Quantcast
Трета социологическа агенция даде преднина на БСП пред ГЕРБ | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

12 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Трета социологическа агенция даде преднина на БСП пред ГЕРБ

Скандалите с апартаментите на властта се отразяват негативно на рейтинга на управляващата партия ГЕРБ и тя вече изостава след БСП. Това показва представително проучване, направено от агенция "Маркет линкс" и БТВ в периода 12-22 април, в което са обхванати 1049 пълнолетни българи.

Ако евроизборите бяха днес, БСП ще получи 31.3% от гласовете, а ГЕРБ - 30.9%. "При толкова малка разлика обаче е трудно да се прогнозира кой ще спечели повече места в европарламента", коментира пред БТВ социологът Добромир Живков.

Това е третата социологическа агенция, която дава минимална преднина на БСП пред ГЕРБ. Преди това "Медиана" отчете, че БСП успява да изпревари коалицията ГЕРБ/СДС с около половин процент (0,6 %) – 32.1 % за БСП срещу 31.5 % за ГЕРБ/СДС. "Галъп Интернешънъл" обяви, че 32.1% ще гласуват за БСП, а 31% - за ГЕРБ и СДС.

Основната причина за обръщането на нагласите е скандалът с луксозните апартаменти, закупени на ниски цени от представители на властта. Според "Маркет линкс" той е променил отношението към ГЕРБ на 62% от запитаните и то в негативна посока. 1/3 от гласувалите за ГЕРБ на предишни избори са си променили отношението към партията и по-скоро не биха гласували за никого, отколкото да подкрепят друга партия, отбеляза Живков.

Според социолога предстоящият месец предизборна кампания може да промени нагласите. Проучването е направено преди в скандала с имотите да бъде намесена и водачът на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева.

Със сигурност евродепутати ще има ДПС. С шанс за влизане в европарламента са още ВМРО и "Демократична България", показва още проучването.

Към статията във в. СЕГА
Begemot
снимка на Begemot

Всичко това са глупости на търкалета. Не че не ми се иска ГЕРБ да бъде изметен завинаги от властта и от живота на България, но:

1. Тези малки  разлики от 0,5% или 1%, или 1,5% са в рамката на статистическата грешка.  Има си формули по въпроса, не са чак толкова супер сложни.  Те дават резултат в рамките на някакво отклонение, да речем 3% и в тези отклонения резултатите на ГРБ и БСП се застъпват, припокриват се в някаква част, което значи, че не може да се каже кой е всъщност по-напред / по назад в електоралните предпочитания.

2. Циганският вот едва ли е отчетен, той по принцип не може да се отчете, защото е резултат на сделки и плащания на бароните, а как точно  циганите попълват социологическа анкета и си изразяват нагласите - още е не съм видял, много ми се ще да видя. Но реално това са бая проценти, плащаш - получаваш и във всеки случай са  над 5% и много  над статистическата грешка, значи циганите ( бароните им и разкешването) могат да обърнат вота. Това , освен че прави изборите непредсказуеми  ( и нелегитимни) обяснява и много неща около отношенията на всяка българска власт с циганското малцинство.

3. Мъртви души. Спори се за цифрата, колко са. За това, че  ги има - не се спори. ГЕРБ не изчистват списъците и ясно е защо. Май става дума за 6 цифрено число, всичко това ще отиде в полза на ГЕРБ.

3. Корпоративен вот;

4. Директни измами и влачене на чували с бюлетини насам - натам...

5. Най важно - БСП не случайно не може, няма как с това ръководство, не е в състояние да даде някаква различна визия за бъдещето от ГЕРБ. Каквото и да приказват на Позитано, те си остават ( от89та насам) ляво-либерална, пазарно - ориентирана, проевропейска, про-американска и про - НАТОвска партия. Тук не коментирам това добро ли е или лошо - това е разрешеното и то е същото, като за ГЕРБ. Затова им остана само да си мерят...терасите.

