facebook
twitter

Вие сте тук

43 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Борисов нареди шефът на МВР-Габрово да подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква още днес директорът на МВР в Габрово да подаде оставка и така да поеме отговорност за безредиците в града

„Полицията е затова да е взела мерки. Както чувам, големи групи са се разхождали нагоре-надолу, притесняват майките, децата или хората. Полицията къде е? Да са ми докладвали да изпратя още 100, 200, 300 полицая. Със стотици милиони повече дадохме за възнаграждения в МВР. Имаме кадри, имаме всичко“, коментира премиерът Борисов пред журналисти в Хърватия, където участва във форум на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Час по-късно министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви пред БНР от Лион, че е поискал оставката на директора на Областната дирекция на МВР в Габрово и той я е подал. Вътрешният министър прекрати командировката си във Франция и заради събитията в Габрово спешно се завръща в страната.

Според Маринов директорът на полицията в града носи отговорността за събитията, станали там в последните дни. В момента проверката продължава и ако се окаже, че има още виновни служители, те също ще понесат отговорността си, обясни вътрешният министър. 

Три бързи досъдебни производства и едно наказателно производство е образувала прокуратурата в Габрово срещу участници във вандалските прояви при протести в града, съобщиха по-рано от МВР. Тримата заподозрени са на 19, 27 и 28 години. Според обвинението те са пречили на полицейски служители да изпълняват задълженията си. Досъдебното производство е за палеж на две едноетажни постройки, в които не е имало хора.

Трима от протестиращите в Габрово бяха арестувани снощи, като преди това жандармерията попречи на недоволните граждани да достигнат до ромските къщи на улица "Батак" в града, припомня БНР. Пострадал е журналистически екип. Оператор на местна телевизия е получил аркада на веждата. Масовият граждански протест, предизвикан от побоя, който роми нанесоха на продавач в магазин, продължи близо 4 часа.

За днес е планирана нова протестна акция. Гневът на хората избухна, след като трима роми нанесоха побой на продавач в магазин в центъра на Габрово в неделя вечерта. Повече от 1200 души изпълниха след 18 часа в четвъртък централния площад пред сградата на Общината, за да протестират срещу бездействието на институциите, което според хората създава усещането за безнаказаност.

По-рано вчера от Община Габрово беше разпредено събарянето на постройки, предвидени за премахването заради опасенията, че в тях могат да се самонастанят хора. Според протестиращите обаче, мерките са закъснели.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

kissсинджира

Те хората прибиват войни и от българската армия, та им се разминава, та сега като ги обвинят, че пречили на полицията ли ще ги осъдят? Мба, нашта съдебна система е много справедлива, ако имаш правилния цвят, на кожата или на партията.

geo_19

Каквито ни са воините, такива са и полицаите ни. Чували с картофи. Но пък се гордеем с новият шампион по щанги. А той от боята... 

Evasion

Гневът на хората избухна, след като трима роми нанесоха побой на продавач в магазин в центъра на Габрово в неделя вечерта

Ми не, гневът на хората е по-скоро за това, че тримата роми бяха освободени 24 часа след задържането им, при условие, че бяха с условни присъди и изпитателен срок - т.е. пълен отказ от правосъдие. 

ARTU

И какво следва като са били с условни присъди и в изпитателен срок? Имам усещането, че бъркаш една полицейска мярка задържане за предотвратяване продължаването на престъпление, с присъда лишаване от свобода. Полицията НЕ налага присъди. Налага ги съдът. За тези тримата, харесрва ни или не, какво може да се направи? Нанесли са лека телесна повреда. Която се преследва по тъжба на пострадалия в съда. Полицаите имат право да задържат не ЗА 24 часа както разни капацитети пишат, а за срок ДО 24 часа. И лицето се освобождава ВЕДНАГА след като се приключи работата с него - в случая снемане на сведение и подписване на предупредителен протокол (който няма правна стойност).

