Quantcast
Цветни картинки | Page 64 | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

6032 постове / 0 нови
Последно съобщение

Страници

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Ами пишете си в блога, а не тук за масовия читател!

 

Доколкото си спомням, темата в памет на Геновева бе предназначена за публикуване на любителска, но качествена фотография (композиция, колорит, игра със светлината, гледна точка, художествен замисъл, естетическо въздействие, внушение, настроение, закачка, такива неща...),  а не за илюстрация към описание на конкретен обект, за каквото описание настояваш.

Всеки е свободен да публикува, както намери за добре. Ако теб те интересува конкретен обект, питай. Но вежливо.

LePenseur
снимка на LePenseur

Solutions, фотографията е извънредно разнотипна. Аз съм този, който най-много е настоявал за пояснения към снимките, и продължавам да го правя. Но има снимки и снимки. Когато гледам някакво вяло настроение в мъглива зимна утрин, предизвикано от празна пейка под сухо дърво, не съм луд да питам къде точно и в колко часа е правена тази снимка. Когато Памфуций ми показва катеричка на клона, аз също не го питам къде точно е дървото и какво е латинското име на това животно. Хайде да бъдем справедливи! Когато обаче същият Памфуций публикува снимка на български паметник, при това именно като илюстрация на забравата, аз желая да узная кой е и къде е този паметник. Нещо прекомерно ли виждаш в това ми желание? И, както виждаш, Памфуций ми отговори положително, макар и "при поискване". Забелязвам обаче желание у някои нарочно да пускат снимки, които си плачат за уточнение. Показват ми великолепна стара черква, но с някакъв садизъм ме оставят да се чудя в Македония ли е или в Странджа. Вероятно изпитват и някакво назидателно удоволствие - "ей го, тоя хабер си няма от историята и географията на българската църковна архитектура!". Затова намирам резон в сравнението с личния блог - щом снимката е публикувана на всеусмотрение във форума, значи целта ѝ е да възбуди общуване. В противен случай мястото ѝ е на "стената" - било в стаята, било в интернета. Естествено, никой не е длъжен да се съобразява с моите пожелателни изисквания, но пък и аз не съм длъжен да гледам снимки със и без повод. 

LePenseur
снимка на LePenseur
Право на реплика по повод 1861 на Инвестигатора. Домързя ме да се разхождам до "Солунска", а Земята на Гугъла ми свърши чудесна работа:Винаги съм смятал тази къща с абсурдните си колони за най-грозната в София. Вероятно защото не е Гренич - там сигурно би била красива.
Памфуций
снимка на Памфуций

Памфуций публикува снимка на български паметник, при това именно като илюстрация на забравата, аз желая да узная кой е и къде е този паметник. Нещо прекомерно ли виждаш в това ми желание? И, както виждаш, Памфуций ми отговори положително, макар и "при поискване".

Забелязвам обаче желание у някои нарочно да пускат снимки, които си плачат за уточнение. Показват ми великолепна стара черква, но с някакъв садизъм ме оставят да се чудя в Македония ли е или в Странджа.

СЕГА, да уточним: аз не си играя на "познайте какво и къде е това". Но пък си мислех, че упоменаването на паметника и града са достъчни, а всеки (който пожелае) би могъл лесно да потърси допълнителна информация за точно местоположение, за историята на построяването му и т.н. Напоследък, да си призная, все по-рядко изпитвам желанието да пища дълги есета с подробна информация и предпочитам да давам опорни и лесно проверими данни, които да провокират другите да потърсят и да обогатят познанията си, а и да вземат участие в подобна дискусия.

Напр. по снимката на кралската ладия на мен ми беше ясно горе-долу откога е тя, че е свързана с кралското семейство и т.н. Не бях сигурен коя точно е, за кого лично е правена, но не потърсих, за да блесна с познания, а благонамерено попитах Фона, за да му дам възможност да обясни, което и направи. ?

Ето една картина на Джордж 1 , дядото на Фредерик , в подобна баржа заедно с великия Хендел, авторът на "Музика на водата".

https://www.britannica.com/topic/Water-Music


Здравка
снимка на Здравка

Абе, няколко пъти я гледах тая къща. Вписва се в облика на конкретната улица, хармонира с кооперацията отсреща, със зеленината, поне в тоя мащаб фасадата не изглежда занемарена...Има къде къде по-грозни сгради, пльоснати на неподходящи места. Тук шаренията на витрините долу дразни много повече.  Но мен шаренията на фасади и витрини ме дразни навсякъде. 

