Quantcast
Ромски активист подаде жалба за дискриминация срещу зам.-главния прокурор | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

20 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ромски активист подаде жалба за дискриминация срещу зам.-главния прокурор

Ромският активист Христо Николов, основател на фондация "Саворе", занимаваща се с интеграцията на малцинствените групи в България, е подал в четвъртък жалба срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев до комисията по дискриминация, съобщава "Клуб Z".

Повод е изявлението на заместник главния прокурор на България - шеф на специализираната прокуратура Иван Гешев в предаването на сутрешния блок по ,,Канал 1”, излъчено на 17-ти април 2019 г. В него той говори за делото "Иванчева" и казва: "Очаквахме Петко Дюлгеров да се отметне - и циганите така правят".

В жалбата си Николов казва, че като български гражданин от ромски произход, се чувства лично засегнат от тази фраза, определена от него като "твърде нетипичен коментар по отношение на ромите". "Чрез своите думи заместник главния прокурор и директор на специализираната прокуратура отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си", казва в жалбата си Николов. Той е засегнат и определението за ромската общност - „циганите“, което според него е наслоено с негативни нагласи и е целенасочено използвано, вместо легалното наименование роми, ромска общност. С думите си Иван Гешев подбужда към дискриминация по признак етническа принадлежност, смята Николов.

Към статията във в. СЕГА
Нафарфор

Ся, разбирам да е циганин, та да се засегне. Ма нали уж са роми??

Били

Тоя Гешев ми е много смешен, но пък откога и от къде на къде някакъв циганин ще се обижда от това, му казват циганин, а не ром. Кой определи, че циганите ще се наричат роми? Те са си цигани и това е. Всички така наречени интегратори на циганите към обществото са едни мошеници и крадци. Нека поне един от тях да покаже резултат от интеграцията. Резултат е когато циганите започнат да мислят как да изградят нещо, а не как да го откраднат.

ablepsia

Той е засегнат и определението за ромската общност - „циганите“,

 

А не, в цяла Европа - и във Великобритания, и във Франция ги наричат цигани. Веднага давам пример с ВВС:

 

Funding cuts put schooling for Gypsy children 'at risk'

https://www.bbc.com/news/uk-wales-44684654

 

Те са цигани, както арменците са арменци, турците - турци, евреите - евреи, българите - българи и т.н.

Стига сте ни натрапвали новоговора си!


 

ablepsia

"Лъже като циганин", казва народът ни. Не като "ром". От новоговрски  простотии съвсем си затрихме езика - попадна ми една брошура в самолет, в която се разказваше как момиченце правело "ромско колело", много ще ви замоля! Все едно да наречем циганското лято - "ромско" лято. Аре, баста!

 

Няма да си пренаписваме литературната класика заради новоговрски извращения. 

 

ЦЍГАНИН м. 1. Лице от пръснатия из Европа, Азия и Африка скитнически народ от индийски произход. Пред бюфета свиреше оркестър от влашки цигани. Вазов.Мечкарят — нисък, тантурест, босоног и вълнест в лицето цигани — издрънка с дайрето.Д. Немиров. Всред полето цигани катунари са дрипави катуни разпънали. П. Ю. Тодоров.Чер като циганин. Погов.

2. Лъжлив или беден човек. Аз затуй ли съм изхранил дъщеря, та да дойде да я грабне един нехранимайко, един циганин. Йовков. Лъжеш, циганино! — избухна Манолаки и цял се разтрепера. Йовков.

 

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD/

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Да ти изброявам ли какво казва народът ни за жените, например? От събраните пословици на Славейков, та до фолклора на шофьорското племе днес народната мудрост е сътворила изключително образни изрази.

цензура

Шукар бути ама романи бути! ?

 

БХК, нящо ново няма ли да роди или все кьорави ша ги мъти? 

Дагоев

Най-добрия начин да въведем нещата в ред е да не се допуска циганите да се наричат римляни, румънци и пр. Те все ще са обидени.

mazen

Колко тъп трябва да си, за да кажеш това, при положение, че Capo di tutti capi се отмята по 2, а понякога и по 3 пъти от мнението си...

Ерго, Капо от Ванкя е Сиганин...

Luft hans

Този засегнатия е от ромската общност. Да очакваме ли още жалби от синти, кардараши и други? 

Не съм му симпатизант на Гешев, ама вече и езика си ли трябва да зачистваме, че да стане стерилен и най-вече ултра политкоректен.

цензура

Опитват се да ги надигат мангустите... моя зъболекар е съден вече 4-ри пъти, че не иска да има взимане даване с гнилочите им ? 

 

Хубаво, че тия са по-мързеливи и от назе - та нищо няма да излезе, само с напъните ще си останат ?

kissсинджира

Като почнат да влизат в затвора за лъжесвидетелстване и тогава приказката "лъже като циганин" ще си отмре. 

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Гледам, обърнали сте го на майтап - сигани, синти, рома, тинтири-минтири.

 

Циганският активист не се обижда на "циганин" - ясно е от обяснението му. Обижда се на вложения от замглавпрок смисъл - 'сичкото сиган се отмята от думите си за разлика от българите, поради това обшеството е разделено и т.н....

Ей га на  обидата ... отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си"

Съгласен съм с циганина.

Памфуций
снимка на Памфуций

Ей га на  обидата ... отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си"

Съгласен съм с циганина.

Ти може да си съгласен, но колчем стане некое престъпление , особено в чужбина , в тоя форум има разни, които почват да ровят из нета, за да разберат дали престъпникът е българин, циганин или турчин.

 

Invisible

   Въпрос на време е да започнем да коригираме произведенията на българските класици.

  Нищо, че по тяхно време циганите са си били цигани.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

В САЩ вече го правят. Хъкълбери Фин плава по Мисисипи с "Африканеца на Мис Уотсън".

Васик

Очевидният скандал в случая е, че заместник-главният прокурор, е на някакъв селски пъдар, определя Дюлгеров като човек второ качество и като имаме предвид, че това е единственият свидетел по делото, Гешев казва, че твърденията на свидетелите нямат никакво значение, понеже присъдите така и така се произнасят от прокуратурата. Оттук вече може да се говори дали случайно самият Гешев не демонстрира точно това, в което обвинява Дюлгеров, а обратно - ромският активист демонстрира европейско мислене. Също така бих се върнал назад във времето да проверя дали някои твърдения на Гешев като "свети като коледна елха", "спасихме Видин от опожаряване", "заловихме уникално златно съкровище за 2 милиона евро" и други, не могат да се определят като опашати лъжи.

Предводител на ...

Да ти изброявам ли какво казва народът ни за жените, например? 

И за перничаните. Па за селкорките не ми се мисли кво се говори ... 

Нафарфор

Полицията заловила цигани да крадат тухли. Оказало се че били роми и беряли тухлите.

Starboard

"Канал 1" - хахахахахаххахахах