Quantcast
"Прозрачност без граници" се обяви срещу промените в партийните субсидии | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

15 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
"Прозрачност без граници" се обяви срещу промените в партийните субсидии

"Прозрачност без граници" излезе с остра позиция срещу промените, които в момента се правят във финансирането на партиите. Според единия законопроект субсидията се намалява от 11 лв. на 1 лев на глас, а с другия се променя законът за политическите партии в посока субсидиите занапред да се отпускат според действителните гласове на всяка партия, а не според всички действителни гласове на изборите. Според организацията проблеми в тази сфера има, но те няма да се решат по този "противоречив, хаотичен и реактивен подход".

"Нарушена е законодателната процедура: мотивите и в двата законопроекта са бланкетни; липсва оценката на въздействието във втория законопроект; не е консултирано общественото мнение", заявяват от "Прозрачност без граници". Проблеми в законодателството относно финансирането на политическите партии има, но те не са предмет на разглежданите законопроекти и за тях не се търсят адекватни решения, посочват оттам. И изброяват следните проблеми:

- липсата на ясен и предвидим критерий за определяне размера на субсидията;

- твърде високият размер на държавната субсидия, който (а) създава огромна диспропорция между партиите, които получават държавна субсидия и останалите партии, (б) бюрократизира партийните структури и (в) обезсърчава партиите да търсят легална финансова подкрепа от своите симпатизанти чрез малки и редовни дарения, които всъщност биха дали стабилна база на партийните структури;

- липсата на обвързаност между размера на държавната субсидия и реалната практическа подкрепа на партиите от техните членове и дарители (в тази връзка винаги е отбелязвана добрата практика за финансиране на партиите в Германия, но тя никога не е била подлагана на обсъждане в българския парламент);

- липсата на правомощия на Сметната палата да извършва проверка за съответствие между реално получените и реално изразходваните пари в предизборните кампании (в тази насока бяха извършени редица промени, но и досега контролът на Сметната палата остава преди всичко контрол по документи);

- изразходването на държавната субсидия за несвойствени партийни дейности, като например за благотворителност;

- ролята на медиите при отразяване на предизборните кампании на партиите и особено въпросът за безплатното отразяване в обществените медии, които се издържат от парите на всички данъкоплатци и имат задължението да предоставят трибуна на различни гледни точки в обществото и да информират пълноценно гражданите.

От асоциацията призовават политическите лидери и народните представители да проведат задълбочена дискусия, с участието на заинтересувани страни, представители на академичната общност и експерти по темата, за да намерят адекватно решение на проблемите.

Към статията във в. СЕГА
JollyRoger's

Уффф! Що Го разколебават сега! В нотариата Му ще станат разногледи... Пиши закони - Фъргай и пиши пак... Цирк и разпад!???

П.п. Безгранично прозрачните поради что до сега не казаха и “гък“ за золумите със субсидиите в министерството на бюджетния Му излишък? А за изпълнението на “закона“ за бюЖета Му? А сега - Оле, мале! Ужаст!???

Хулиган

И тук ще попитам - след като партиите не са стопански организации:

- ЗАЩО се разрешава да държат пари на депозити?

- ЗАЩО никой не говори, че голяма част от субсидията може да бъде във ваучери?

Вероятно защото това е най-доходният бизнес в тукашния бантустан...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolitizirame-kruchmata/

Хулиган

Когато са в депозити, парите са далеч по-прозрачни.

Те и сега са прозрачни - всички знаят, че са задигнати по два лева и нещо на всеки глас със съучастието на финансовия министър.

Съвсем прозрачно е ясно, че ГерП държат над 20 милиона на депозит и ако още малко се напънат могат да вземат банков лиценз.

Не прозрачността, а тояжната регулация може да вкара наглеците в пътя....

Навярно трябва да ги слагат в буркани или в бурета?

Те понеже за разплащателни сметки не са чували.

А колкото до ваучерите, разбира се, че не бива да се обсъждат, защото при тях по-трудно се краде...

http://www.drago.info/

kaily
снимка на kaily

Тия прозрачните какви се явяват всъщност, че защитават така яростно партиите? На партийна хранилка ли са?

вила

 Критерии, оценки и други такива измишльотини са излишни, когато той е наредил на нотариата СИ, ясно? 

Rattrack

Да, де, ама нали идеята е партиите да се субсидират в една нова, прохождаща демокрация.

Първо бяха по 1-2 лева, после станаха 5 и накрая от 12 на 11. Безграничните прозрачни не си спомням да са реагирали някога.

 

 

 

paragraph39

Партиите трябва да се издържат и функционират САМО с пари от държавна субсидия и членски внос/еднакъв за всички партии- определен със закон!/!

И никакви пари за партиите от никъде другаде/ спонсорство, дарения, стопанска дейност и т.н./! ТЧК

КАЗАХ!

торбаЛан

И кой ще ги спре за това "от другаде"? 

ПИТАМ!!!

buratinob

Прави са трасперантите ( за себе си ).

Намалее ли субсидията първото перо за рязане е от реклама.

Няма да има Кой да нахрани журналистите.?

ефрейтора

Без държавна субсидия партиите ще станат клиенти на олигарсите...Това означава , че всички партии по дефиниция са продажни !

торбаЛан

Ти питай един депутат, дето преди време го бяха снимали в парижки хотел и на Варадеро, дето сам каза, че има БОГАТИ ПРИЯТЕЛИ, които са му осигурили почивката там. Е, от това по-голяма КОРУПЦИЯ, при това ЛИЧНО ПРИЗНАТА, аз не виждам кое може да бъде.

?

аман бе

А те сега дали не са?

ефрейтора

Ами щом и сега е така , защо им е субсидия?

paragraph39

ТОРБАЛАН,

/:/ Ти питай един депутат, дето преди време го бяха снимали в парижки хотел и на Варадеро, дето сам каза, че има БОГАТИ ПРИЯТЕЛИ, които са му осигурили почивката там.

...........................................................................................................................

НЕ лъжи!

Засрами се!

Този депутат каза, че почивката в Париж я е платила съпругата му тогава/К.Г./- и тя го потвърди!

Същият този депутат живее със съпругата и детето си в 65 кв. м. апартамент/без индивидуален асансьор!/ под наем!

А за почивката на Варадело си е плащал сам всеки от депутатите, а НЕ с пари от държавната субсидия- и Сметната палата, след като направи проверка, го потвърди! А и НЕ е проблем за човек с българска депутатска заплата да плати 5-6 дневна почивка в Куба!!!