Quantcast
Около дюните по морето ще може да се строи | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

16 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Около дюните по морето ще може да се строи

На фона на периодичните сигнали за леене на бетон по морето Народното събрание е на път да гласува спорни промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). В момента законът се "редактира" между първо и второ четене и депутатите могат да дават своите предложения по него. Отсега обаче личи, че ЗУЧК е на една крачка от това да придобие твърде изродена форма или да доведе до двояко тълкуване.

Част от депутатите подкрепят абсурдните глоби за палатки върху дюните, докато други дори смятат, че около тях е допустимо да се строи, но само, ако е "предвидено тяхното опазване и съхраняване".

Едно от най-тревожните предложения идва от депутата от НФСБ Христиан Митрев, който е зам.-шеф на комисията по правни въпроси в Народното събрание. Най-общо той иска да се разреши бетона в места с дюни и предлага "строителството в тях да се разрешава, само ако с проекта на подробния устройствен план и инвестиционния проект е предвидено тяхното опазване и съхраняване".

Митрев изтъква, че законодателството ни в момента не отчитало "утвърдената европейска практика, че опазването на дадено местообитание може да се приложи и съвместно с реализиране на инвестиционно намерение в близост или около местообитанието".

Нещо повече - от мотивите му се разбира, че дюните в България не са приоритетни за общността. Митрев цитира директива 92/43/ЕИО за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, където за приоритетни са посочени пясъчните дюни по крайбрежието на Атлантика, Северно и Балтийско море, Средиземноморието и др., но не и тези по Черно море.

Отделно от това Искрен Веселинов от Обединени патриоти, който е и председател на регионалната комисия в НС, предлага да се определят места за бивакуване извън къмпингите и плажовете и да се регламентира туризмът по незастроените плажове. Идеята тлее от няколко години, но до момента все "изпадаше" от редакциите на закона.

Веселинов обаче не казва точно какво се разбира под "място за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани" и дали там може да има заслони и чешми например. За сметка на това той е предвидил глоби - от 500 до 3 000 лв. за бивакуване извън такива места и от 2 хил. лв. до 60 хил. лв. за обособяването на места за бивакуване извън определените от закона.

Отделно предложение има и от трима депутати от "Обединени патриоти" - Валери Симеонов, Христиан Митрев и Георги Колев. В него те подкрепят правителството с предложение за прецизиране на "плажни принадлежности" и са съгласни с глобата от 500 до 1000 лв. за тях, ако попадат в дефиницията "чадъри, шезлонги, маси, столове, шатри". Разликата е, че постелките и дюшеците ще могат да бъдат разполагани върху дюни без собствениците им да бъдат глобявани за това.

От ГЕРБ предлагат да отпадне наказанието за поставяне на плажни принадлежности върху дюните, макар това да беше първоначалното предложение на Министерския съвет. Депутатите подкрепят министъра си - Николина Ангелкова и са съгласни с това да има глоби за преместваеми обекти и автомобили върху дюните.

Предложения за промени между първо и второ четене на закона дават и от "Воля". От партията на Веселин Марешки искат чрез закона за  Черноморието да се промени Законът за отпадъците, като се определят отпадъците, "класифицирани като представляващи хронична опасност за водната среда".

Промените в Закона за Черноморското крайбрежие бяха одобрени от правителството през февруари и още тогава породиха остри критики. Текстовете предвиждаха туристите да бъдат наказвани солено, ако плажуват върху дюните - тоест ако поставят върху тях кърпа, чадър или директно паркират върху пясъчния хълм.

И докато летовниците явно ще бъдат преследвани, бизнесмените нямат повод за тревога. Още в началото на годината ресорният министър Николина Ангелкова коментира спорните строежи по морето. За последните случаи тази зима нищо не можело да се направи, тъй като били заварен случай. А с отделни проверки от началото на 2019 г. се сдобиха куп инвестиционни проекти - от "Градина" и "Алепу" до "Корал" и Ахтопол.

Към статията във в. СЕГА
bD

Хем върху тях да се строи, хем да се съхраняват. Ха сега се !

Обаче имам чувството ,че ТОЙ е в цайтнот. И ще кляка.

