Quantcast
Партиите нагло лъжат за субсидиите си | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

12 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Партиите нагло лъжат за субсидиите си

Политическата класа лъже българските данъкоплатци за размера на партийните субсидии. Това разкри „разследване“ на „Шоуто на Слави“. Оказва се, че ГЕРБ, БСП, патриотите, ДПС и другите формации, представени в парламента, взимат не по 11 лева за всеки подаден за тях глас, а по 13.23 лева. Така за миналата година вместо полагащите им се общо 32 млн. лева правоимащите партии и коалиции всъщност са получили над 38 млн., или с 6 милиона лева повече. 

"Партиите да прибират по 13.23 лева на глас, при положение че 2 516 957 българи ясно поискаха на референдум 1 лев субсидия, е наглост и цинизъм", коментира Слави Трифонов. В Закона за политическите партии се казва, че право на субсидия имат формациите, влезли в Народното събрание, както и партии, който имат над 1% от гласовете. А Законът за бюджет 2018 уточнява, че размерът на държавната субсидия е 11 лева за всеки получен действителен глас. Като се знае кои са правоимащите и колко действителни гласа са получили на изборите, сценаристите на Слави са изчислили, че общата сума на субсидиите за 2018 г. трябва да е 32 128 844 лв. (включена е и партия "Възраждане", която мина 1-процентната бариера). Но справка на Министерството на финансите сочи, че ГЕРБ, БСП и останалите субсидирани от данъкоплатците политически сили са взели 38 648 384 лева.

Оказва се, че субсидията за всяка партия е била определена не според спечелените от нея гласове, а въз основа на всички подадени действителни гласове, включително и на хората, подкрепили независими кандидати, и дори на пусналите валидна бюлетина "Не подкрепям никого". Така протестният вот парадоксално е довел до подхранване на партийните каси на ГЕРБ, БСП и т.н., смятат от "Шоуто на Слави". МФ само е предоставило справката за парите, но не става ясно как ги е изчислило.

От Министерството на финансите, което дава парите, отказаха да коментират пред "Сега" седемцифрената разлика, като поискаха въпросите да им бъдат зададени по Закона за достъп до обществена информация. Партийните щабове също не пожелаха да обяснят на какво се дължи разминаването. "Има законови разпоредби. Ясно и точно е как се разпределят парите на политическите партии", коментира лаконично пред "Сега" Цветомир Паунов - организационният секретар на ГЕРБ.

Премиерът Бойко Борисов метна вината на БСП. "Не ме интересува. Този закон за субсидиите БСП го направи, не съм го направил аз", коментира премиерът Бойко Борисов, притиснат от медии в добричкото с. Карапелит. Запитан защо не е спазил обещанието от миналата година депутатите на ГЕРБ да внесат законова поправка за орязване на субсидиите, Борисов отговори: "Вижте, олигарсите дават много пари. Ние ясно сме казали, че може да се намалява субсидията, можем да участваме в това, но не трябва да се оставят партиите в ръцете на червените олигарси". 

Борисов бе в Карапелит заедно финансовия министър Горанов, който обаче не обели и дума по темата. Премиерът обаче продължи с "аргументите": "Вземете Германия и другаде – навсякъде има субсидии. Някои ще кажат – там са по-малки. Да, но те имат фондации като "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел", които получават десетки и стотици милиони евро, за да помагат на партиите". В Германия партиите взимат само по 1 евро на глас. 

"Вратичката", която е позволила уголемяване с милиони на партийните субсидии, е отворена в чл. 27 от Закона за политическите партии, където пише, че "общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в Закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер, определен ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България". Уловката е, че общата сума се определя според всички действителни гласове, а после се раздава само на тези, които имат право на субсидия. Така 11-те лева на глас "порастват" на 13.32 лева на глас. Благодарение на тази законова поправка ГЕРБ например само за миналата година са взели над 15 милиона лева.  

 

ЕДИНОДУШНО

След референдума за субсидиите ГЕРБ и лично Бойко Борисов се заричаха, че партийните дотации ще бъдат орязани, но в края на м.г. управляващите гласуваха набързо държавния бюджет и съвсем "забравиха" за обещаното. Тогава 97 депутати гласуваха "за" субсидията да остане 11 лв. за получен глас на последните избори, 46 депутати бяха против, а трима се въздържаха. Текстът мина без нито едно изказване от трибуната, било то за, или против.

