значи, че цените на лекарствата ще паднат с 15%, а с по-малко, защото търговците по веригата ще оберат част от намалението. Един вид - защо да си даваме толкова зор за нещо с минимален краен ефект?

 

Първият аргумент е нищо повече от признание,

 

че десетките контролни органи на държавата просто не могат да си вършат работата. Не е проблем на потребителя на лекарства това, че НАП и митниците не могат да контролират коя стока как се отчита, и то в силно регулиран пазар като този на медикаменти, при който всяка цена се регистрира официално, а някои дори се доказват и проверяват, а оборотите по линия поне на здравната каса са ясни и лесно проследими. Освен това излиза, че държавата е в състояние да контролира диференциран ДДС при хотелите, но при всичко останало - не.

Да, изчисленията на икономисти сочат, че например пълно премахване на ДДС ще доведе до намалението на цените на лекарствата със 17 на сто, а не с 20, а по-реалистичното 5-7-10 на сто ДДС ще намали цените с под 10 на сто, което при медикамент от 5-6 лв. може да е нищо, но при такъв от 50 лв. си е съществено. По-същественото обаче е друго - над 400 млн. лв. годишно влизат в хазната от ДДС върху лекарствата, като от тях над 150 млн. лв. се плащат от здравната каса, а останалите - от гражданите. 

150 млн. лв. за здравната каса, която плаща над 1 милиард лева за лекарства, може да не са много, но

 

с тях НЗОК би могла да осигури не малко

 

Например да поеме по-голям процент от това, което частично поема от най-масовите и евтини медикаменти, или пък да осигури по-бързо навлизане на новите, иновативни препарати, които в момента само се чуди как да не плаща. Или да плаща повече за зъболечение, или за медицински изделия - все неща, които пациентът в момента плаща основно от джоба си. 

Друг вариант е държавата да опита да спре постоянното изчезване на евтини, базови медикаменти от пазара. У нас, за да могат да се плащат с обществени средства, лекарствата трябва да са с най-ниската цена в ЕС, но на ниво производител, т.е. дори и крайната цена да е по-ниска в някои страни, то е заради... ДДС. Затова и производителите спират от продажба на малкия български пазар основни и евтини продукти и на болни хора се налага да търсят из Европа базови препарати за химиотерапия за по 10-20 евро, които освен всичко друго се чудят как да купят легално. А тук, ако има алтернатива, тя е по-скъпа и така в крайна сметка имаме уж най-евтините лекарства, а касата плаща по-скъпо. Струва си поне да се изчисли колко би коствало да се позволи да се регистрират по-високи цени и до какво би довело това.

Естествено, при по-нисък ДДС в хазната ще влязат по-малко пари. И тогава кабинетът ще трябва да ограничи с няколкостотин милиона любимия си прийом да залага занижени приходи в държавния бюджет, за да може след това да харчи огромни излишъци, както сметне за добре. Има и по-непопулярни варианти, като например данък върху захарта, който полека-лека си проправя път по света. Или пък по-високи акцизи за цигари и алкохол, но това е вече в сферата на научната фантастика. По-важното е, че управляващите просто не желаят да се занимават с подобни въпроси, защото цялата им енергия и компетентност (доколкото я има) са съсредоточени в усвояване, строежи, търгове и ремонти. И вероятността да се появи управление, чийто основен приоритет да са гражданите, уви, е равна на вероятността ДДС върху лекарствата да намалее. А тя е нула.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

mehudi

глупости на търкалета. ще намалят ддс на лекарствата и веднага ще изникнат нови съществени производствени разходи, за да не мръдне цената. айде стига смешни панагерици

volog2

Mehudi, явно не четеш! Дори цените да не мръднат (което е една постоянно повтаряща се лъжа), над 150 милиона лева ще бъдат спестени от Касата, която се пълни със осигурвките на всички българи. Тези пари могат да отидат за други лечения. В момента чрез ДДС се източват и здравните осигуровки към общия бюджет. 

jovani
снимка на jovani

Mehudi чете с разбиране а ти не.