Извод: Изборите нищо не решават, не отразяват волята на суверена, те са нелегитимни , както и цялата българска политическа класа. Повечето хора го знаят или чувствуват.

С избори не става...

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Дискусионен анализ. По точки--- 1-Тези статистически проучвания са пълен шит. Никой не надзирава въпросните агенции как ги правят. Коректно ли задават въпросите ? Не "подбират ли" анкетираните ? Не фалшифицират ли самите те крайните резултати ? Според това кой е дал поръчката... С една дума нулево доверие. 2-Точка две за циганите , напълно съгласен. От десет години парата е в ОПГ. Следователно циганският вот в огромната си част е напазарен от мутрите. 3-Към корпоративният вот /аз го разбирам като "частния сектор" на хранилка , задължително се прибавят и администрациите ! Общински , държавни. В дълбоката провинция на заплатата от 600 лева на чиновник в администрация , контролирана от ОПГ-то , "лежат" 5-6 роднини ! Изхранването им зависи от Партията ! В провинцията ГЕРП отпуска специални "помощи" и "стипендии" на мизерстващи , които имат "правилна" партийна ориентация и естествено гласуват с вяра и убеденост. Досущ като във времената на ранния блошевизъм. 4-Без коментар. Тука главният организатор е престъпникът с каунестата глава. Няма земна сила която да му попречи да търчи от град на град , от паланка на паланка , и да организира партийните ядки на ОПГ-то. За нови и нови измами и фалшификации. Така ще е и сега. 5- Това са някакви отвлечени разсъждения за "политики". На територията отдавна нивото на електората е паднало до степен да се интересува директно от "файдата" от гласуването. Политики-молитики са врели некипели. Та сега дори не се обръща внимание че се гласува за Европарламент. Подобно в ердоганова Турция групировките са се хванали гуша за гуша сякаш става въпрос за единствените и последни парламентарни избори в държавата ! Нищо общо с конкретиката на изборите... Дефинициите ви за двете партии не са особено точни. БСП е партията на ляво-артикулиращата посткомунистическа аристокрация. Тя разчита на носталгиците по Соца /= държавния капитализъм/ , но дефакто е дясноцентристка партия. Външнополитическите репери не ги коментирам. Те са задължителни. ОПГ-то не е партия. Неговата върхушка е микс от криминали и лузъри от предишните времена. Най-долната част от БКП номенклатурата , която не успя да се нагуши в първите години на "Прехода" , илитерати , некомпетентници , озлобени примитиви , посредственици от всяка сфера. ГЕРП е обединение на АНТИ-меритокрацията , резултатите от последното десетилетие го доказват. Ако все пак направим титанични усилия да поставим ГЕРП някъде в ляво-дясната координатна система , ГЕРП са ляво-популистка авторитарна партия /??/ с изразен болшевизъм. Без каквато и да е идеология разбира се.
аман бе

Към 4: Скромно и с вкус подбран пиздоним/никнейм. ?

Наблюдател 1

Основната причина за обръщането на нагласите е скандалът с луксозните апартаменти

Причината са политики на ГЕРБ. Апартаментите бяха само повод. Ако ГЕРБ не си направи съответните изводи (в което дълбоко се съмнявам), ще загуби и предсрочните парламентарни избори. При това с много, защото сега се оценяват само твърдите ядра. ГЕРБ-аджийското явно ерозира, а това на "столетницата" е замръзнало. Но и нея я чака същото. В крайна сметка ГЕРБСП си отива. Което е прекрасна новина.

Danibus

Съгласен с горните коментари. Цялата държавна и общинска администрация които в последните години набъбнаха още повече, са назначени от герб и е ясно за кого ще гласуват. Като прибавим и дружествата по веригата които са на хранилка, както и циганския вот, който по дефиниция е купен вот, общото число на гласуващите за този политически феномен/ в Европа няма такава политическа "партия"/ е някъде около 900 000 души. На тези избори както посочи Цветанов, гласоподавателите на герб ще са пределно мотивирани, каквото и да означава това според този изборен специалист. Професорът по математика ще каже на останалото народонаселение, че сметките му / на останалото народонаселение имам предвид /отново  няма да излязат, и няма да е далеч от истината. За да се промени това меко казано безобразие, трябва да има наистина масов протестен, консолидиран вот, но не виждам как такъв ще се случи в милата ни татковина.

