Quantcast
Премиерът склонен да се обсъжда да падне ДДС за книгите | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Премиерът склонен да се обсъжда да падне ДДС за книгите

Обмисляме да направим така, че да отпадне данъкът върху книгите, каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от агенция Фокус. „За книгите - отдавна го обмислям с Владислав Горанов. Там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет. И в този мандат се дадоха толкова пари за образование, за учителски заплати, че това е капчица в морето - данъкът върху книгите“, заяви Борисов.

„Сега с Волен Сидеров се видяхме - не се бяхме виждали след изборите, предлагат вече и пиенето, и цигарите - и всичко, което на човек му се яде и пие, да е без пари. И аз, ако съм журналист, ще им задам следния въпрос - защо за толкова много години управление на БСП и ДПС - поотделно и заедно, не направиха това. Защо сега казаха, че има пари в държавата, а при тях нямаше? Това са логични въпроси според мен - защо не го направиха като бяха на власт“, коментира Борисов

Дори и да се намали или падне данъкът върху книгите, цената за крайния потребител няма да се промени. Това коментира от своя страна министърът на финансите Владислав Горанов.

Дебатът за падане на ДДС върху книгите предстои. „Аз винаги съм защитавал, и това е била позицията на Министерството на финансите последователно в годините, че ДДС не трябва да е инструмент за правене на политика“, заяви Горанов, цитиран от агенция Фокус. „Нашия модел е за относително единна данъчна ставка по ДДС - защото имаме три ставки по ДДС, нулева, 9% ставка, която се предлага за туристическото настаняване, и общата 20% ставка“, обясни финансовият министър и заяви, че по директива четвърта ставка не може да има. „Т.е. ако се коментира определена група стоки, които трябва да бъдат с различни ставки, трябва да бъдат позиционирани в една от трите възможни – 0, 9 и 20%“, обясни той. Горанов посочи, че основният аргумент на Министерството на финансите и опитът показват, че няма гаранция и механизъм, с който променената ставка върху ДДС да е в полза на потребителите. „Масово - в това число и в Гърция, за където колегите често дават пример, ефектът остава по средата. Не в масовия потребител, а в търговците и производителите. Т.е. очакването, че ако намалим с 10 пункта ДДС, цената ще намалее с 10 пункта,е ирационално и гарантирам, че цените няма да паднат“, каза още той.

Към статията във в. СЕГА
JollyRoger's

Пожаааар!???

Кога ще има осъдени във финансовото ведомство, а Владко?

Следва боНба за офшорките...?

bgkurshum

Ами ако Владко в прав, че "ефектът остава по средата" защо за туризма ДДС е 9%?

kokaracho

„Аз винаги съм защитавал, и това е била позицията на Министерството на финансите последователно в годините, че ДДС не трябва да е инструмент за правене на политика“

Ако беше учил фискална техника, нямаше да ръсиш подобни глупости.

 

За книгите - отдавна го обмислям с Владислав Горанов. Там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет.

До вчера, друга песен пееше. Ма нали трябва тиквата да е на бял кон ....

 

 И аз, ако съм журналист, ще им задам следния въпрос - защо за толкова много години управление на БСП и ДПС - поотделно и заедно, не направиха това. Защо сега казаха, че има пари в държавата, а при тях нямаше? Това са логични въпроси според мен - защо не го направиха като бяха на власт“

 

 

Не всички журналисти са лъжци. БСП, НДСВ и ДПС намалиха ставките на преките данъци. 

Тъмно пиво

БСП, НДСВ и ДПС намалиха ставките на преките данъци. 

Намалиха ги. За богатите. А за бедните премахнаха необлагаемият доход. Казано простичко - увеличиха ставките на преките данъци за бедните. 

kokaracho

Такава им била политиката. Какво направиха герП за 10 год. Жокер - виж ръста на таксите в бюджета.

Хулиган

Премиерът склонен да се обсъжда да падне ДДС за книгите

Нека да е поне за една книга.

Той си знае коя...

http://www.drago.info/

Тъмно пиво

✌️

Васик

Много е интересно, че Горанов е разбрал сложната теория на ДДС, но в същото време не е разбрал елементарния текст за субсидиите на политическите партии, който беше разбран от Слави Трифонов.

SvSophia
снимка на SvSophia

Що Му се връзвате. Заглавието, недотам изискано синтактично, както си е табиет напоследък, ви казва, че Той е склонен да обсъжда да падне ?. Дали е склонен наистина да падне..., ми вервайте си Му, и на Владкото Му, и на МенТата му...

Интервал

Да обсъдят вдигане на ДДС за хазарта... Ей така, за спорта ? Приоритети са т'ва...

mick

Първо за лекарствата трябва да падне ДДС, и чак тогава за книгите.

Awatar

Ако "лявата" партия въведе плоския данък, не е ли редно "дясната" партия да го отмени?

Сгугню
снимка на Сгугню

Уви, Горанов най-вероятно е прав.

Казвам уви, защото на всички ни се ще да не е така.

Ако с отпадането на ДДС цената на една книга, която преди това е била 21.60 с ДДС, сега би трябвало да стане 18 лв. и потребителят да си спести едни 3.60 лв., които да похарчи за друго.

В Гърция, както казва Горанов, тези 13.60 е разпределен 1.80 за потребителя и 1.80 за чорбаджията.

Но, познавайки манталитета на българския чорбаджия (а пък издателите на книги, ако и да са издатели именно на книги, си остават също така и български чорбаджии) можем с огромна степен на сигурност да заявим, че всичките 3.60 ще останат за чорбаджията.

По този начин губещ ще бъде държавната хазна, т.е. всички ние като данъкоплатци и ползватели на разходите по бюджета, защото ще загуби 3.60, които досега е получавала, а печелещ ще бъде българският чорбаджия, който към обичайните за българския чорбаджия 30% печалба (ако чрез някаква законова мярка или обществен натиск го принудят да падне под тоя марж, примерно до 20%, което пак е страшно много, българският чорбаджия пищи, гаче го колят), т.е. 6 лв. в горния пример, ще добави още 3.60 лв., което всеки може да сметне с колко го облажва в повече. 

Поради всичко това, не трябва да подкрепяме тази мярка.

дъртреалист

всичките 3.60 ще останат за чорбаджията.

Това е болезнена липса на пазарно мислене. 

Тъжно е да го видиш при финансов министър. 

Значи, книгоиздаването ще стане много печелившо, всички ще искат да станат издатели и - цените ще паднат.

Като по-качествените книги ще печелят повече и това е в полза на читателя.

Efraim Efraimov

"

Значи, книгоиздаването ще стане много печелившо, всички ще искат да станат издатели и - цените ще паднат.

Като по-качествените книги ще печелят повече и това е в полза на читателя."

Както при комунизъмът - Теорията и Практиката са на двата края на тоягата.

 

Сократ-май

Значи, книгоиздаването ще стане много печелившо, всички ще искат да станат издатели и - цените ще паднат.

С извинение - дрън-дрън.

Книгоиздаването у нас никога не е било много печелившо и няма да бъде.

Доказателство: това е единствената област, в която мутрите не успяха да се внедрят. Опитаха в началото на 90-те, направиха доста поразии и накрая видяха, че няма далавера.