Quantcast
Сибир настръхна срещу китайски работници | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

14 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Сибир настръхна срещу китайски работници

Москва разгневи хиляди руснаци с идеята си да строи селище за 3000 китайски работници. Жилищата в Омска област ще се изграждат върху бивша земеделска земя. Разрешение за нейното застрояване засега няма, но проектът се ползва с политически протекции. Зад високите огради багери и кранове вече работят трескаво. Любопитните погледи са нежелани, а това поражда остро недоволство сред местните хора.

"Как така ще даваме страната си на китайците? Това е нашият дом, домът на дедите ни", казва една жена пред "Дойче веле".  "На какво основание ще разрешават на китайците да работят тук? Защо правителството позволява това и иска ние да си затваряме устата? И защо оставят мъжете ни без работа? Докарват китайци от не знам си къде, за да печелят пари тук. А с нас се отнасят като с боклук", недоволства тя. Генадий Дроздов също е гневен. Дългогодишният професионален войник има семейство, междувременно е станал дядо. 68-годишният мъж доскоро е бил дори депутат от комунистическата партия в местния градски парламент. Подобно на много други по-възрастни хора и той си спомня с носталгия за някогашния Съветски съюз. "Аз съм пенсионер и можех кротко да си стоя у дома. Но ми се къса сърцето, като гледам какво се случва със страната ми - корупцията цъфти, и точно защото е така, сега ни отнемат и земята. Ако не притежавам земята, върху която живея, се превръщам в крепостен селянин", смята той.

 

Тези страхове са пресилени и скоро ще се разсеят,

 

твърдят представители на мощната нефтохимическа индустрия в Омск, но не желаят да се съобщават имената им.

Китайците обаче нямат такива притеснения и не се страхуват да говорят. Те са инженери и експерти на китайската компания "СС-7", която изгражда съоръженията. С руската фирма "Газпром Нефт" тя е сключила дългогодишен договор за модернизиране на газовата промишленост на Сибир. До този момент са пристигнали 500 души от Китай, скоро броят им ще достигне няколко хиляди. Алина Атаманенко, говорителка на китайската фирма, казва: "Китайските работници са много приятелски настроени. Те са дошли тук, за да работят, а като си свършат работата, ще ги изпратят някъде другаде по света или ще се върнат у дома си. Те нямат намерение да създават тук семейства. Нито пък имат време за това. Всяка сутрин в 06.00 часа тръгват за работа и се връщат в 23.00 часа. Нямат никакво време за контакти с хората от селището или от града."

Генадий Дроздов не вярва нито на думичка от това. За доказателство иска да ни покаже нещо и ни откарва в тайгата - на 7 часа път с кола, северно от Омск. Докъдето погледът ни стига, се простират само гори - брези, дъбове, иглолистни дървета. Русия е страната с най-много гори в света - те покриват почти половината от територията на огромната страна и са важен стабилизиращ фактор за световния климат.

 

В тайгата няма много работни места

 

Почти всички са в сферата на дърводобива и са зле платени. Контрол над тяхната дейност почти не се упражнява. По оценка на природозащитната организация World Wide Fund for Nature в Русия нелегално се изсичат и продават по около 30 милиона кубически метра дървесина годишно. Със съдействието на корумпирани политици и държавни служители голямата част от суровината се пласира в Китай.  В селцето Нова Екатериновка той ни среща със свой стар познат - Олег Шадрин. 35-годишният лесничей познава гората от малък. Той ни показва едно сечище, колкото 6 футболни игрища - преди няколко месеца пристигнали китайци и изсекли всичко. "Тук преди имаше борова гора, сега е гола поляна", казва той. Убеден е, че сечта е била незаконна. Думите му не могат да бъдат проверени, но лесничеят ни обръща внимание на някои детайли. Ако всичко е било законно, е трябвало дървото да се изтръгне с целия дънер, а на негово място да се посади ново дръвче. Вижда се, че всичко това не е извършено“, казва Шадрин. Но най-много го боли от това, че извършителите никога няма да бъдат подведени под отговорност. Генадий Дроздов също е възмутен: „Всичко е много просто: хората във властта, вместо да контролират спазването на законите, преследват своя личен финансов интерес".

Корупция, подкупност, произвол – все неща, които трудно могат да бъдат доказани. А дали в тях са замесени и китайците? Поне едно е ясно - те печелят от всичко това. В гората се е отворила огромна просека, почти колкото 6 футболни игрища.

