Quantcast
Антикорупционната комисия е редактирала декларацията на Румен Порожанов | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

19 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Антикорупционната комисия е редактирала декларацията на Румен Порожанов

Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), няма нищо общо с документа, който той е подал. Това стана ясно, след като "Сега" изиска и получи от земеделското министерство копие на подадената декларация. Интересното е, че то е заверено с печат "Вярно с оригинала", поставен от КПКОНПИ вчера, с което комисията на практика потвърждава, че информацията на сайта е невярна. Това за пореден път поставя под въпрос ефективността на контрола върху имуществото на висшите лица и достоверността на данните, публично предоставяни от антикорупционната комисия. 

Скандалът тръгна от "Биволъ", който установи, че през 2017 г. съпругата на Порожанов е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира - "Частни инвестиционни проекти" и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан". От "Армар" Порожанова е взела два апартамента на бул. "Черни връх" с подземен гараж, а от "Частни инвестиционни проекти" - над 13 декара земеделска земя в Банкя. От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг, а от земеделското министерство обясниха, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата. Апартаментите от "Армар" са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият - през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв. 

Тези сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен да ги обяви. В декларациите има изрична графа, в която следва да се отбележи прехвърлянето на имоти през съответната година. Съпругата на Порожанов изобщо не се появява и в останалите части на декларацията.

От земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в копието, качено на сайта на антикорупционната комисия. В декларацията, с която "Сега" разполага, Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други доходи извън заеманата длъжност и за дялове в дружества.

От антикорупционната комисия отказаха коментар пред "Сега". По закон декларациите се подават на хартиен и електронен носител. Експерти неофициално обясниха пред "Сега", че двете декларации са защитени с контролно число и между тях не следва да има разминавания. Проверка на "Сега" показа, че декларацията, изпратена от МЗХГ, и тази, качена на сайта, имат еднакво контролно число. Засега експертите нямат обяснение как е възможно да изчезнат цели редове с информация в тях. Не е ясно и дали подобни липси няма и при други публични лица. 

Това е поредният скандал около декларациите и реда за контрол на публичност на имуществото на лица, заемащи висши постове. Около скандала с терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев се разбра, че комисията изрично е указала да не се обявява цялата разгърната застроена площ на притежаваното имущество, макар че тази графа съществува в образците на документа. Това на практика дава зелена светлина в декларациите да не се включват тераси, ателиета, тавани и обществото да се въвежда в заблуда за реалната площ на жилищата на властимащите. Около декларациите от години възникват несъответствия и елементарни грешки, а политиците редовно "забравят" да подават и встъпителни и заключителни декларации при оттегляне от поста. Единственото възможно по закон последствие за тези нарушения е неизрядните да бъдат дадени за проверка на НАП. Какво се случва след това обаче, не е известно, тъй като данъчните традиционно отказват всякаква информация.

 

ЕВТИНО
Земеделският министър Порожанов попадна в епицентъра и на друг имотен скандал. "19 минути" разкри, че Порожанов и съпругата му са закупили апартаменти през 2004 г. на изключително ниски цени. Проверка на "Сега" потвърди, че тогава семейството на Порожанови е сключило общо 3 имотни сделки. Смешните цени обаче се дължат на ниските по това време данъчни оценки на имотите. Данъчните оценки бяха вдигнати рязко едва през 2009 г. И тогава, и сега законът позволява сключване на сделки на данъчна оценка. 

През 2004 т. Порожанови успяват да се сдобият с един мезонет, един апартамент, два гаража и право на строеж за трети апартамент. Мезонетът от 240 кв. м с гараж от 20 кв. м в столичния квартал "Красно село" е купен от съпругата Веска за 57 668 лв. (54 016 лв. за мезонета и 3652 лв. за гаража, колкото е и данъчната им оценка ) от фирмата за недвижими имоти "Григо Х". На същата дата - 7 октомври, синът Антоан, по това време непълнолетен, придобива от "Григо Х" апартамент от 80 кв. м и гараж на обща стойност 19 570 кв. м. На 21 декември 2004 г. Румен Порожанов, по това време служител на МФ, купува право на строеж за апартамент от 80 кв. м и гараж в район "Слатина" на цена от 18 219 лв.  