***

Споделям мнението, че авторите на снимки на исторически, архитектурни, културни обекти, които не са широко известни е добре да дават малко от малко  информация за местонахождението им. 

LePenseur
снимка на LePenseur

Да, Памфуцие, ти не си играеш на "познаванка", но други го правят. И не са нужни дълги есета. Аз също не съм многословен, надявам се. Дори обикновено публикувам снимки, например на къщи, без да уточнявам къде са. Само маркирам идеята - цвят, душа, абсурдна архитектура и пр. В други случаи, когато чувствам някакъв личен принос, си позволявам да го споделя. Но, честно казано, ме дразни маниерът на някои - подчертавам, на някои, да пуснат снимка и дори след благовиден въпрос да ми отговорят нещо от типа "е па нема ти кажем!" А в същото време други досетливци гордо споделят: "Аз па се сещам, ама и аз не казвам!". Е, те за такова "общуване" ми беше думата. Хайде, по-добре да пусня някоя снимка, но времето е лошо, та не предразполага.

LePenseur
снимка на LePenseur

Здравке, фасадата изобщо не е занемарена и не това имах пред вид. Архитектурата е абсурдна заради напълно нефункционалните колони, които поддържат единствено таванските прозорчета горе и скриват мижавите прозорчета и балкончета отзад. Грозота, родена от робуване на някакъв политизиран архитектурен стил. А магазините отдолу нямат отношение към колоните.

Здравка
снимка на Здравка

Явно не сме се разбрали. Имах предвид, че къщата някак си не ме дразни,  вписва се, според мен в градския пейзаж, въпреки грозотата и нефункционалността на фасадата.

Investigator
Във връзка с определени съобщения бих желал да обобщя, че ако на определени участници не им харесват картинките или не желаят да гледат същите, както и да четат пояснителните бележки, да не посещават темата.
Би било добре за тях да се концентрират върху писане на политически оди и тропари и да се въздържат от оценки за пишещите в тази тема.
За хигиената на форума се грижи екип на Редакцията, оторизиран да поставя "диагнози" и да отсява кои от снимките са дял от порнографията и кои - еротика. Надявам се, че повечето участници са нормални мъже и жени, а не сбърканяци.
И да продължим с картинките.
Investigator
Още малко керамика от Острова, като не забравяте, че Япония също е Остров.
Памфуций
снимка на Памфуций

https://www.galerienicolasfournery.com/collection/a-japanese-sometsuke-crane-shaped-dish-edo-period/

 

Investigator
През предпоследната декада на 20 век, Директорът на ЗЗУ Стара Загора, др. Атанас Атанасов (R.I.P.), направи подарък на Огнян Дойнов (R.I.P.) Подаръкът беше огромен часовник.
Когато разглеждах внимателно втори етаж на Кралската къща (Дом), погледът ми бе прикован върху "съоръжението" по-долу.
Ще се въздържа от коментари по лични причини.
LePenseur
снимка на LePenseur

"За хигиената на форума се грижи екип на Редакцията"

 

Точно ти не трябва да споменаваш без нужда името Господне! Защото току-виж отложили датата на Страшния съд от 2060 на 2090. 

 

А това с часовниците не го разбрах. Какво общо имат часовникът-подарък и този в адмиралтейството? Впрочем коя година е роден Ат. Атанасов, знаеш ли? Английският часовник е супер интересен, освен че е красив с изящния фурнир. Каква е разликата между двете времена - сидеричното и слънчевото, някой ще каже  ли? 

Investigator
Познавам отлично "Часовникът на Атанасов" - форма, протяжност, дизайн. Външният вид на часовника в Кралската къща и онзи, изработен от Атанасов и подарен на Огнян Дойнов, са лика прилика. ;)
LePenseur
снимка на LePenseur

Часовникът бил изработен от Атанасов?! 