Наблюдател 1

Не съм съвсем съгласен. Уволняването на служители в България е много трудно по принцип. Затова ГЕРБ "доналяха" свои хора, но голяма част от "старите" са си там, изтикани на по-задни позиции. Те за ГЕРБ няма да гласуват. Освен това всички амбициозни служители от ниските нива, чувствайки се неоценени, съзнават, че единствения начин да бъдат сменени фаворитите на началниците им е да бъдат сменени самите началници, т.е. управлението. Те също биха гласували за "рестарт", т.е. срещу ГЕРБ. На висшите експерти пък въобще не им дреме - те са несменяеми. Циганския вот ще бъде по-скоро против ГЕРБ. Заради партньорите на управлявящите, които разгърнаха показна кампания срещу тях, без да решат каквито и да било проблеми. Ако изчезне ГЕРБ ще изчезнат и партньорите му. Корпоративния вот също няма да е за тях. По-скоро по изключение. Видяхме наскоро реакциите на големите работодателски организации. Остава им ерозиралото твърдо ядро ( На президентските избори ГЕРБ получиха предупреждение от 400 000 избиратели именно от него, но не смениха политиките си и вече не могат да разчитат на тези гласове. Просто пренебрегнаха посланието. ) и русофилите, които ще делят обаче с БСП и Атака. ГЕРБ, разбира се, са на ясно със ситуацията, но просто са неспособни да променят политиките си. "Finita la comedia!"☺ 

Danibus

Има много логика. Дано да е така. За държавните служители съм съгласен, но останалите на трудов договор положението е висящо, особено, ако кметовете като техни работодатели трябва да си ходят. Видяхме и единствените протести в света срещу опозицията на строителните фирми, които са" абонирани" за големите инфраструктурни проекти и камарата на строителите. Председателят на КРИБ до колкото си спомням също заплаши, че може да изкара хиляди на улицата в подкрепа на правителството. Във всяка община има поне десетина крупни "бизнесмени", които стоят зад кметовете по същите причини. 

Памфуций
снимка на Памфуций

"Маркет линкс" е агенцията на Бъчварова.

 

Danibus

Което означава,че такива "проучвания" като горното в които се дава преднина на БСП са от полза единствено на управляващите.

Mrx

 Много малоумен.

Те са задължителни. ОПГ-то не е партия. Неговата върхушка е микс от криминали и лузъри от предишните времена. Най-долната част от БКП номенклатурата , която не успя да се нагуши в първите години на "Прехода" , илитерати , некомпетентници , озлобени примитиви , посредственици от всяка сфера. ГЕРП е обединение на АНТИ-меритокрацията , резултатите от последното десетилетие го доказват. Ако все пак направим титанични усилия да поставим ГЕРП някъде в ляво-дясната координатна система , ГЕРП са ляво-популистка авторитарна партия /??/ с изразен болшевизъм. Без каквато и да е идеология разбира се.

 

Брях!!! те са примитиви, криминали, лузъриа, посредственици, а ти си много умен. От къде пък се пръкна толкова умен? Умряла ти е е врачката та ти да се самопохвалиш. Хайде да не правиш титанични усилия да поставяш някъде в ляво-дясната координатна система, че да не си скъсаш гащите от този напън. 

МногоУмен
снимка на МногоУмен

Съвсем в реда на нещата е марксистите-ленинци , болшевици , да припознават в ОПГ то своята “партия”. Да се фъргат в защита на мутро-авторитаризма , да богопочитат Батката. Това са марксистките рефлекси - Маркс , Ленин, Сталин , Димитров , Живков ... Батето. Мозъчно скудоумната им конструкция е една и съща.?