Quantcast
Костенец е диагноза на МВР | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Костенец е диагноза на МВР

Кога за последно Министерството на вътрешните работи си свърши работата така, че да не понесе критики и подигравки от обществото? Последните дни отново повдигат въпроса за какво се харчат тези 1.5 млрд. лева от бюджета на силовото ведомство за 2019 г., след като полицията ни не може да издири в малко градче като Костенец предполагаем убиец, който не притежава някаква специална подготовка.

Докато топ барети, топ криминалисти, топ жандармеристи, стотици и дори униформени търсят под дърво и камък 43-годишния Стоян Зайков, който е заподозрян за убийството на приятелката си Милена, той успява да отнеме живота на братовчед си на метри от първото местопрестъпление. Вече 10 дена Костенец е под полицейска обсада, а органите на реда са изкарали най-модерното си оборудване срещу неуловимия Зайков. Пустинни котки, каквито армията ни използва в Афганистан, обикалят улиците на града, хеликоптери кръжат, а униформените ни са въоръжени до зъби. Единствените обезпокоени са жителите в населените места до Пазарджик, които живеят в страх въпреки засилените мерки за сигурност. За всички стана ясно, че в МВР цари абсолютна некомпетентност по отношение на оперативно-издирвателните дейности.

Именно неспособността на вътрешното министерство е

 

косвена причина Зайков да успее да извърши второ убийство

 

точно под носа на службите. Трупът на 42-годишния Валентин, който е трети братовчед на заподозрения, беше открит седмица след началото на издирването на метри от тялото на първата жертва - в съседната къща. МВР обаче още не може да даде отговор как се е стигнало до второто убийство. Каквото и да е обяснението, то за пореден път ще затвърди убежденията, че полицията не работи професионално. Ако Зайков се е укривал в къщата на братовчед си,  защо тя не е била претърсена? Все пак убитият Валентин е роднина на издирвания и има мотив да му помогне. Тези предположения се засилват от факта, че той е отказал на униформените да проверят имота му, като ги уверил, че сам ще претърси дома си и ако има нещо, ще сигнализира. В случая МВР се доверило сляпо на братовчеда на предполагаемия убиец и не си е направило труда да се сдобие предварително с прокурорска заповед за претърсване или съдебно разрешение. Или поне да остави цивилни секретни постове, които да наблюдават съответния човек и имот. 

„Назад във времето се е укривал с месеци. Способен е да оцелява сам", оправда се главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Партизанските умения на Зайков се оказват достатъчни, за да надхитри отрядите от обучени спецчасти. Единствената следа, открита досега, е пушка, която е била захвърлена до пчелни кошери до реката в Костенец. Провалът на силовото ведомство обаче не трябва да буди смях, тъй като е синдром на тежка диагноза. Тя се прояви преди повече от година, когато 56-годишният Росен Ангелов хладнокръвно застреля в Нови Искър шестима души, а с тях и едно куче. Четири дена продължи издирването на извършителя, който беше открит мъртъв с куршум в главата в съседна къща на тази, в която е живял в с. Луково. Няма нищо смешно и в това, че докато разследващите екипи бяха по петите на Росен, се натъкнаха на още един труп във водите на р. Искър. 

Със сигурност

 

не е смешно и че осъдени престъпници надхитряват

 

полицията ни дори когато вече са зад решетките. МВР стана обект на подигравки, когато рецидивистите Радослав Колев и Владимир Пелов избягаха през централния вход на Софийския затвор, преследвани единствено от чистачката. Всеки, който е гледал записите на бягството от охранителните камери, си е задал въпроса за какво се харчат данъците му, след като десетки въоръжени полицаи не могат да се противопоставят на двама затворници. За да оправдае некомпетентността на униформените, Данаил Кирилов, сега правосъден министър, сравни двамата бегълци с литературния герой граф Монте Кристо. Това не прави затвора в София замъкът Иф, а по-скоро значи, че държавата ни е застинала в друго време. МВР така и не успя да открие Радослав Колев, който вероятно отдавна е зад граница. Другият беглец Пелов пък успешно се укриваше от полицията в продължение на няколко месеца, докато не беше убит в Ботевград след престрелка с мъж, с когото имали неуредени сметки.

