Quantcast
Военната немощ на България се оказа силно преувеличена | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

35 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Военната немощ на България се оказа силно преувеличена

Твърденията за военната немощ на България се оказаха силно преувеличени. Това показват международните изследвания и сравнения. По разходи за отбрана на глава от населението например България, която обикновено се влачи на опашката в разни класации, се намира в средата между всички държави - членки на НАТО. А по комплексна оценка, включваща 55 критерия, страната ни е 15-а военна сила в ЕС и 60-а на планетата. 

Военният министър Красимир Каракачанов и другите привърженици на превъоръжаването на България често напомнят, че всички членки на НАТО са длъжни да дават за отбрана поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП), а нашата страна системно не изпълнява дълга си. Но истината е, че от близо 30 държави от Северноатлантическия пакт само пет спазват изискването, а 21 са недисциплинирани като нас. Това показва базата данни на SIPRI  - Стокхолмския институт за изследване на мира, който събира информация за военните разходи по света от 1947 г. насам. 

Парите, които България дава за отбрана, са равни на 1.55% от БВП, а това се оказва повече на фона на харчовете на държави като Германия, Испания, Белгия, Канада и др. Единствените, които минават заветните два процента, са САЩ, Гърция, Франция, Турция и Естония, сочи статистиката на шведския институт за 2017 г.  В същото време Унгария, Чехия, Словения, Белгия и Люксембург отделят само 0.5-1% от БВП за военни цели, което означава, че ще им е особено трудно да покрият натовския критерий в следващите години.

Сигурно мнозина ще се изненадат, но по отбранителна мощ България е 15-а в ЕС и 60-а в света. Това сочи проучването на независимия уебсайт „Световна военна сила“ за 2018 г. И то отрежда нелоша позиция на страната ни сред съюзниците в НАТО - 17-а.  В челната петорка влизат САЩ, Русия, Китай, Индия и Франция. Прави впечатление, че съседната ни Турция е девета световна сила. Гърция заема 29-а позиция, а Румъния е 40-а. Сърбия и Македония са доста по-назад - съответно на 78-о и 118-о място. 

Класирането, което обхваща 136 държави, се прави на базата на 55 критерия. Оценката включва не просто въоръжение и численост на армията, но и различни геополитически фактори, природни ресурси, индустрия, работна сила. Ключов фактор е финансовата стабилност, затова проучването отчита какъв е външният дълг на страната и дори каква е покупателната способност на населението. За отбелязване е, че по комплексна оценка България изпреварва държави като Португалия, Австрия и Словакия. 

 

МИКС

Въпреки членството си в НАТО и Европейския съюз въоръжението на българската армия е смесица от съветска техника от времето на Студената война и модерно западно оборудване, отбелязват авторите на доклада. Те дават на страната ни индекс от 0.9839 при идеална стойност 0, която е на практика непостижима.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Казуса
снимка на Казуса

Правим се на умрели лисици, а?

Който има историческа памет и добри военни училища, може да си има едно наум за прусаците на Балканите.

 

Това обяснява, апропо, единствената причина, поради която комшарът на всеки истински партньор - а именно Десантът край Поморие, все още не се е случил.

СвКащей
снимка на СвКащей

Стpахуваме pодна мечкаpия, а таваpиш? От теб не ожидал... тва вътpешните пpотивоpечия в една отделна пpогpесивна глава не подлежат на панимание... и здpаве. 

Били

Може би това е вид заблуда на някакъв противник. Правим се на много подготвени, юнаци, съвместими партньори и други глупости. Истината е,че сме абсолютно обран бостан. Няма едно поделение като хората, което е много тъжно, но за това има 10 години усилия. Националната сигурност не е приоритет на властта и ако може нека някой да ме обори.

Wolf ACE

Абе ква е тая "отбранителна мощ", по която сле на 15-то място в ЕС. Тва да не е произведение на брой шапки х 3.1415, делено на Неперово число...

Иначе статията си е пълен смях - числово - наукообразно доказателство колко сме добре...