А какви проблеми решават.....Ох,ох,ох. Как ги избрахме! ДИЕПМ ! На сичките.

buratinob

И ще кляка.

 

До партер, обаче с тези наджендърени патрЕотЕ няма от какво да се плаши.?

19namo

А върху вълните как стои въпроса, там ще може ли?

Minderbinder
снимка на Minderbinder

И докато летовниците явно ще бъдат преследвани...

Не, летовниците няма да бъдат преследвани. Ще бъдат преследвани само онези, които си въобразяват, че екологията е специално за тях - да могат безплатно да бивакуват (и мърсуват) където им скимне.

Invisible

   "...бивакуват (и мърсуват)...."

 

  Тяхното бивакуване и мърсуване е хиляди пъти по-безобидно от това на бетониращата мафия.

LePenseur
снимка на LePenseur

Прав си, Minderbinder! За разлика от летовниците, които ще бъдат преследвани само ако безплатно бивакуват и мърсуват, инвеститорите няма да бъдат преследвани дори когато бетонират и мърсуват, където им скимне. Защото те си плащат.

HerrSpeck

 Всички представени от патриотите в парламента имат ама Черепа е с най-голямото парче от баницата "Камчийски пясъци"

Domi

Ох пак ще дойде сган на талази....

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Кой ли си е напазарувал имоти с дюни... ?

Hristo

Голям проблем е на някой че има хора които почиват без да си плащат там където трябва. Вярно е че има между тях такива които оставят след себе си кочина. Да си хвърлиш буклука на нерагламентирано място е наказуемо друг е въпроса с контрола.  Но нека да не ги слагаме всички в един кюп  защото има  и такива които чистят освен своето така и това оставеното от другите. В случая май опираме до любимата фраза на чиновника-" Не положено". Няма друго разумно обяснение за забрана на нещо което се прави в много страни по света.

Augereau

Не, летовниците няма да бъдат преследвани. Ще бъдат преследвани само онези, които си въобразяват, че екологията е специално за тях - да могат безплатно да бивакуват (и мърсуват) където им скимне.

 

Това ''мърсуват'' дето си го сложил в скоби така тарикатско, все едно се подразбира, не е особено коректно - ако някой мърсува, то си има наредби и глоби за тях, независимо дали бивакуват или не. Мърсъш и/или мърсуваш ли на обществени места подлежиш на глоба. 

 

Тук говорим само за бивакуването. Можеш да практикуваш диво бивакуване, без да правиш мизерии.  И не се правете на ударени, че не забелязвате какво се случва - тия гонения срещу дивото къмпингуване нямат нищо общо с опазването на природата. Целта е да се разгонят и последните противници на гнусния бетонен туризъм по нашето черноморие. Или пък да се направят клиенти под някаква форма. 

 

Някои ходил ли е скоро на нормален къмпинг по нашето море? Няма нито един - всичко е толкова гнусно, че е направо не е за вярване. Включително и уж цивилизовани къмпинги като Каваци, например. За къмпинг Китен пък изобщо не искам да отварям дума - можеш да повърнеш в баните и тоалетните. Носещата се чалга отвсякъде си се подразбира. 

И така, къде да ходя в България, ако искам да се полюбувам истински на природата и да спя на палатка? 1) На някой от отвратителните  законни къмпинги управлявани от мутри тип Балеви; 2) на диво къмпингуване? Или 3) просто да отида в Гърция в един от десетките къмпинги за чудо и приказ? При всички положение вариат 1 отпада. Линк към истински къмпинг в Гърция:

https://www.thalattacamp.gr/bg/mainpage/

Има и много по-хубави, ама си ги пазя в тайна, че и в Гърция прекалено много станаха българските чалгари, които започнаха да е*ават мамата и на северногръцкото крайбрежие. 

Magi

Стройте, бе , бетонирайте всичко по морето и не се чудете защо ходим на почивка в Гърция. Нещастници!

LePenseur
снимка на LePenseur

Нещо лошо? Ние ходим на море в Гърция , а "те" - на Малдивите. Значи всички са доволни!

Liubo50

Това ако бяха го направили по Тодор Живково време представете си какво реване щеше да бъде.

Сега мълчат като....

mr_self_destruct (непроверено)

Ловко?