facebook
twitter

Вие сте тук

172 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Пожар изпепели "Нотр Дам" (видео+галерия)

Голям пожар избухна и на практика унищожи парижката катедрала "Нотр Дам". Огромни пламъци и пушек се виждат вече часове наред във френската столица. Не се съобщава за жертви или ранени, но нанесените щети са за стотици милиони, а вероятно и над милиард евро.

Осем часа и половина и около 500 пожарникари бяха необходими, за да се овладее огнената стихия, унищожила две трети от покрива ѝ и емблематичната кула стрела. Властите съобщиха, че огънят вече е "напълно под контрол" и е "частично угасен". Френският президент Еманюел Макрон призова французите да допринесат разрушените части да бъдат изградени наново и обяви международна кампания за финансиране. "Ще я построим наново. Всички заедно. Тя е част от съдбата ни. Посвещавам се на това: от утре ще започне национална кампания, а и далеч отвъд границите ни," написа той в "Туитър". Сред първите, отзовали се на призивите, беше френският богаташ Франсоа-Анри Пино, който ще дари 100 млн. евро за възстановяването на щетите по катедралата "Нотр Дам".

Пожарът е избухнал в 18:50 ч. местно време (19:50 ч. българско време). Той най-вероятно е свързан с реставрационните дейности, които текат в момента на мястото, съобщиха от противопожарната служба в Париж. Голяма спасителна операция е в ход, за да се справи с пожара, като районът около сградата в центъра на града е бил евакуиран, съобщиха местните власти.

В огнената стихия рухна една от кулите на емблематичната сграда. Към 21:00 ч. наше време "Франс Прес" съобщи, че целият покрив на катедралата се е срутил. Към 22:00 ч. пламъците са достигнали и една от предните правоъгълни кули на "Нотр Дам".

"Вероятно пожарникарите няма да успеят да спасят "Нотр Дам", заяви френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Говорител на "Нотр Дам" обяви, че целият ѝ дървен интериор гори. По думите му вътрешността на катедралата вероятно ще бъде унищожена изцяло.

Зам.-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза, че катедралата е понесла колосални щети от пожара, който е започнал в островърхата ѝ кула, която рухна под напора на пламъците, предаде Асошиейтед прес. Вижте картината, която вървеше на живо:

Миналата година католическата църква във Франция отправи спешен призив за набиране на средства за катедралата, която е започнала да се руши.

Кметът на Париж Ан Идалго описа случилото се като "ужасен пожар" и призова хората на мястото да спазват границите, определени от пожарникарите, за да се гарантира, че ще останат в безопасност.

Заради инцидента френският президент Еманюел Макрон отмени голямата си политическа реч, а президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече случилото се "ужасяващо". "Ужасно е да гледам в пламъци катедралата "Нотр Дам". Трябва да се действа бързо", написа стопанинът на Белия дом в "Туитър".

Катедралата "Нотр Дам" или "Света Богородица" е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163-1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

“Парижката Света Богородица” е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 м и е широка 50 м, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 м. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 т, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 м.

Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 ч. се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души. В нея през 1804 г. е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Гласът

Най-добре е идиоти да бъдат държани далеч при ремонта на подобни сгради. Един глупак поставен на погрешно място може да сътвори голяма поразия. 

sega_reader

Един си подпали сам Райхстага, друг си срути сам СТЦ, трети сам си пали Катедралата.

Нещо ново ?

Тъмно пиво

Aааа, има и нови неща. Пример: някой заключва вратите на киносалон по време на прожекжия и после подпалва киносалона.

Казуса
снимка на Казуса

Къде са им пожарните хеликоптери?

Гати изостаналата държава. А уж могжеха да правят тостери.

Johnny2965

Жалко. Макар че и през Втората световна война катедралата е понесла немалко поражения.

Гласът

Какви "немалко поражения". Няколко счупени прозореца? 

wreckage
снимка на wreckage

Ако Квазимодо е изгорел, Дисни ще скъса задниците на франсетата от съдебни дела.

JR

Много жалко!

Тодор1

Да викат Баце докато е време !

Johnny2965

Срутил се шпилът.

wreckage
снимка на wreckage

Кулата ѝ падна:
[media]https://twitter.com/patrickgaley/status/1117848909...]

ще пада също и голема реставрация.

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Сигурно е пак старият Фламел.  🙉

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Баси! 

Нотр-Дам гори бетер нефтен кладенец. 

Какво има толкова запалително там? 

wreckage
снимка на wreckage

скеле.

покривна конструкция.

 

ThePal
снимка на ThePal

...и най-вече химия за ресраврацията - бои, химикали, лакове

Гласът

Покривът е дървен. Да си припомним Херострат.

ЗИП
снимка на ЗИП

Печално събитие.