Тодор1

Боку се хвалеше ,че придумал Столъенберг в тези 2%

да включат  пенсий и други такива  армейски и битови доволствия за 25000 ,щика ,с които разполагаме .

TheFox
снимка на TheFox

Пълен смях. Имаме цели 3 изтрепителя, които нямат нафта, за да летят. От танковете само 1 бр. пали и то ако не е студено, защото не му работят подгревните свещи. Голям смях е цялата история. Жалко за бългрската армия , при Варшавския договор беше голяма сила, а през 70-те години можеше да се противопостави едновременно на Гърция и Турция. Ако Мъкедония ни нападне през ГКПП Златарево и Връшка чука, няма да може да се освободим от македонско робство 300 г.

Наблюдател 1

при Варшавския договор беше голяма сила, а през 70-те години можеше да се противопостави едновременно на Гърция и Турция

Ще си позволя да не се съглася с Вас, уважаеми. Военна сила е била армията на Царство България. Доказала го е. Макар и под комунистическо командване срещу вермахта воюва именно изградената по царско време армия. И воюва добре. Тази на Народната Република нямаше нищо общо с нея след унищожаването на останалото от царско време. С изключение на чешката авантюра БНА не е участвала в нищо, което дори приблизително да прилича на бойни действия. И именно върху това се градеше мита за нейната сила. Иначе щеше да лъсне истината. Боеспособността беше много ниска. След първия сериозен шамар БНА най-вероятно щеше да се разпадне поради пълната липса на мотивация сред войнишкия състав. Просто всички щяха да си отидат в къщи при първа възможност. Пряко следствие от руския модел, по който е била преформирана БНА. Той работи само със заградителни отряди, знаете. По мое мнение БНА не беше армия, а пушечно месо. Така беше и подготвяна. Да удържи няколко часа, докато дойдат братушките. Това вече не беше армията, от която са треперели всички съседи. Тя просто не беше нужна. Нещо повече. Вероятно беше нежелателно българската армия да е боеспособна. Току виж ни дошла мисъл за самостоятелност. Като на югославяните. Може и да греша, но аз мисля така. А заключенията ми се базират на лични наблюдения. Днес, вместо да издържаме 400 000 държавни бих предпочел да се дофинансира армията с тези пари. И военните да получават онова уважение, което са имали преди народната република.

Nonameman

Бла-бла.

Поредното писание на човек, който не е помирисвал казарма.

Да, трябваше да издържим няколко часа но срещу войските на НАТО, а не само на Турция

или Гърция.

 За статията - ами като знам как знаем да харчим се чудя как не сме на първо място.

Наблюдател 1

Не ви ли е обидно, уважаеми безименен, че от прусаците на балканите, българите се превърнаха в нещо, което само трябвало да издържи няколко часа? БНА беше именно "казармата", не армия. Впрочем НАТО на балканите бяха именно Турция и Гърция. А лепенето на етикети и квалификации няма да ви е от полза. Поздрави☺

tt34

?

Антей

!

Е, като сме "уж немощни", защо търсят 3000 войници?!

 

Недостигът в армията ни бил 25% от личния състав!

 

И генщаба во главе с началника на отбраната са тръгнали

из страната да правят реклама - за да привличат

военнослужещи.

 

Наскоро познати на други познати разказвали,

 

че в армията ни масово валяли оставки,

понеже ключови места били заети от  

 

съвършени некадърници, които съсипвали

нервата и живота на ...знаещите военни!

 

И понеже хората имат достойнство 

хвърлят оставки.

Пък и на кого ли да се оплачат..

 

Който може да разследва и да провери - истина ли е...

.....

 

Та каква армия, каква военна мощ.

Като некомпетентността и в тези структури

може да еве мамата на националната ни сигурност!

!

Памфуций
снимка на Памфуций

А по комплексна оценка, включваща 55 критерия, страната ни е 15-а военна сила в ЕС и 60-а на планетата. 

ъхъ. пред люксембург сме, може пред малта, кипър, трите балтийски страни, може би словения и по некой друг показател пред хрватска, словакия. може би ирландия.