Да обясним като за социал-икономисти: ако досега касата е плащала 750 милиона, то 150 от тях са били ДДС. Нулираме хипотетично ставката на ДДС. Цените на мърдат. Касата продължава да плаща 750 милиона, но 150 от тях не са ДДС. Къде постъпва ДДС-то - в държавният бюджет.

Как се финансира касата ? С нашите вноски, тези от работодателя и трансферите от бюджета. Е, след намаляването на ДДС бюджета ще има 150 милиона по-малко за трансфер.

--

Разбиира се, възможно е цената на лекарствата да падне с 150 милиона. А дано, ама надали.

Но да допуснем, че ще паднат. Е, втората част от обяснението ми - за липсата на тези 150 милиона не се променя.

В границите от 0 до 150 можеш да разтягаш тази хипотеза колкото си искаш - резултата е непроменен.

 

jovani
снимка на jovani

Диференцираните ставки по ДДС за стоки е силно популистка мярка, с унищожителен ефект върху данъчната дисциплина. Подобна идиотска мярка е данъчната амнистия.

Злоупотребите започват три месеца преди да влезе в сила промяната-- както се казва оня Универсалният не спи.

 

Авторката се аргументира с ДДС в туризма, но там и в момента се злоупотребява. Ако го изравнят реването от сектора ще е непоносимо за ушите Му, иначе се краде като за световно.

 

Да напомня ДДС е 9% за организирани групи. Целта е да сме конкуретни на съседите с цените.

Кой ще извади една статистика- колко нощувки са отчетени като самостоятелни и колко като организирани ? Ха, де ?

Пък за цените - ако някой смята, че ако ДДС беше 20% в туризма цените на Слънчака ще се повишат или ако го направим 0% ще паднат - е учил политикономика при гл.ас. Костов.

--

Преди години имаше право за признаване на данъчен кредит и признаване за данъчен разход на покупката на нов автомобил. Е, след една година други нямаше - всички автомобили станаха собственост на търговски дружества. Това сме си ние.

 

 

 

 

Дежурния

ДДС върху лекарствата не трябва да има или поне да е с минимална ставка. Не от финансови, а от морални съображения. Не е редно да се плащат данъци от болни хора за лечението им. По подразбиране изключваме от "лекарства" всякакви хранителни добавки, витамини, козметика и прочие...Това което остава е така или иначе силно контролирано, не дава възможности за злоупотреби и не предизвиква ненужна консумация.

Естествено, разни "аргументи" като допълнителни 150 милиона за касата са крайно наивни и популистки. Ако финансирането на касата е само от вноски, може би има основание, но в реалността 150 милиона повече за касата от спестен ДДС означават 150 милиона по-малко за нещо друго в бюджета. В общи линии лекарствата са  уникален продукт и може да се освободят от ДДС или да са с намалена ставка без възможности за злоупотреби. Всичко останало трябва да е с единна ставка именно поради реалността, че няма да подпомогне целевата група за която се мисли, а мошениците.

jovani
снимка на jovani

Дежурният, дяволът винаги е в детайлите. Противоречиш си - хем си наясно с реалноста и мошениците (съгласен съм с теб), хем пишеш "изключваме всякакви добавки".

Кои са тези дето изключват ? Групата на изключващите оправомощени дали няма сечение с множеството на мошениците ? И ако няма, може ли един известен политик аптекар да ги мотивира ?

Кое е хранителна добавка и кое е лекарство ?

Нали както се приеме тази теза и всички добавки ще се регистрират като лекарства - абсолютно е възможно законово. Бавно и скъпо е, да - но, пред пред възможността да няма ДДС , вече не изглежда бавно и скъпо.

 

tatyana1

Никакъв ефект няма да има. Нищо, до което се докосват държавата и НЗОК, не се променя по начин, изгоден за гражданите. Пример: Приятелка ползва лекарство, частично плащано от НЗОК. В аптеката цената с рецепта по НЗОК е по- висока(доплащането на НЗОК-отделно), отколкото с обикновена рецепта.

dobadoba

Също съм привърженик на единната данъчна ставка.