 

От изсечените дървета са останали само дънери,

 

които стърчат зловещо от земята. "Трябва да ги изкореним и на тяхно място да засадим млади борове", ядосва се  Олег Шадрин. Поразията е сторена преди няколко месеца: китайски работници пристигнали с модерна техника в тази борова гора, намираща се на 7 часа път с кола от град Омск, изсекли каквото могат и изчезнали заедно с дървесината. "Напълно незаконно", уверява Шадрин.

За Николай Шматков от природозащитната организация World Wide Fund For Nature (WWF) това не е нищо ново. "Най-вече в руския Далечен изток и по протежението на границата с Китай редовно се извършва нелегална сеч", казва за ДВ московският експерт. Властите са напълно безсилни – гледат безучастно или и сами се обогатяват от  нелегалната сеч. Често бракониерите не са китайци, а руски горски работници, които пласират нелегално изсечената дървесина в Китай. 

Вярно е, че китайските гранични служители проверяват дали товарите са с редовни документи, „но в Русия не  представлява никакъв проблем да си извадиш каквито си искаш документи", посочва Шматков. Корупцията е проникнала дълбоко сред служителите от държавната администрация и политиците, които ги прикриват и печелят от нелегалните сделки, продължава той. Другите фактори, които благоприятстват това развитие, са крайната бедност на хората от отдалечените горски райони в страната, безразличието на голямата част от руското общество и безстопанствеността.

„Дори в отговорните министерства в Москва или в регионите никой не е наясно къде какви гори има", продължава Шматков. Понякога данните, с които те разполагат, са отпреди няколко десетилетия. По думите му имало десетки милиони хектари земя, за която не се знае каква е точно - гора или земеделска площ. Обикновено на правителството или на местните власти не им достигат средства, за да си съставят по-ясна картина, добавя експертът еколог. Сходна е позицията на природозащитната организация "Грийнпийс": „Официалната статистика разкрасява ситуацията: от нея излиза, че почти няма кражби на дървесина и че властите водят ефективна борба с горските пожари. Но това няма нищо общо с реалността", уверява Алексей Ярошенко от руския клон на природозащитната организация.

Ситуацията се влоши драстично,

след като през 2006 г. бе приет нов закон за защита на горите, чиято основна цел обаче беше да се пестят средства. В резултат на това броят на заетите в държавните лесничейства бе силно намален, поради което те нямат капацитет да се борят с нарушителите. Но дори официалните правителствени данни сочат, че само една незначителна част от руската гора - малко над 3 процента - е включена в програмата за опазване на биоразнообразието, посочват още от "Грийнпийс". "В същото време около 1/5 от добиваната в Русия дървесина заминава за Китай", посочва Ярошенко. Според информации в руските медии още през 2001 година президентът Владимир Путин наредил да бъде разхлабен държавният контрол над горите. "Контролът се затруднява допълнително от факта, че практически целият горски фонд в Русия е държавна собственост", допълва Николай Шматков от WWF. Всяка по-подробна информация се обявява за държавна тайна, а руските медии омаловажават или дори премълчават информациите за това, че дивата природа на Русия е застрашена.

Официалните източници твърдят, че всяка година руската гора се уголемява с малко. Трудно е обаче да се провери дали това отговаря на истината. "В действителност се изсичат редки и скъпи дървесни видове, а на тяхно място - в най-добрия случай - се засаждат евтини", посочва Шматков. В Далечния изток например вече има застрашени от изчезване дървесни видове – сред тях са монголският дъб и манджурският ясен, които са сред най-ценните твърди дървесни видове. В повечето случаи дървеният материал се изнася за Китай - страната, която е най-големият в света вносител на дървесина и вторият в света производител на хартиени изделия. Руски еколози предполагат, че около 20 процента от дървесината, която Русия изнася в Китай, е добита нелегално. Китай се нуждае от качествената сибирска дървесина, от която произвежда паркет и мебели. Те пък се изнасят после по цял свят, включително и за Русия. (По материали на чужди медии)

Към статията във в. СЕГА
Сгугню
снимка на Сгугню

А туй то-о-о!

Що така обикновените руснаци нещо не подкрепят Рускит, а, тов. ЗИП?

Що така им липсва твоето диванно усещане за имперскост?

М?