 

ЧЕРНО НА БЯЛО

Ето точните изчисления, публикувани на фейсбук страницата на Слави Трифонов:

15 181 092  лева, разделени на 1 147 292 гласа, получени от ГЕРБ на последните парламентарни избори, е равно на 11 лева? Не, равно е на 13.23 лв. на глас!

БСП и нейните 5 коалиционни партньора са получили 12 643 144 лв. 12 643 144 : 955 490 гласа, получени от "БСП за България" = 13.23 лв. на глас!

Партиите в коалицията „Обединени патриоти“ са получили общо 4 214 592 лв. 4 214 592 : 318 513 получени гласа = 13.23 лв.!

ДПС е получило 4 181 028 лв. 4 181 028 : 315 976 получени гласа = 13.23 лв.!

„Воля“ е получила 1 927 084 лв. 1 927 084 : 145 637 получени гласа = 13.23 лв.!

„Възраждане“ е получила 501 444 лева. 501 444 : 37 896 получени гласа = 13.23 лв.!

Към статията във в. СЕГА
Forza NATO

Интересно - колко ли чукнаха партийните спестявания в банките?

 

ГРЕБ доскоро бяха с едни скромни 22 милЬона спастрени за черни дни - напра'о целото ХДС за цял мандат мо'е да издържат.

За другите не помня, но не ги мисля много и тях.

 

P.S.

23 и кусур били...

https://www.mediapool.bg/gerb-veche-darzhi-na-vlog-23-miliona-leva-news292246.html

Sine_metu

Премиерът обаче продължи с "аргументите": "Вземете Германия и другаде – навсякъде има субсидии. Някои ще кажат – там са по-малки. Да, но те имат фондации като "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел", които получават десетки и стотици милиони евро, за да помагат на партиите". В Германия партиите взимат само по 50 евроцента на глас. 

 

Нито ден без нова истина.

Оказва се, сайтовете на партийните фондации лъжат, като казват че ги финансират самите партии. Нещо като членския внос при комунизма.

И без никакви пари от „олигарси“. За това се лежи в затвора.

 

 

Aniki

днес, от тази субсидия, герп отново си направиха предизборен ПР използвайки човешка трагедия

Ад мин

Мъ те си начисляват ДДС бре. Сигур Влатко с гладкото ги е подучил. Финансьор си ни е той

Хулиган

И следващия път пак тичайте да си плащате данъците...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolitizirame-kruchmata/

Васик

Няма никаква вратичка в закона. Партиите и коалициите от членове 25, 26 и 27 са само парламентарно представените партии и техните собствени получени гласове и общата сума се отнася само за тези гласове. Този, който е прочел закона неправилно, сега трябва да бъде съден.

Rendeto

Добре поне че от БКПто върнаха надвзетата субсидия, да се покажат колко са честни и морални

Sine_metu

Ср., 22/05/2019 - 07:38 (нов)

Rendeto

Добре поне че от БКПто

 

Ей, не се научихте да си държите устите затворени. Омерата, ве, омерта

Щом споменеш БКП всеки с поне четвърт аспиринче в главата ще се сети, че БКП управляваше с над 70% подкрепа. На последните комунистически избори през 1986 г. гласуваха 98% от пълнолетните, а подадените за БКП действителни бюлетини бяха 72% и нещо.

 

А я виж как е сега. Нали можеш да смяташ?

Гласовете за всички парламентарни партии са 2 882 908. Пише си го. 47,65% от гласоподавателите.

Това на всички. Коалицията управлява с 24,23% подкрепа.

Трай си, ве! В къщата на обесените не се говори за въже

Sine_metu

А всеки с поне половин аспиринче в чутурата ще е сети и за доходите.

Средният осигурителен доход сега е 72% от този през 1989 година.

НСИ и НОИ го казват.

Затова пак ще ти кажа - трай си!

Фактите са много гадно нещо. Един факт е повече от самосвал лъжи.

Тъмно пиво

Ей за това ме е яд за Виденов. Ако си го бяхме избирали редовно днес всички българи щяхме да сме милионери, че и милиардери.

Sine_metu

Ср., 22/05/2019 - 10:53 (нов)

Тъмно пиво

Ей за това ме е яд за Виденов.

 

Мен пък ме е яд, че тука и най- простото нещо се вдева с триста зора.

Ми ей го Виденов - жив и здрав си е. Що си ядеш нервите? Издигай го.