Диференцирането няма да намали цените, а ще доведе до увеличаване на бюрокрацията и хаоса.

Ще възникнат и безброй комисии(на държавна хранилка) и т.н. по различните спорни въпроси.

 

Пример: чаят от лайка лекарство ли е и какво ДДС да има(само за илюстрация).

⚓️

По-скоро трябва да се повишат ДДС-то при туризма и хазарта.

Спомням си, че беше намалено докато 'си стъпят на краката'.

Е, стъпаха си.

Дежурния

Дежурният, дяволът винаги е в детайлите. Противоречиш си - хем си наясно с реалноста и мошениците (съгласен съм с теб), хем пишеш "изключваме всякакви добавки".

Кои са тези дето изключват ? Групата на изключващите оправомощени дали няма сечение с множеството на мошениците ? И ако няма, може ли един известен политик аптекар да ги мотивира ?

Кое е хранителна добавка и кое е лекарство ?

Нали както се приеме тази теза и всички добавки ще се регистрират като лекарства - абсолютно е възможно законово. Бавно и скъпо е, да - но, пред пред възможността да няма ДДС , вече не изглежда бавно и скъпо.

За много неща дяволът е в детайлите, не само за лекарствата. Изключването е само за избягване на популярното разбиране за "лекарства", като всичко в ампули,  на таблетки и прочие. Има предостатъчно яснота кое се включва в лекарство, позитивни списъци, международни непатентни наименования и прочие. Тези неща, за които се искат поне 10-годишни изпитания за лечебен ефект и странични въздействия, утвърждаване, лицензи, правила за производство, опаковки, проследимост, в повечето случаи и рецепта от лекар... Няма как да ги направиш за "лечебен" крем против бръчки или магически билков сироп. Всъщност теоретично има как, но ще струва много повече от 20% ДДС, които евентуално ще се спестят. В общи линии, такава уникална ситуация има само при лекарствата, като свръхрегулирано нещо. За всички останали неща са възможни много магарии и затова - без други изключения.

Manrico
снимка на Manrico

Няма как да ги направиш за "лечебен" крем против бръчки или магически билков сироп.

А комплект от крем против бръчки за 2 лева с ДДС и аспирин за 40 лв без ДДС, общо за 42, от които 33 ст. ДДС ще може ли?

IvanM

Нали както се приеме тази теза и всички добавки ще се регистрират като лекарства - абсолютно е възможно законово. Бавно и скъпо е, да - но, пред пред възможността да няма ДДС , вече не изглежда бавно и скъпо.

 

Признай си, че изобщо нямаш представа, какво е нужно един продукт да бъде регистриран като лекарствен.

jovani
снимка на jovani

Признавам си обратното, затова и пиша по тази тема. Имам повече от много добра представа как може да регистрираш една хранителна добавка като лекарство - при сега действащите закони, наредби и комисии. Както и обратното, което е чест случай в момента.

 

А ти недей да забравяш, че при такъв голям стимул като 20% бая наредби могат да се променят и много хора да бъдат мотивирани. И у нас и в Амстердам. 

IvanM

.

volog2

И толкова ли е лошо ако всичките тези добавки и чайове са без ДДС? 

dobadoba

Виждаш ли как влизаш в схемата.

 

По същата логика трябва и масажистите/рехабилитаторите да са без ДДС.

Опс, те и фитне-клубовете също - нали здравето се гради в тях.

Следват спортните клубове, и после още и още.

Вместо Държавата да е съсредоточена да създава добри условия за правене на пари и по-високи доходи, ще си губи времето с определяне на това кой и кое каква ставка да има.

⚓️

IvanM

И толкова ли е лошо ако всичките тези добавки и чайове са без ДДС? 