В случая отказът от правосъдие е заложен още при "изковаването" на съответните закони, но защо не видях нито един "истински българин" да протестира там, където ги правят, а вместо това нагнетяваха обстановката там, където са длъжни да ги прилагат?! Не може да искаш законите да важат за всички, но специално за теб да правят изключение (между другото мечта на 99% процента от българите).

Evasion

Ми не. След устанояване на фактическата обстановка се предават на компетентните органи за предприемане на необходимите действия за изтърпяване на наказанието, ВЕЧЕ наложено им от съда. А не се пускат по живо по здраво, където им виждат очите.

ARTU

Evasion, ще се предадат, ако междувременно съд постанови друга присъда. Не знам какво право четете днес в университетите, ама нивото е....

Предводител на ...

"Случаят Габрово" показва пълният разпад на държавата - като се започне с "неслучилия" се арест на биячите-цигани и се стигне до вандализма* по габровските улици.

_________

*Милите вандали са едни от най-читавите варвари, които Рим е виждал, и незаслужено са останали по този начин в историята.

america1332002

за друго могат да се намерят оправдания за габровчани но не и за това че са ранили полицай и оператор от телевизията.

пощаджията

Операторът на телевизията, драга ми америко, е пострадал от полицейска палка. Ма те, габровчани, са виновни, де.

LePenseur
снимка на LePenseur

Нека си представим как три мутри в Бояна пребиват разхождащ се покрай оградата на крепостта им младеж. Научили за хулиганската проява, хиляда души с триколоьори и викове "българи юнаци" поемат към квартал "Бояна" и започват погроми. Въпреки своевременната намеса на полиция и жандармерия протестиращите успяват да потрошат и опожарят три вили. За щастие в тях в момента не е имало хора. Полицията е задържала няколко души и от прокуратурата  им е отправено обвинение за вандализъм. Представихте ли си го? Аз - не!

Паисий2

Хората протестират срещу отказа на правораздавателните органи да раздават заслуженото по право!

Къде са бързите досъдебни производства срещу мургавите ни събратя? Защо като са българи и са вилняли може да се арестуват и образуват производства, а като са цигани си траем и ги пускаме след едно преспиване в ареста?

Гaндaлф

Знаем, знаем.

За ино нещастно емигре полицаят е богоподобен.

Немаше нужда.

america1332002

хората могат да протестират но не и да палят къщи и да бият полицаи и оператори.на какво прилича това българи да бият българи?!

PlaNed
снимка на PlaNed

Полюкцията хвана и веднага пусна биячите и ако не беще вдигналия се шум, това щеше да бъде поредното "забравете!".

СИГА обаче са много ербап и се сетиха дори за възможността от бързо производство?!

Тринити

Пострадал е журналистически екип. Оператор на местна телевизия е получил аркада на веждата.

БНР срамежливо пропуска в информацията по случая,че пострадалият е цапардосан с полицейска палка.От полицай!

PlaNed
снимка на PlaNed

Онова с цифричките, колкото и да му пишете и обяснявате, файда йок.

То е неграмотно, а не разбира и български. При това има и да изпълнява план!

Гaндaлф

Мен ми е интересно що полицаят а не кметът.

При това в габрово са заровени непропорционално много пари заради Дончев.

И продържават. Примерно безумния тунел под Шипка при липса на инфраструктура до него.

 

Междудругото съм убеден, че пускането им е съграсувано с районния прокурор. Няма начин да е иначе при положение че са "светнали" че са с условни присъди.

geo_19

Преди доста години след някакъв битов скандал ме прибраха в полицията. Превъзбуден от сканадала продължих словесната престрелка този път с полицаите. Те не се церемониха много и ме вързаха за радиатора и бой, бой... На сутринта ме водят при прокурора с предложение да ме въдворят за 15 дни по Указа за дребно хулиганство. Но прокурорът прецени, че "престъплението" ми е по-тежко и нареди да ме освободят и бе образуване наказателно дело срещу мене. Фактически отървах 15 дни затвор, а на делото с добър адвокат се разминах с условна. Което за мен бе по-добро решение.

sega_reader

Дон Вито Корлеоне наредил на Бруно Таталия да напусне поста.

