Quantcast
Цветни картинки | Page 60 | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

5992 постове / 0 нови
Последно съобщение

Страници

LePenseur
снимка на LePenseur
Инвестигаторе, чудя ти се как можеш да се възхищаваш на антените по покривите в епохата на кабелната телевизия! Ето ти съвременен Лондон:

Investigator
Наистина ли?! Имаш някаква алергия към Лондон и по-специално Кенсингтън, защото в Кенсингтън хич не е скука, нито за туристите, нито за живеещите там:

- Science Museum

- Natural History Museum

- Imperial College London

- Victoria and Albert Museum

- Royal College of Music

- Royal College of Art

че даже и славянството е навлязло с - Polish Institute and Sikorski Museum и съветската църква баш до твоя любим Принц Албърт. - .... и още десетки атрактивни места, за които в момента не мога да се сетя.

Май слабо познаваш Лондон. ;)

Investigator
Това дето си изтипосал с кабелите, вероятно е из някоя от махалите на Лондон, нафрашкана с румънски и български цигани, като Чингфор, Уолтъмстоу и ерията около Стратфорд - бъмове, цигани, миризми, счупени тикви и пияни славяни в изобилие. Няма да се учудя, ако е направена там.
Подобни места май ти се нравят?!
LePenseur
снимка на LePenseur
Явно не си разбрал: изрично визирах архитектурата на централните булеварди на Кенсингтън (тия къде българското посолство), а не целия квартал. Импозантните сгради в неокласически стил не са красотата на Лондон. Усещам каква архитектура ти се нрави и ще те зарадвам:Колони, колони!А ти напразно обиждаш нашето племе, защото пиян славянин трудно ще срещнеш. Внимавай в събота сутрин да не се подхлъзнеш на повърнатото от изисканите чиновници в Сити! И модерната оптична връзка е в квартал, населен с почтени граждани на Британската общност от Индия, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка, Вануату и някои други. Славяни не живеят в такива мизерни квартали, макар и с модерна телевизия!
LePenseur
снимка на LePenseur
Е, като говорим за колони и колони, има ги различни. Например тези в мавритански стил, като цялата архитектура на чардака очевидно е копирана от Николи хан на Кольо Фичето:

Предводител на ...
Предводител на ...
Не е изгоряла, но няма кой да се моли в нея. Не зная кое е по-страшно. Всъщност зная. ..
Памфуций
снимка на Памфуций

Таз черквица не я зная. Коя е тя? Изглежда като градена по турско (18-19 в).

Investigator
Масонска пирамидка, намерила приложение и в щатския долар.
Investigator
Фрагмент от фасада на музей.
Investigator
Навлазане в цивилизацията чрез обучение.
Investigator
Неграмотен Инглиш, иззографисан в държавна сграда. Вижда се, че Редакторът е минал със запетайката.
Памфуций
снимка на Памфуций

Не се прави на страничен наблюдател! Знаем, че "Реадкторът" си бил ти - пълният член и главната буква в "Редакторът" те издават :)

Investigator
Китайска Народна Банка - основен трезор на водещи български мултимилионери.
Investigator
...като цялата архитектура на чардака очевидно е копирана от Николи хан на Кольо Фичето
Пра-Пра-Прадядото на Уста Колю Фичето не е бил още заплануван, когато аркадният стил в строителството е получил широко разпространение.

Следователно, Колю Фичев е плагиатствал, а мостът му е 100% покритие с оня в Страсбург, а СтрасТбургският e 'еректирал' таман 100 години преди Колю да се пръкне на белия свят.

Случайност, телепатия, реинкарнации,...?! ;)

LePenseur
снимка на LePenseur

Не ти ли е ясно, че Уста Никола Фичев е потомствен строител, наследил уменията на своите пра^4-деди? А те са пътували доста из Европа, както се вижда от архитектурните шедьоври, които те и техните ученици са оставили в различни страни на Европа. 