Необходими ли са още примери за това, че

 

силовото ведомство се нуждае от спешни реформи?

 

Акцията в Костенец отново показва, че когато МВР не си върши работата професионално, резултатите се измерват в човешки животи. Именно заради това провалът на полицията не бива да остава ненаказан, а следва отговорните кадри да подадат оставки. След като огромният ресурс, който е хвърлен в издирването на Стоян Зайков, не е достатъчен, за да бъде открит, означава, че полицията ни се управлява неадекватно. И не, грешките ѝ не са смешни, а животозастрашаващи.

Към статията във в. СЕГА
ARTU

Статията е от типа "Гавра с труп". Кое МВР е неспособно Естествено, че това, което си направиха... Онова беззъбото МВР, което им върши работа, защото не ги закача. До момента, в който, МВР-то трябва да помага... и тогава става засечка. Какви милиард и половина? По районните няма автомобили, няма бензин, няма пари за тонер, няма компютри, всичко е на мускули от работещите на най-ниските нива и за тяхна сметка. Каква агентура? Когато да си агент стана гадна дума и никой не иска да дава сведения. Колко от ръководителите са наясно със системата на МВР, а не са парашутисти от външни институции или (О, Боже!) военни?! Кога за последно началник е подкрепял подчинените си? Какво очаквате от система, в която администрацията се разраства със светлинна скорост, а индианците на терен стават все по-малко и все по-необучени? кой има полза от това МВР? Журналисти, защо не задавате правилните въпроси? Защо не извършвате правилните проверки на място? Защо не отидете в н-ското РПУ и да проверите как работят хората там.. Не началниците, а кварталните, патрулите и оперативните?! Знаете ли колко материал ще излезе?!

chengel

 И как ,,работят" хората в н-ското РУ ? Пълни безхаберници, особено кварталните и патрула. Единственият им интерес е към ЗДвП, но и там никви ги няма... И совалки да им купят пак ще мрънкат за нещо си и няма да се научат да ги експлоатират в полезния обем. Добре, че се разкарах от тази система :)

 

ARTU

Кварталните са най-излишната структура в МВР. Вършат работата на всички, а са най-малко оборудвани. Не знам в кое районно си бил, ама в н-ското патрула и оперативните си бичат часпрома. А кварталните изпълняват спуснати бройки за  актове. Личното ми мнение е, че териториална полиция трябва да се закрие. И да се разпредели в патрулите. За да може всяко звено да си работи каквото трябва.

дядо Илия

@ARTU: Поздравления за поста!

Magi

Както във вица за седемте самураи - "Нема ора/ хора/". В МВР просто няма специалисти , от там няма добра организация и са не ефективни. В N-ското РУ , до обяд служителите са в кафето на центъра, а след обяд почиват. Началник е случаен човек/ на наш човек/ и хал хабер си няма от полицейска работа. Специалистите отдавна са изгонени, а на тяхно място са назначени наши хора , но без необходимото образование  и не професионалисти. Нашите служители в МВР не са се клели в "Служа на РБългария", а трябва.

Domi

МВР-то го опрайхме айде сега да видим как се става прокурор....по родов или по полов признак...или и там няма проблем..кой вкарва обвинителният акт в съд и ако не го направи кой може да накара и защо двете държавни  структури не се разглеждат като едно цяло ...

и ARTU напомняше ми на някого с когото работех....

HBK

Пръстче нагоре за г-н Мартин Георгиев.

 

Толкова точно, че ти става болно, а не смешно.

 

Костенец е диагноза за ръководството на МВР, а от там и за цялото МВР. Всички знаем откъде се вмирисва рибата.

 

А казаното от уважаемия форумец ARTU само потвърждава казаното от автора. И отрича собствените му думи. МВР далеч не е „труп”. Хеле пък „труп” в който е налят живителен сок за 1.5 милиарда. МВР е паразит. Такъв какъвто са го създали неговите „началници” и политически стратези. В този си вид МВР е не само излишно ... то е вредно за Територията и нейната Популация.