скайспирит (непроверено)

Парите, които България дава за отбрана, са равни на 1.55% от БВП

---

Колко от тези пари отиват за заплати? За техника и битови условия не ми се мисли... щот наскоро в нета попаднах на филмче за едно поделение на Радиотехнически войски - битовите условия и по-голямата част от техниката не са мръднали от времето, когато аз служех - същите мебели и балатуми, зелени покривки, железни легла, УАЗ-ки, ЗИЛ-ове на плаца*...  Кадрите ми навяха едни мили спомени за казармата... 

 

* Не казвам нищо лошо за УАЗ и ЗИЛ 131  - най-надеждната техника за кал и камънье. 

ИлияНиколов

К' ва индустрия, к' ви природни ресурси.. .

аман бе

Лаф олсун! Дрън-дрън, че пляс! .... и каквото още искате от сорта.

 

ПП Извънземните на снимката от нашата армия ли са?

Хулиган

Парите, които България дава за отбрана, са равни на 1.55% от БВП, а това се оказва повече на фона на харчовете на държави като Германия...

При толкова съвестни данъкоплатци, що да не сме и пред германците.

Айн-цу, Цвайн-цу, Дрън!

http://www.drago.info/index.php/2017/11/15/kak-svihme-sarmite-na-voennia-budjet/

 

Пиркс
снимка на Пиркс

Първи сме по асансьори и тераси, факт.

cisco1

Явно и БЛРС  и охранителните фирми е сред тези критерии, за да сме такава сила, 30000 щика , 60 000 чифтета и 80 000 пищова......

 

Мошеник

Каквото е наоколо, такава ни е и армията!

peniko

Днес специалитетът на заведението е: Гивеч - Крехки късчета от армейска плешка удачно комбинирани със прeсни резенчета икономика.....

Няколко мисли:

Процентите армия не издържат, трябват си пари (и др. работи). Гледам, по % ние сме преди Дания, Испания, Холандия и най-вече Германия. На каква сума се равнява нашия 1.55% сравнен с немския 1.22%? Естония,  и Латвия са сред челниците в класацията, но силно ме съмнява, че това ще им помогне ако руснаците решат да си направят пикник на брега на Балтийско море. Накрая: Гърците водят класирането по %, но по отбранителна мощ били на 29 място, с 12 места след нас! Ха, не е ли сега момента да си върнем Беломорска Тракия? Кво толкоз - след като турците им взеха половин Кипър, ша кандисат като нищо и за Тракия......

 

 

ШКОЛНИКА МАРЕК

Каква армия има България? 26 хиляди щика по норматив и  недостиг на кандидати за армията. Исме толкова напред, че не само Русия, но и Китай трябва да трепери от военната ни мощ. Дано все пак някой не реши да ни нападне. Сигурен съм, че няма да са много мераклиите да бранят Родината. Не защото има дефицит на патриотизъм, а защото има излишък на нелюбов към управляващите. Нещо подобно е имало когато Владислав Варненчик и Ян Хунияди са тръгнали да освобождават България от турците. Тогава българите са помагали на турците / съвсем не всички./ Не от любов, а поради по-добрата икономическа система. Разбира се, това е до време.  Честно  казано не виждам смисъл някой да защитава проядена от корупция и алчност държава. Не отговарям за облажилите се.. Но те навреме ще се изнесат! Сигурен  съм, че са се осигурили не само у нас.

аман бе

Марек, не се заблуждавайте. "26 хиляди щика", ако изобщо са толкова, са заедно с ВВС и ВМС. Сухопътни войски (истинските щикове) са колкото една дивизия и малко отгоре (от социалистическо време). Това е. От 3(три) полеви армии политиците ни сведоха Сухопътни войски до 1 дивизия. Кой разбрал, разбрал. 

аман бе

Марек, не се заблуждавайте. "26 хиляди щика", ако изобщо са толкова, са заедно с ВВС и ВМС. Сухопътни войски (истинските щикове) са колкото една дивизия и малко отгоре (от социалистическо време). Това е. От 3(три) полеви армии политиците ни сведоха Сухопътни войски до 1 дивизия. Кой разбрал, разбрал. 