Investigator
Доста ще да са огелпили пътищата от 1230 (13-ти век), за да я докарат до 19-то столетие, па и даскалята му са били турски майстори, причина поради която Уста Колю Фичев е говорил и пишел безпроблемно на турски.
Значи, турското присъствие в България дарява страната не само с 'народните' носии, "народната музика" (5/8; 7/8; 9/8 неравноделни размери), шалвари, пояси, аби, цървули, терлици, шушони,черги, порти, джамлъци, калдъръми, дувари и анадол-строителен стил, но и с много архитектурни гении.
Само да добавя, че "Математически развлечения" на Мартин Гарднър са в 4-ри тома и то на български език. Защо четвъртият том липсва в нета, нямам представа.
LePenseur
снимка на LePenseur

Даровете на османското присъствие не се ограничават само с изброените от теб. Пропуснал си преизказното наклонение - една индоевропейска лингвистична небивалица, която позволява на българина да се скрие зад неопределеното "той я ударил, щото тя му била изневерила". Демек, аз не съм видял, не съм и чул, ама някой друг е видял и чул, та него цитирам.  Уж е рeople say, on dit, говорят,... но съвсем не е същото. Разликата обаче е за езиковата тема. 

 

А четвъртият том на Гарднер на български липсва в нета просто защото той липсва въобще. 

Предводител на ...

Черквицата, Памфуций, е на 100 метра от митницата. Мисля, че тази година става точно век от построяването й. И да бъркам, е +/- до 2 години.

Построена е от тракийските бежанци, настанили се след 1913 г. в доскоро турското село Кайбиляр.

Памфуций
снимка на Памфуций
Мерси. Напомни ми за една известна черква, "Св. Св. Константин и Елена":


Investigator
Предводителю, приликата на черквата и митницата с онези между селата Малки Воден и Бориславци са феноменални.

За съжаление лентите от фотоапарата "Зенит 3М", с който снимах през седемдесетте години на миналия век, останаха завинаги в България, но не и фотографическата ми памет, която все още не ми изневерява.

Вероятно има и други подобни из България.

LePenseur
снимка на LePenseur
Днес с радост открих, че паметта за светите братя Константин-Кирил и Методий живее сред цъфналите сакури от Киото:А след стотина метра е лъвът на майка България, бранещ паметта за загиналите за нея. За съжаление никой от общината и Комитета за култура не желае да поправи една абсурдна грешка в неговата ориентация: вместо да е легнал връз епитафията на Иван Вазов, обърнат с лице към всеки, който би дръзнал да посегне и на паметта за героите, и на България, при повторния монтаж лъвът е поставен на абсолютно безлично място и освен това е завъртян на 90 градуса, като гледа в някаква с нищо немотивирана посока:

Предводител на ...
Предводител на ...

По този път не могат да се разминат две леки коли.

Той няма никаква маркировка - ни лентова, ни знаци.

Дупка до дупка, средна скорост 10 км в час.

Той е единствената връзка със света на три села. В две от тях не се продава дори хляб.

Без коментар.

LePenseur
снимка на LePenseur
Това е вила "Лозенец". Модерна архитектура с умело съчетание на материалите - дърво, метал и хоросан. И най-важното, чудесно се вписва в околния пейзаж. Единствената ми забележка е, че когато няма четири мансардни етажа, а само три, къщата ми стои някак недовършена:А на долната снимка сполучливо е вплетен един спомен за бойниците на османската крепост, която е била разположена преди два века на Лозенския редут. Отново наблюдаваме художествено съчетание на материалите, а малките балкончета очевидно са предназначени за лесно плисване на стопеното олово върху враговете. Така де, моят дом е моята крепост!

Памфуций
снимка на Памфуций
Не можах да се сдържа от една снимка на thelocal.fr ®


LePenseur
снимка на LePenseur
Поразен съм, че знаменитите витражи са се запазили! При тая температура си мислех, че оловото на спойките ще се стопи и стъклата първи ще се спукат. Не знам какво е състоянието на централната "роза", дано и тя е непокътната.
Памфуций
снимка на Памфуций

Снимката ми хареса заради овъглените парчета, нападали пред "Снемане от Кръста" , а то самото в осажди , но непокътнато, както и Кръстът, който направо блести в полумрака?

LePenseur
снимка на LePenseur
Междувременно, докато просветлените умове на форума си блъскат главите в стената на българското правосъдие, аз да публикувам нещо по-близко до вечността: кулата, съдържаща точката, която задава точното местоположение върху Земата и във Вселената... на тази точка. Геодезичната опорна точка на София, така да се каже:

Investigator
"Харли Дивижън" - ретро.
Много съм запален по моторите. На времето бях луд моторджия. Поради социалистически проявления яздех "Симсон" и "Балкан", а когато бръмнех газта, кръвта ми ставаше като шампанско и полетявах....
Още на втората седмица след пристигането ми в Ню Йорк намерих кръчмата на рокерите на "Манхатън Бийч" - недалеч от "Брайтън Бийч", за да разбера, че 50% от рокерите, говореха прекрасен руский.

Страници