 

Подозирам какви хора са правили ремонта и как са спазвали нормите за безопасност. При братчедите отвъд Ламанша това се случва също доста често. Там какво ли не горя. Галерии, замъци и так далее....

 

При добро желание и при "политическа воля" една такава църква може да бъде изградена на гола поляна  за "две години". 

 

Но това е в "авторитарна" Русия където Шойгу "нареди" такъв срок за грандиозния храм на армията....

 

Имам кофти чувство, че в "демократични държави" ще събират чрез "смс- и" помощи и всичко ще се точи с "десетилетия"....

 

:(

Гласът

При братчедите отвъд Ламанша това се случва също доста често. Там какво ли не горя. Галерии, замъци и так далее.

При братушките как е? Какво стана с Манежа в Москва? Библиотеката на ИНИОН РАН? Помним ли? Човешката глупост и нехайство предизвикват подобни трагедии навсякъде, за съжаление. 

SvSophia
снимка на SvSophia

 

It survived the Luftwaffe, but it couldn't survive the renovators

SvSophia
снимка на SvSophia

💧😪

wreckage
снимка на wreckage

При добро желание и при "политическа воля" една такава църква може да бъде изградена нас гола поляна  за "две години". 

ъхъ, од бетон и гипсокартон.

Има и ноо качествени надуваеми църкви.

Предводител на ...

Това е ужасно.

Казуса
снимка на Казуса

Сърцето на западната цивилизация. В града на символите...

wreckage
снимка на wreckage

Символград.

Предводител на ...

Не е само оранжевият, и тука некви житени питки питат за хеликоптери.

Памфуций
снимка на Памфуций

Да се надяваме, че ще спасят възможно най-много и бързо ще я възстановят. Заедно с с тези в Шартр и Реймс  *също "Нотр Дам" и все в Сев. Франция), тя е една от един от най-добрите примери на готиката. Когато човек влезе , има чувството, че душата му се изстрелва в небесата, а тленната обвивка се свлича на пода. Прекрасен храм. Това за акустиката в статията е напълно верно - изключителна е.

ЗИП
снимка на ЗИП

Къф гипскартон ?

 

Ще я видиш на 09.05. 2020г. Ще бъде нещо монументално. Като храма "Христос Спасител", който също бе построен наново от Елцин за нула време. Масивен мрамор и гранит....

 

 А френците са си за бой. Как въобще са допуснали  тази най-известна френска църква да стигне до това състояние -кожа и кости ?

 

Тя бавно се е саморазрушавала десетки години.

 

То веерно, че французите недолюбват църквата още от времената на Робеспиер и Дантон ама това все пак е и културен обект от световно значение....

 

 

SvSophia
снимка на SvSophia

“Парижката света Богородица“ включва може би няколко правдиви описания на средновековното изкуство, това възхитително изкуство, непознато досега на едни и нещо по-лошо дори, непризнавано от други. Но авторът съвсем не смята, че е постигнал целта, която си е поставил доброволно. По най-различни поводи вече той е защитавал каузата на нашата стара архитектура, разобличавал е открито кощунствата, разрушенията, посегателствата. Ще продължава и занапред неуморно да прави същото. Решил е да се връща често на този въпрос и ще се връща. Ще брани неуморно историческите ни сгради, нападани така настървено от школските и академични иконоборци. Тъжно е да се види кой се разпорежда със средновековната ни архитектура и какво е отношението на днешните бъркачи на хоросан към развалините на това велико изкуство. Срамно е за нас, интелигентните хора, които виждаме какво правят те и се задоволяваме само да ги порицаваме. И аз имам предвид в случая не само това, което се върши в провинцията, но и това, което се върши в Париж, пред нашите врати, под нашите прозорци, в големия културен град, средище на печата, словото и мисълта. Приключвайки тези бележки, не можем да не споменем някои от тези вандалски начинания, които ежедневно се замислят, обсъждат, продължават и довършват преспокойно пред очите ни; пред очите на ценителите на изкуството в Париж, пред лицето на критиката, озадачена от толкова дързост“

Виктор Юго

Johnny2965

Няма вечни неща. Но французите (белите и християните) ще я възстановят. Може би ще отнеме десетилетие или две, но както немците (белите и християните) си възтановиха разрушените от войната градове, така и Нотърдам дьо Пари ще бъде възстановена.

wreckage
снимка на wreckage

Ф готиката фсичко е деликатно равновесие, граничещо с илюзионизъм и мошеничество.

 

Катедралата ф любимия на некои колеги град Солсбъри примерно има насред трансепта си кула/шпил/spire, която спорет науката не може да стои там и треа да е паднала отдавна. Обаче не пада.

 

Онеа каменоделци навремето са били некви свръхчовеци.

Страници

×