 

И врачките бива да бъдат освободени от ДДС. Не че сега го плащат, но поне да е официално.

volog2

Ух, ама голяма загуба на време от страна на  чиновниците - да мислят ставкитв. А колко време те ни губят искайки всякакви хартийки. При условие, че търговията на лекарствата е толкова регулирана със сума ти списъци (на позволените за продажба, на тези към Касата и т.н) очевидно е че, това е един от секторите, при който измамите биха били по-трудни, а вероятността парите да останат при трърговците по-малки. А това че няколко вида билкови продукти ще се пришият към лекарствата е бял кахър в сравнение с всички измами извършени с бюджетни средства. 

dobadoba

Виждам, че няколко човека не можем да се разберем по темата във форума.

Представям си каква чудо ще стане, стигне ли се до това как да се определят нулеви ДДС-та.

⚓️

IvanM

Имам повече от много добра представа как може да регистрираш една хранителна добавка като лекарство - при сега действащите закони, наредби и комисии. Както и обратното, което е чест случай в момента.

 

А ти недей да забравяш, че при такъв голям стимул като 20% бая наредби могат да се променят и много хора да бъдат мотивирани. И у нас и в Амстердам. 

 

 

Интересно как диференцираната ставка в други страни (доста по-голям пазар от българския) не е мотивирала никого, досега. Българския пазар, колкото и да ми е неприятно да го кажа, в световен мащаб се случва всяка година на 12.08. между 16:00 и 16:15. Никой пръста няма да си мръдне за тези трохи.

 

Бих искал да ми дадеш пример, как една хранителна добавка е пререгистрирана като лекарствен продукт, при сега действащите закони, наредби и комисии. И у нас, и в Амстердам. Е, може и в Лондон, ако е от по-преди.

Дежурния

А комплект от крем против бръчки за 2 лева с ДДС и аспирин за 40 лв без ДДС, общо за 42, от които 33 ст. ДДС ще може ли?

При фалшиво фактуриране може, но това си е възможно и сега, с 20% ДДС на лекарствата. Просто със съответните "документи" показваш, че кремчето не си го продал за 40 лв а за 2, от които 33 ст ДДС. Технологията е практически еднаква.

Апропо, при 10% ДДС ставка за лекарства и магарията с комплекта губи смисъл, дори и да може да се направи "законна".

Има и още трикове, които могат да се правят, но в общи линии са оттатък чертата на закона. Ако стане въпрос вече за книги, вестници, хляб... могат спокойно да се наместят и преди чертата.

IvanM

Виждам, че няколко човека не можем да се разберем по темата във форума.

 

Не мисля така. Ако приемат да има диференцирана или нулева ставка на ДДС за лекарствени продукти, най-лесното нещо е да се дефинира, какво е това явление "лекарствен продукт". Ще ида и по-далеч. Мисля, че може да се въведат 10% (или 20, или колкото си искаш) за лекарствен продукт без лекарско предписание и 0% за такъв по лекарско предписание. Дефинирането им е също толкова лесно. Също така мисля, че и проследяването на това дали е платен коректният данък не е чак толкова сложно.

Въпросът се свежда до определянето на тоз случай като заслужаващ или незаслужаващ внимание. Ако заслужава внимание и има желание да се приложи такава схема - да се приеме съответното законодателство и да има последващ ефективен контрол.

dobadoba

'Ако заслужава внимание и има желание да се приложи такава схема - да се приеме съответното законодателство и да има последващ ефективен контрол.'

1. Да се приеме съответното законодателство

2. Да има последващ ефективен контрол

И двете точки са свързани с ресурси.

Вместо да създава подходящи условия за повишаване доходите на хората Държавата си губи времето с детайли.

⚓️

Някак си изведнъж мамин-златен вкара всички в драмата с ДДС, към която чичко Бойко напомни за 1лв партийна субсидия. И всички се нахвърлиха популистки върху тях, забравяйки избори, апартаменти, офшорки и т.н. Дори и застрояването по плажовете остава на заден план. 

IvanM

И двете точки са свързани с ресурси.

Вместо да създава подходящи условия за повишаване доходите на хората Държавата си губи времето с детайли.

 

В много страни, включително богати такива, има диференцирани ставки за стоки, за които е преценено, че това е подходящо.