 

Почти всички са в сферата на дърводобива и са зле платени. Контрол над тяхната дейност почти не се упражнява. По оценка на природозащитната организация World Wide Fund for Nature в Русия нелегално се изсичат и продават по около 30 милиона кубически метра дървесина годишно. Със съдействието на корумпирани политици и държавни служители голямата част от суровината се пласира в Китай.  В селцето Нова Екатериновка той ни среща със свой стар познат - Олег Шадрин. 35-годишният лесничей познава гората от малък. Той ни показва едно сечище, колкото 6 футболни игрища - преди няколко месеца пристигнали китайци и изсекли всичко. "Тук преди имаше борова гора, сега е гола поляна

А някои тук се подиграваха и съмняваха в думите на Данил тия дни, че масово се сече тайга от китайците в Русия?

Туткалчев, де си бре? Требе да поискаш доказа от Олег Шадрин, нале?

 

Мислете бре!

Данил
снимка на Данил

Сгугню,аз пиша нещата за Русия,такива каквито са..

Статията само потвърждава това.

Мога да дам мнения на хора от забайкалието,Владивосток,Хабаровск. Абсолютно вьзмущение от действията на властите.

Уйло разпродава или харизва руска земя и природни богатства на китайците. Това е национална трагедия с далеко отиващи напред във времето последствия.

ОПГ-то което тази тварь конченая създаде и която управлява и граби, разказва играта на Русия. 

сталкер пустиняк

Том Кланси има една чудесна книга, посветена на китайската експанзия в Сибир. Мечката и драконът се казва. Но там китайците превземат Сибир с военна сила, а на практика действат другояче. 

Жалко за руснаците. 

Slava
снимка на Slava

Няма държава в света към която Китай да не е протегнал мръсните си ръце. В youtube е пълно с клипове от тайгата , с колоните от камиони, пълни с изсечена гора...

ЗИП
снимка на ЗИП

Няма сила на земята, която може да промени това което съм предсказал :

 

Руските природни ресурси ще отидат в китайските ръце и ще се получи монументален гигант, който светът още не е виждал !

 

А хленча на некви пенсионери срещу икономическите и геополитическите закони е безмислен.

 

Решението за "обединение"  между Русия и Китай вече е взето.

 

Федералните СМИ вече  "подготвят населението"

 

"Россия 24" :

 

Засега Русия и Китай само се сближават, но още не се обединяват !

 

https://www.youtube.com/watch?v=0B1VcNiJyGo

 

:))

 

p.s : Всеки руски гражданин, който е против и плаши с Китай всъщност е агент на реднеците.  Но това е безмислен плач. Руския и китайския елит  ще смажат всички либерали, еколози и прочеее проамерикански джендъри....

 

 

 

Данил
снимка на Данил

Което потвърждава тезата,че за България е по добре да няма особено близки политически  и икономически контакти с днешната руска върхушка. 

Сгугню
снимка на Сгугню

Няма сила на земята, която може да промени това което съм предсказал :

 

Руските природни ресурси ще отидат в китайските ръце и ще се получи монументален гигант, който светът още не е виждал !

 

А хленча на некви пенсионери срещу икономическите и геополитическите закони е безмислен.

 

Решението за "обединение"  между Русия и Китай вече е взето.

Не знам само що си решил, че на Русия и руснаците ще им е много хубаво да бъдат обединени (а всъщност - погълнати) с Китай!

ЗИП
снимка на ЗИП

Никой няма да пита некфи населения дали нещо ще бъде добре или зле за тях.

 

Има си "дебели чичковци с пури" които решават всичко. Обикновените хорица немат думата....

 

:)

kokaracho

Запълване на страниците, т.е. претоплена манджа. И е добре да посочите автора - DW, дата и т.н. иначе намирисва на плагиатство:

 

https://money.bg/economics/v-sibir-dokarvat-kitaytsi-a-nashite-mazhe-ostavat-bez-rabota.html

Magi

То при нас изсекоха всичко, а ние сме на гайле за руската тайга.

Данил
снимка на Данил

Дали схващаш,че унищожаването на природата в Сибир е планетарна трагедия, а не само вътрешен,само руски проблем ? Или ....?

mick

Хаха.. а аз се чудех защо американците искат Сибир.. щото това е планетарен проблем..  Нали си имат Канада.. ама забравих, че всички природни богатства са планетарни..т.е. на САЩ ;)

 

А ние, че останахме без природа и население - голяма работа. Нали сме на правилната страна.

Казуса
снимка на Казуса

"Те нямат намерение да създават тук семейства. Нито пък имат време за това. Всяка сутрин в 06.00 часа тръгват за работа и се връщат в 23.00 часа. Нямат никакво време за контакти с хората от селището или от града."

 

Егати... А едно време как крепнеше интернационалната дружба...