facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Шефът на антикорупционната комисия удължи отпуска си

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е удължил платения си годишен отпуск до средата на юни, съобщи "Дневник". Той трябваше да се върне на работа във вторник, но проверките на прокуратурата и НАП срещу него още не са приключили. Данъчните проверяват всички приходи и разходи на Георгиев и съпругата му за 6 г. назад. 

Проблемите на Георгиев започнаха, когато разследване на антикорупционния фонд разкри, че той е пропуснал да обяви в имотната си декларация тераса от 186 кв. м със сауна към тризонета си, който е закупил на цена под данъчна оценка. Отначало той отказа да даде обяснение, но след това по "съвет" на премиера бе принуден да излезе в отпуск.

Георгиев твърди, че не е декларирал спорната тераса, тъй като в нотариалния акт тя е вписана като обща част. По думите му има тълкувателно решение на съда, според което покривът на жилищна сграда, дори и да има други функции, включително и на тераса, не може да промени основното си предназначение. Всъщност и двете тераси към тризонета са описани в нотариалния акт на Георгиев като част от закупения имот. Затова първоначално той обяви, че документът е сбъркан и данъчната оценка е неправилно изчислена. Самият той пък не забелязал тази грешка. Не е ясно дали е подал искане за поправка на нотариалния си акт.

"Този покрив е по-голям от апартамента – 150 кв. м апартамент и 180 кв. м тераса. Как да декларирам покрива? Ако го бях декларирал, щяха да ме обвинят, че съм заграбил обща част, и щяха да бъдат прави. Аз съм декларирал терасата, която е към апартамента, но не и покрива. Отделно от това и до днес не мога да разбера в какво ме обвиняват", казва Георгиев пред "Дневник". В същото време обаче той плащал данъци за общата тераса. "Ако проверите, едва ли има друг луд като мен да си плаща данъци на общата част. Но аз мисля, че така е морално и така е редно", твърди председателят на КПКОНПИ. Изобщо не става ясно как той плаща данъци за нещо, което твърди, че не е негово, след като местните данъци и такси се определят от общината според нотариалния акт.

Георгиев твърди още, че терасата не е ипотекирана. "Как мога да ипотекирам обща част? След като нотариусът ме предупреди, че няма как да купя терасата, защото е покрив на блока. До него има излаз само от нашия апартамент, въпреки че е обща част. И преценихме със съпругата ми, че ще плащаме данъци, защото така е честно и защото го ползваме", обясни Георгиев. 

Георгиев твърди, че не вижда с какво би могъл да попречи на проверката, ако е на работа, тъй като тя се извършва от НАП и прокуратурата. Въпреки това заяви, че ще изчака официалното й приключване. "Готов съм да си подам оставката, ако има каквито и да е съмнения. Всъщност парите ми са кристално чисти – имам кредит и наследствен апартамент", каза той.

Заместникът на Георгиев Антон Славчев също е собственик на огромна тераса, закупена на ниска цена, но той не само че не е в отпуск и срещу него няма проверки, но и в момента замества титуляря в КПКОНПИ.

Към статията във в. СЕГА
Хулиган

Това лице няма ли кой да го зачеше, какво получи в замяна като даде на Боко идулгенция за Мишо Бирата?

Иначе успехите му в битката с корупцията са всеизвестни...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

Wolf ACE

Боже, Божке! Преценили, че така било честно - да плащат и данъка на "общите" части сами...

Тоя е егаси мазния плазмодии !

Сигурно поназнайва нЕкои работи, та да не смее Самодържеца да го бутне!

fractal
снимка на fractal

Това се случва защото няма строителни стандарти за ново строителство и разни архитекти си правят съчинения и строителните инженери се чудят как да построят сградите

Защо в жилищни сгради има офиси на фирми като по закон е забранено