Quantcast
Владислав Горанов оправда със закона скандалния ръст на партийните субсидии | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

14 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Владислав Горанов оправда със закона скандалния ръст на партийните субсидии

„Несъвършенство“ в Закона за политическите партии била причината финансовото министерство да отделя повече пари за държавно финансиране на политическите сили. Това обяви министър Владислав Горанов в сряда. Той обаче не спомена и дума защо досега никога не е обсъждал публично този проблем и не е предприел нищо за коригирането му. Коментарът на финансовия министър дойде след разкритията, че партиите и коалициите, които имат право да взимат пари от хазната, са получили по 13.23 лв. за всеки действителен глас през 2018 г., а не по 11 лв., както е записано в Закона за държавния бюджет. Така са прибрали над 6 млн. лв. повече от данъкоплатците.

За скандалното увеличение на парите на водещите политически партии се разбра в понеделник от "Шоуто на Слави" след получен отговор от финансовото министерство по достъп до обществена информация. Както в. "Сега" писа вчера, причина за драстичното разминаване е, че парите за всяка партия са били определени не според спечелените от нея гласове, а въз основа на всички действителни гласове, включително и на хората, подкрепили независими кандидати или дори пуснали бюлетина, че не подкрепят никого.

Няма как при сега действащия Закон за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции“, обясни Владислав Горанов, цитиран от сайта Economic.bg. Но не каза защо е оставил обществеността с впечатлението, че изплаща по 11 лв. на глас на политиците, докато реалната сума е била по-голяма. Коментара си финансовият министър направи преди първата копка за изграждането на новата газова връзка с Гърция.

Всъщност Горанов и сега отказа да поеме инициатива по въпроса. Дори не показа, че е готов да повдигне темата пред премиера Бойко Борисов. „Промяната на този закон е тема на всички партии и не е редно изпълнителната власт лично да решава този дебат. Редовно се повдига темата за партийните субсидии покрай гласуването на бюджета, предполагам, че дебат отново ще има“, измъкна се той. По думите му, „ако е необходимо, законът трябва да се прецизира така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче впоследствие заради друга норма нямат право да получават субсидия, и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители“.

Що се отнася до моралната страна на въпроса, финансовият министър заяви: „Честност е класово понятие, законодателството дава правила“.

Самият Борисов засега също отказва да поеме отговорност и да предприеме действия по скандалния казус. Както обикновено, той хвърли вината върху опонентите си: „Този закон за субсидиите БСП го направи, не съм го направил аз“, каза премиерът, макар че има пълната възможност да предприеме действия за поправяне на ситуацията. Самият той нееднократно е декларирал, че е склонен субсидията за партиите да се намали дори до 1 лев, но с уговорката, че така те биха попаднали под влиянието на склонни да им плащат олигарси.

Някои институции обаче се задействаха. Главният прокурор Сотир Цацаров, който е в края на мандата си разпореди на Върховната административна прокуратура да започне проверка по случая. Формалният мотив е твърдението на Слави Трифонов, че увеличението на субсидията е в нарушение на закона. За целите на проверката прокуратурата ще изиска информация от финансовото министерство, Сметната палата и Централната избирателна комисия.

Самата Сметна палата обаче до момента също е омаловажавала темата как се определят партийните субсидии. Тя не е забелязала, че за един глас партиите получават по-висока сума от определената в Закона за държавния бюджет.

"До момента този въпрос не е изследван от нас. Преценен е като несъществен", заяви за в. "Сега" в сряда председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Той обясни, че досега ведомството му е одитирало дали партиите спазват изискванията на Закона за политическите партии като получатели на тези субсидии - как са ги осчетоводявали и как са ги разходвали, но не и как са били определяни. "Още повече че в Закона за политическите партии ясно е казано, че начинът на предоставяне се определя от министъра на финансите", допълни Цветков.

Поради големия обществен интерес сега палатата специално ще направи одит на начина на определяне и предоставяне на партийните субсидии. "Предстои в началото на юли да започнем одит на изпълнението  на държавния бюджет за 2018 г., след като в края на юни Министерството на финансите ни предостави отчета. В рамките на този одит категорично ще проверим начина на определяне и предоставяне на субсидии за политическите партии, дали отговарят на изискванията на чл. 25, ал.1 от Закона за политическите партии и дали са спазени всички, свързани с това закони и подзаконови нормативни актове", заяви Цветков. Резултатите обаче ще са готови през септември.

НЕПОЧТЕНО

„Ако опитаме да оценим проблема през призмата на това законно ли са постъпили партиите, приемащи тези суми - отговорът е „да, от формална гледна точка е законно“, защото никъде в закона не пише, че субсидията е 11 лв. за получен глас. От гледна точка на морала, обаче, отговорът е различен - „законно е, не е прозрачно и почтено и е в разрез с декларациите пред избирателите““, коментира Ваня Нушева от асоциация „Прозрачност без граници“ пред в. „Сега“. По думите й действащите правила правят неясен и непредвидим механизма за определянето на субсидията, тъй като тя зависи от сумата, предвидена в годишния държавен бюджет, и от начина, по който я разпределя финансовото министерство. Ведомството на Владислав Горанов дължи отговор как тълкува закона и дали е съгласувало методиката си за разпределение на субсидията със Сметната палата, която контролира финансирането на партиите, заключи Нушева.