Наблюдател 1

26 хиляди щика по норматив 

Пуля дура, щик молодец, а?!☺ Моля да ме извините уважаеми ШКОЛНИК, но винаги ме напушва смях, когато в 21 век някой започне да оценява въоръжените сили в щикове. ☺  През 1941 г. СССР има много повече "щикове" от Германия. И германците стигат до Москва за три месеца. Още по-красноречива е ситуацията по време на Зимната война. Там съотношението на "щиковете" е 1:3 в полза на СССР, но загубите са 1:5 в полза на Финландия. Най-пресния пример е от Сирия - 10 човека разгромиха усилен батальон механизирана пехота, подкрепян с артилерия и танкове. Резултат - двеста "щика" "груз 200" само от пехотинците. Отделно всички бронирани машини, заедно с артилерията са напълно унищожени. Оцеля един танк. Повреден. "Груз 300" отделно. Загуби от противната страна (10-те) - нула. Толкова за "щиковете". Макар и да съм съгласен с основната ви идея, свързана с качеството на управление, не мога да приема дадения от Вас исторически пример. Походът на Владислав III и Янкул воевода, известен още като Януш Хунияди, няма нищо общо с никакво "особождение". Това е просто поредната битка за българското наследство. За преосмисляне на пропагандните клишета на соц.-а са работили и работят много български историци. Препоръчвам Ви, макар и без пряка връзка с Владислав III, като начало, проф. Пламен Павлов: "ЦАР КОНСТАНТИН II АСЕН (1397-1422) - ПОСЛЕДНИЯТ ВЛАДЕТЕЛ НА СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ". 

Предполагам, че това ще ви изясни факта, че събитията от 14 и 15 век хич не са черно бели. 

 

 

 

 

SvSophia
снимка на SvSophia

При това положение е дошло крайно време да нашамаросаме агресивната Русия, като основна заплаха, както твърдеше в една военна доктрина келемето Шаламанский и както ни съветваше келемето Дянковский.

Кво още чака келемето Воеводско-Каракачанский?

?

mick

Харченето на пари не значи мощ.

 

 

Амене Менема

Иначе ногу умен фором, ногу ентелект, ама чак №21 е забелязал, че сме напред с харченето на пари, а не с мощта на армията. То така и Баце, Цецо и пр. сган също требе да са сключително добри държавници от световен ранг, понеже ногу краднат.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Тази новина би трябвало да е по-взривоопасна от апартаментния втасал кенеф.

 

За разлика от апартаментите, харчовете за отбрана са напълно законни, сиреч не задълбочават разврата сред правоохранителните власти.

 

Обаче на гърба на все още мърдащия български данъкоплатец, на гърба на деца, майки и старци, тези щедри харчове за пуцащи пърдилници са чиста работа злоупотреба с власт и нарушение на духа на Конституцията. И Президентът е в кюпа.

 

Кой ще ни защити от българските власти?

Няма кой друг, освен габровци, габровки и обкръжаващия ги народ.

Чрез подчертано мирни протести. Мирни. Безмилостно мирни. При всяка неправда -- до победа.

Хората по света така правят. Но и ний имаме натрупан опит, роден наш: провокаторите ги предаваме в ръчичките на жандармерията, да си ги водят право при поръчителите за 20-те кинта.

 

После да излъчим съвет от умни хора(включително военни -- полковници, не генерали), на които имаме доверие, нека предложат умна схема са изгазване от клоаката. Айде да се почва вече.

 

вила

Военната мощ  у няшенско няма нищо общо с отчетените разходи за армията-страната първенец в корупцията в Европа.На Гергьовден,дори  очакваният лек дъждец в София ,ще ни лиши от възможността да видим едно -две фърчила.Военен гигант...по разходи?!

Гaндaлф

Глупости.

Ако се използва методиката по която американците си изчисляват разходите сме челната петица, ако не и тройка.

Страници