Sapienti_sat

Дончев, Дончев, без Него нищо не можете да свършите! От Хърватска чак се пресяга човекът към ръчката! ?

Тринити

А,ето и Падишахът се е произнесъл из Брюкселските конаци:

Както чувам, големи групи са се разхождали нагоре-надолу, притесняват майките, децата или хората. Полицията къде е? Да са ми докладвали да изпратя още 100, 200, 300 полицая.

Индивид с толкоз мозък,за какво друго да се сети,освен да праща още полиция!?Абе тя къщата Му гори,той вика:"-Бензин!Още бензин дайте!Шъ гася!".Загубен човек!

Тия "разхождащите се",да не би да са го правили туй от кеф.Или щото 'сичко е 'ногу стаЛбилно!?Що не пита "майките,децата и хората" притеснени ли са и от какво?!И от кого?!Тоталитарната Му "държава" е в последен стадий на разпад.А змията хапе най-силно,преди да се спомине!

Пиркс
снимка на Пиркс

Цецоу закусва, далеч от асансьора. Томислав Дончев, бивш кмет на Габрово, казва, че закусващият, след като се завърне, трябва да отговори на още въпроси. Цецоу се завръща с лозунга "Няма кой да ме накаже". Минават дни. В Габрово стават "някои неща". Кой кого наказва или е някаква случайност?

ablepsia

Да!?

Нафарфор

Бостафко едно си може - едно си прави :)

Ад мин

притесняват майките, децата или хората.

Тя ablepsia  най-точно ще каже, ама това "или" не е предполага ли някаква противоположност или алтернативност, различие. Демек майките и децата не са хора?

volog2

Оставката беле необходима заради това, че на полицията им отнема над 8 минути, за да стигнат до супермаркета. А Каракачанов дето твърдеше че силоваците са си свършили работата, да не би да е бламиран?

ИлияНиколов

Натрупало се доста напрежение и недоволство у жителите на Габрово и случката с пострадалия продавач била последната капка, която преляла

чашата.

Ех, има си хора, които наблюдават внимателно тези процеси и знаят кога и къде кого да активират, но това е друг въпрос. Ако хипотетично всичко ни вървеше по мед и масло и нямаше въобще никакви причини за недоволство, дали щеше да стигне дотук?

ПГеоргиев

Премиерът хвърля цялата вина върху полицията и съответно трябва да има изгорял бушон-в случая началникът на ОД-Габрово.

Както винаги Борисов първо действа, а после мисли. Няма докладна за събитията, няма анализ на действията на полицията, няма решение на преките началници на директора-главния секретар и министъра на вътрешните работи. А в този случай и двамата са професионалисти от системата и най-правилно може да се произнесат. За всичко това трябва поне седмица, а не няколко часа.

Но къде е заровено кучето! В случая Борисов defacto не намира вина в лумпените, които са вилнели по улиците, защото не може  преди избори да настройва народонаселението срещу себе си. И сега ще излезе, че той е с хората, с проблемите им, с тегобите им.

Но в същото време, той  нищо не казва и срещу циганите-биячи за да не обиди случайно етноса. В края на краищата и те са избиратели. Излиза с едно соломоновско изявление, от което не следва нищо.

"Както чувам, големи групи са се разхождали нагоре-надолу, притесняват майките, децата или хората."

Този път езика му е премерен, а изказа умерен. "Групи хора", "разхождат се", "притесняват"- все отбрана реч. Нищо, че майките и децата не са хора, според него.?

Да се обвиняват за всичко всички полицаи е все едно да наречеш всички лекари убийци, заради нечия грешка или всички строители некадърни, заради паднала някъде стена.

 

HKAndersen
снимка на HKAndersen
Че това е типично за Капо на Мафията ! Класика ! Докладват му че някой от клана го е злепоставил. Капо-то доклад ли ще иска , или ще нареде на тоя да му отрежат първо главата ? Мислете малко. Вие живеете на тая територия...?
ЗИЛ131

Има повече от един криминален случай в последните месеци. Има случаи на изнасилвния, има самонастанили се в частни имоти. 

Страници

×