Investigator
Мислителю,'Часовникът на Атанасов' или 'Атанасовият Часовник' е изработен от АТАНАСОВ и не може да бъде изработен от Оги Доги, защото му е подарък от първия, а ако беше изработен от вториьо, щеше да се нарича 'Сахатя на Дойнов' или 'Дойновият Сахатник'.
Прочети още веднъж написаното от мен, за да се подсетиш какво съм икономисал, защото не пиша с притчи, не си падам по Библията, а и Daniel Q. няма нищо общо нито с Атанасов, нито - с Дойнов, тъй като се е пръкнал през 17-ти и ритнал камбаната - през 18-ти век.
LePenseur
снимка на LePenseur

Инвестигаторе, малко се увличаш в своите самоцели и в резултат пишеш глупости. Не съм допускал, че Огнян Дойнов е изработил часовник, за да го подари на Атанас Атанасов, нали? Попитах какво е общото между двата часовника - английския и този на Атанасов. В отговор на този въпрос чак научих, че двата часовника били като братя-близнаци. Това предизвика моето учудване - наистина ли Атанасов сам е изработил такъв чудат часовник. Подтекстът на въпроса беше откъде той ще да е знаел скритото устройство на часовника в музея. Нещо повече, попитах по съществото на конструкцията - как се различават двата циферблата. Това е важното и много бих се зачудил, ако и българската реплика има два циферблата. Хайде остави кретенските импровизации, ако не можеш да отговориш!

 

P.S. Познавах от военната служба един Атанасов от Стара Загора, затова попитах за набора му. И без импровизации, моля!

Investigator
Казваш следното:

LePenseur --- @ ----

А това с часовниците не го разбрах. Какво общо имат часовникът-подарък и този в адмиралтейството? Впрочем коя година е роден Ат. Атанасов, знаеш ли?

След това хортуваш:

Часовникът бил изработен от Атанасов?!

И затова ти отговарям, че часовникът на Атанасов е часовник на Атанасов, а часовникът на Даниъл е Daniel's Clock. Направих паралел по определени причини !!!
Без да ща съм пропуснал думата plagiarism, а може би случайно съвпадение на дизайна, но... да не вдигаме мъртвите от гроба.
Не само зная рождения ден на А.А., наричан от по-близките му 'Големия АТ', двете му деца (бяха деца - момче и момиче) та чак и балдъзата, апартамента, вилите, колите които ползваше, но познавам лично и хората от Япония където все още се носят легенди за Него, а тоже и в Южна Корея.
Руснаците не го обичаха, а и той не ги базареше. Трудно е да го разбереш, ако не си бил във вътрешния кръг, но... това е преди много години! Той е човекът, който ме изпрати навремето в Япония за доста дълго време. СЕГА загряваш ли?!
Investigator
Част от тавана на 'Часовниковата стая'.
ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

И още един паметник от същото място:

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn
София, около националния стадион:

LePenseur
снимка на LePenseur

Това е най-тъжният паметник! През ден минавам оттам, защото е до метрото. Дечица - жертва на деца-убийци и на възрастни престъпници, останали невинни. Тъжно начало на деня...

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

София, площад „Журналист“:


София, градинката на улица „цар Иван Асен II“ -- паметник, на който бих се упражнявал като един Асен Генов (без извинение):


 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn
София, около НДК *-):

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn
София, около площад „Пирдоп“:ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Ср., 24/04/2019 - 10:32

@LePenseur

Това е най-тъжният паметник! През ден минавам оттам, защото е до метрото. Дечица - жертва на деца-убийци и на възрастни престъпници, останали невинни. Тъжно начало на деня...

Тъжен е, да. Но за начало на деня -- не съм много съгласен.

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn
София, градската градина:

LePenseur
снимка на LePenseur

Не му върви с имената на тоя площад "Журналист"! Беше "Йорданка Чанкова", пък я преименуваха самата нея, та и площадът стана "Йорданка Николова", след това изчистиха най-новата ни история от нейното присъствие и площадът стана "Журналист"... А монументът на Лучников - "Дебелата Берта", е най-монументалният позор за София.

 

P.S. Говоря за себе си.

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Ср., 24/04/2019 - 10:49 (нов)

@LePenseur

А монументът на Лучников - "Дебелата Берта", е най-монументалният позор за София.

Значи и вас ви влече да се направите на Асен Генов :)

LePenseur
снимка на LePenseur

Асен Генов не стига. По-скоро се виждам Херострат.

Страници