1. Законодателството е промяна в закона за ДДС и е еднократен акт. Няма да се назначават нови народни представители, министри и експерти, които да оценят въздействието върху фиска (на първо място).

2. Ефективният последващ контрол е въпрос на актуализация на софтуер, отчитащ продажбите, чрез фискалните устройства и наблюдение от същите данъчни, съществуващи вече.

 

Кои безумни ресурси?

dobadoba

IvanM,

'Кои безумни ресурси?'

Дотук сближихме позициите, че говорим за ресурси.

Страните които споменаваш не са БГ.

Само гледай какъв панаир ще настане тук, хех.

⚓️

IvanM

ОК. Дай да не се прави нищо, защото населението на територията ще го опорочи.

 

dobadoba

Виждам съгласие по още една точка - че заиграването с ДДС-то ще бъде опорочено.

Което е и твърде вероятно.

⚓️

Трябва да се правят неща, които 'населението на територията' да не иска да опорочава.

Елементарно, Уотсън!

 

Mrx

После пък обяви, че образованието винаги му е било приоритет и отдавна мислел за намаление на данъка върху книгите.

 

  Той е мислел да намали данъка не на всички книги, ами само на "Винету". Инак, че образованието му е бил приоритет личи от заплатите на асистенти с докторски дисертации, а отм на доценти, на професори, и т.н., 

jovani
снимка на jovani

IvanM - грешно гледаш на ДДС схемите. Мислиш си как един продукт ще бъде класифициран като лекарство у нас в БГ, а всъщност е хранителна добавка. И от там ще е с редуцирана (нулева) ставка по ДДС.

Ама тука печалба няма. Нещо, което инак би се продало с 20% по-скъпо, сега ще се продаде с 0% по-скъпо.

Е и ? В първият случай продавача дължи 20% на фиска, във вторият нула. Къде е печалбата за продавача ? От повечето продажби може би ? А стига бе, това да не са домати, че да изядеш два, понеже са по-евтини.

 

А сега се замисли ако нещо е хранителна добавка в БГ, а е регистрирано като лекарство в Дания например, понеже съответната бивша Лондонска дирекция, а сега Амстердамска такава някой и е лобирал за това какво се получава ?

Правиш ВОД с ниска ставка, а реализираш на пазара хранителна добавка с 20%.

Ще кажеш това е измама ! Анджак де, за измамите иде реч. Ама ходи я хвани, тук продукта си е добавка, а в ЕС лекарство. За такъв продукт примери ще ми искаш ли, или си знаеш ?

 

Има един хубав доклад на ЕК за tax vat fraud, горе-долу са описали някои случаи. 

 

А примери не ми искай - google them.

 

Дежурния

Измами и нарушаване на закона е едно, легално избягване на ДДС е друго. Ако някоя хранителна добавка може да се регистрира като лекарство, с доказване на лечебно действие, такси, условия за производство, опаковане, транспорт, съхранение... ще се регистрира без никакво влияние от размера на ДДС в България. Даже третостепенни започват да изглеждат нормиране на надценки на дребно и едро, забрани за реклама и прочие дреболии. Бизнесът на хранителните добавки е именно имитацията, че са лекарства, без да са. Ако станат лекарства, ще си ползват ДДС за лекарства, ако се опитват да мамят, че са лекарства, има си законодателство за такива случаи.,

IvanM

Таман да седна да пиша дълго на jovani и гледам Дежурния вече писал.

Но да добавя. Бившата Лондонска, сегашна Амстердамска агенция не може да даде различни класификации на продуктите, с които се занимава. Тя може да разреши за употреба само лекарстен продукт. При това на територията на всичкия ЕС, с еднакви показания и прочия характеристики. С хранителните добавки се занимава друг регулатор. 

 

Твоята теза, че може една хранителна добавка да бъде пререгистрирана като лекарствен продукт търпи доста критика. А това беше основната дискусия, а не как да се правят ДДС измами. Продължавам да твърдя, че такава пререгистрация е изключително трудна, адски скъпа, невъобразимо времеемка и често невъзможна.

Страници