Към статията във в. СЕГА
пенка пенева

Честност, отворко, е понятие  свързано с ДОСТОЙНО ПОВЕДЕНИЕ, но за крадливите герберасти това са непознати неща!!!!  

Хулиган

То и да муфтиш кръстницата си също е поради дупка в законодателство.

Но се оказва, че на малкото вампирче, нямаше кой да му поиска оставката.

И сега, най-странното, никой не му я иска, даже и шоумените.

Макар за 6-те милиона похарчени незаконно, първи виновник да е финансовото министерство.

В бантустаните е така...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolitizirame-kruchmata/

циникЪтхедонист

 

"Честност е класово понятие.." 

 

Втрещен съм. 

Aniki

Това ми напомня за онази циганка с култовата реплика "аз на тебе банкомат няма да ти дам", която "пуснала 400лв на детето", на следващия ден още веднъж и понеже банкомата продължил да дава и така изтеглила около 100 000 лв. Та така и този "палавник", понеже закона бил такъв си пускат субсидията "с ддс". Нищо, че управляват от години и е техен ангажимент да променят закона ако е проблемен.

 

 

Васик

Твърденията на Горанов са неверни и той е нарушил закона. Тези оправдания със земетресението вече не вървят

Jordan_13 2

Владко Горанов е уникален катил! З апърви път, ние научаваме, че честността е класово понятие! па си мислех, че само Бойко може да се издъни няколко пъти в едно изречение;))) Грешал съм! И Горанката го може. Добре, Горанка, да приемем, че честността е наистина класово понятие, тогава на коя класа е това достойнство? На коя? Коя класа трябва да покаже честност и коя задължително трябва да бъде нечестна?;))) и това да не й се вменява като вина?  

Ясо е, че ГЕРБ, ако не е автор на тозиз акон, то поне е знаел за него и не е искал да го коригира, а се е и възползвал от "несъвършенствата" му! Горанов, изходът опт тази ситуация е твоята Оставка и сле днея оставката на Величеството Борисов! Не ми философствай;))) Това го може само Дончев!

Solace

Лъжа е, че в закона не е записан размера на субсидията. Отваряме Закона за държавния бюджет и четем:


Чл. 64. Годишният размер на държавната 
субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2019 г. е 11 лв.

Леля_Стойка_III

Честност е S-класово понятие ...

Дежурния

Лъжа е, че в закона не е записан размера на субсидията. Отваряме Закона за държавния бюджет и четем:

Кучето не е заровено тук. Колко е субсидията за един действителен глас е пределно ясно. Мътното е по колко гласа се умножава. И тук има доста хора в кафяво, включително и славитрифоновчетата и Горанов.  В закона (от 2005 година) пише  "в зависимост от броя на получените действителни гласове от партиите и коалициите на последните парламентарни избори", а чалгарчетата без да го кажат дописват от тях си  нещо от сорта "партиите и коалициите които имат право на субсидия" и смятат с дописаното от тях, а не с написаното в закона.

Има и реални проблеми в изнесеното. Ако са добавяни и гласовете за независими кандидати (около 5 хил гласа или 50-60 хил лева), това е очевидна грешка и тези пари не се полагат на партиите. Другото е действителните гласове "против всички" (80-90 хил гласа, някъде около 1 милион лева), които по мое мнение не трябва да се добавят към субсидирането на партиите, но това е необходимо да се изясни от компетентни юристи.

ЗИЛ131

Човекът с облигациите да не го бутате :)

Интервал

Точно Министър Влади да говори за морал, е меко казано цинизъм. Пък, ако законодателството не дава нужните правила, следват промени в законите, нали?
А тоя мушморок плати ли си наемите?

Krass_

Горанов, не се излагай повече - или лъжеш или си правно неграмотен. Ако не си нясно с проста правна разпоредба, намери някой юрист в подчиненото ти ведомство, да те осветли.

 

Ще се самоцитирам:

 

СЕГА, накратко: спорът е единствено кои гласове трябва да се броят. Всичко друго е ясно и просто и затова не го и споменавам.

 

Въпросът е в тълкуването на текста на ал.1 на чл. 27 от Закона за политическите партии.

 

Твоето тълкуване е валидно за разпоредбата в редакциите ѝ (в сила) до 25.05.2016 г. - ето го и текста:

Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 1.01.2012 г.) (1) Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България.

 

Хайде, СЕГА пак текста на действащата разпоредба, в сила от 26.05.2016 г.:

Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., бр. 6 от 2009 г., бр. 99 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 99 от 2011 г., в сила от 1.01.2012 г., доп., бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове от партиите и коалициите на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България.

 

В моите очи, текстът е ясен - броят се само действителните гласове за партии и коалиции!

Ако на някой му се занимава, спорът може да се отнесе до компетентния съд.

 

Krass_

А останалите разлики, наистина са заложени в Закона за политическите партии и е редно да променят текста на тази прославута алинея 1 на този прославут член 27.