facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Имоти ще могат да бъдат отчуждавани за 7 дни

Съдът ще може да допуска предварително отчуждаване на имоти в седемдневен срок от искането, ако се налага да се защитят особено важни държавни и/или обществени интереси. Това гласи част от приетите вчера на първо четене промени в Закона за държавната собственост, свързани с отчуждаването на земеделски земи. Сега срокът е един месец. Една от основните цели на законопроекта е да не се бавят големи проекти по обществени поръчки, пишат в мотивите си вносителите.

Одобрените законопроекти са два - единият на депутати от ГЕРБ, а другият - на "Обединени патриоти" и ГЕРБ. За предварителното отчуждаване освен това трябва да бъдат изпълнени допълнителни условия, като например имотът, ако е в населено място, да не е единствено жилище на собственика и да има изготвен подробен устройствен план.

С проекта е предвидено още да отпаднат и протоколите, които трябва да бъдат подписани от две длъжностни лица и от един от съседите. Когато собственикът на имота не присъства при извършването на описа, протоколът може да се състави в негово отсъствие - с подписите на 2 длъжностни лица и на един от съседите. Вносителите посочват, че често съседите отказват да подпишат и това прави невъзможно попълването на протоколите.

По повод обезщетенията депутатът Александър Ненков от ГЕРБ уточни: "Ако земята е земеделска, се прави оценка и се вижда каква продукция евентуално би се реализирала на пазарни цени. В периода от влизането на държавата в имота до окончателното влизане в сила на акта за отчуждение, тази продукция, ако биха я продали, сумата от нея също ще бъде възстановена на собствениците. Ако пък съответно сградата е просто сграда и не се произвежда нищо в нея, то тогава пък собствениците ще получат обезщетение за това, евентуално ако биха я отдавали под наем, какъв пазарен наем биха постигнали", заяви той, цитиран от БНР.

ПРЕЧКИ

Процедурите по отчуждаване понякога се проточват заради дела, заведени от собственици, а това спъва старта на важни обекти. Такъв е случаят с отсечката от магистрала "Хемус" между Белокопитово и Буховци. Въпреки че първата копка бе направена преди повече от половин година, строежът още е блокиран заради неотчуждени земи. Трасето, дълго малко над 16 км, трябва да бъде завършено през 2021 г., а цената е 120 млн. лв. Сериозни проблеми има и с продължението на магистралата от Боаза до пресичането с пътя Велико Търново - Русе.

 

 

Към статията във в. СЕГА
Augereau

Въпреки че първата копка бе направена преди повече от половин година, строежът още е блокиран заради неотчуждени земи. 

Имам революционна идея - не правете първа копка, преди да сте отчуждили напълно земите. Гениално, нали? 

sega_reader

И по какво ще се различават тия сега, от бай Тошо едно време ?

Тогава ти вземат нивата и ти я плащат по 6 стотинки на квадрат.

Който не знае да пита по-старите, ако е останал още някой да помни.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Тук нещо Конституция, такованка..

 

Докато се намеси Конституционният съд, ще минат повече от 7 дена.

Може ли да направят обществен хаир, като предварително бъдат отчуждени градините на Семирамида, упс, терасите на ОПГЕРБ.

Съответните състави, цитирам:

 

(i) ...ако се налага да се защитят особено важни държавни и/или обществени интереси.

 

(ii) За предварителното отчуждаване освен това трябва да бъдат изпълнени допълнителни условия, като например имотът, ако е в населено място, да не е единствено жилище на собственика и да има изготвен подробен устройствен план.

 (i) Подслоняването на самотни майки с деца, пък дори само за няколко месеца, е важен обществен интерес;

(ii) Цецо ще е пръв, щото май трикатно терасираните му сараи не са единствен имот. Устройствен план не се налага, в жилището могат немедлено и спокойно да се устроят 10-ина непълни семейства.