Порожанов е вписал надлежно закупения мезонет в имотната си декларация при встъпването си в длъжност като шеф на политическия кабинет на министъра на финансите през 2009 г., както и при встъпването в длъжност като министър на земеделието през 2017 г. Апартаментът в "Слатина" не е деклариран, защото е продаден в края на 2007 г.

 

Към статията във в. СЕГА
сталкер пустиняк

Гарантирано от ГЕРБ!

tomito

И от ДПС!

Jordan_13 2

Незабавна оставка на Пора! Няма значение, човек на Дуганжикя ли е или на някой друг! Незабавна оставка, а не да чака Борисов, да му я поиска. Министър, а лъже и маже, като най-долнопробен склададжия, на който не му излизат сметките документално. Най-лошото е, че заради това, трябва да си отиде, а не заради геноцида в Странджа, с който обслужи Турция!

Леля_Стойка_III

Голяма агония е тази комисия ...

Evasion

От антикорупционната комисия отказаха коментар пред "Сега". ...експертите нямат обяснение как е възможно да изчезнат цели редове с информация в тях. Не е ясно и дали подобни липси няма и при други публични лица. 

Това е поредният скандал около декларациите и реда за контрол на публичност на имуществото на лица, заемащи висши постове. .... Единственото възможно по закон последствие за тези нарушения е неизрядните да бъдат дадени за проверка на НАП. Какво се случва след това обаче, не е известно, тъй като данъчните традиционно отказват всякаква информация.

Какъв е смисълът на КПКОНПИ? 

Антей

 

Колко хубаво е да си шеф у нас.

Правиш, каквото правиш

меткаш си "армаганите" на гръб

и си тръгваш.

 

А самият факт, че назначиха

заместник министър специалист

по храната ни - по зеленчуците и плодовете

 

е достатъчно красноречив

компромат срещу министерството му.

 

С каква компетентност е пълно

"земеделското" министрество!

Well done!

.....

mi6osp.

Хъм, това нормално не се ли наричаше фалшифициране на документ?

Не беше ли наказуемо деяние?

valldi

Излиза, че по-точното име на тази структура е Комисия за съдействие на коупцията ?

hamer

В крайна сметка кой е променил декларацията? От заглавието и текста се разбира, че е подадена редовна декларация, а на сайта на КОНПИ е качена друга? Това не може да го е направил Порожанов, тогава кой и защо, и знае ли министърът за това? Поръчка, активно мероприятие, подготовка за отстрелване? Или мърлявщина и некомпетентност, които биха могли да съсипят нечия съдба?

Rendeto

Тия логични въпроси не пречат на шамандулейки да си пеят.

Асол
снимка на Асол

Съществува и друга вероятност - качената на сайта да е първата, а втората "без пропуските" да е сътворена като на пожар след като се размириса. Случват се такива работи...редовно. Пример - донаждането на докименти в случая "Ало, Банов"?

mi6osp.

Най-вероятно така се е случило.

Проблемът на управляващите в случая е, че всичко, което минава през компютър, носи дата, час, .... 

Ако се направи квалифицирана проверка,такива неща лъсват.

И, ако Радко отвертката предвидливо не е скапал диска. 

hamer

Че на Територията всичко е възможно е факт, но все пак как да разбираме тази част от  текста 

"Това стана ясно, след като "Сега" изиска и получи от земеделското министерство копие на подадената декларация. Интересното е, че то е заверено с печат "Вярно с оригинала", поставен от КПКОНПИ вчера, с което комисията на практика потвърждава, че информацията на сайта е невярна." 

 

sneaky_humanoid

Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан

 

?

jekovcar
снимка на jekovcar

Данъчния конгломерат пред поредна смяна на режисирани илюзии.

Bauleiter

Еба си и държавата...Таман се замислим дали да не се върнем и току изскочи нещо такова...това нали беше комисията, дето уж требеше да лови тия, дето си фалшифицират декларациите??

циникЪтхедонист

В"Панорама"

Джамбазки/ВМРО: "България, над всичко!"

Ковачев/ГЕРБ цитира Дън Сяо Пин:

"Няма значение, какъв цвят е котката..."

Ако герберите, бяха китайци, патриотите щяха да са фашисти. ☺️

Петър Иванов Иванов

Румен Порожанов с три любовници в земеделското министерство!

Невена Генова, Силвана Попова и Ева Еленкова познавали всяка част от анатомията на агроминистъра

http://www.rikoshet.eu/2019/05/11/%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%81-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%b5/