Quantcast
Управляващите ще могат да ни шпионират през телевизорите | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

22 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Управляващите ще могат да ни шпионират през телевизорите

Използвайки благовидния предлог за защита на авторското право, управляващите си осигуряват възможност да контролират какво и кога гледа всеки български гражданин. Правителството предлага специална комисия в Министерството на културата да има право да извършва дистанционен мониторинг и контрол на съдържанието, което доставят кабелните, сателитните и всички други платформени тв оператори до домовете на абонатите си. Целта е да се установяват кражби и нерегламентирано разпространение на телевизионно съдържание. 

Това ще стане факт, ако бъдат приети поправките в Закона за авторското право и сродните му права. С тях се дава възможност на държавата да използва автоматизирани средства за контрол, включващи специални уреди и компютърни програми, с които на практика да проникне във всеки телевизор. Тези средства за контрол “ще са одобрени със заповед на министъра на културата уреди и/или компютърни програми, които автоматично констатират използването на закриляни от закона обекти в присъствие или отсъствие на контролен орган и в присъствие или отсъствие на проверяваното лице“. Изрично е отбелязано, че дистанционният контрол ще се прилага, "без да се изисква съгласие на трети лица за това". Въвеждането на дистанционния контрол щяло да позволи на контролния орган, в който ще работят 6-има души, ефективно да си върши работата, без да се налагат проверки на място.

Авторите на промените обясняват, че "понастоящем в България около 80% от домакинствата са абонати на платена телевизионна услуга и получават сигнал чрез посредници – т.нар. платформени оператори (кабелни и сателитни оператори, както и доставчици на IP базирани технологични решения)". Според тях "в последните години се наблюдава устойчива тенденция към масово нерегламентирано използване на телевизионно съдържание, което се отразява върху формирането на цените за краен потребител и затруднява функционирането на пазарите в условията на лоялна конкуренция". Натискът върху цените изострял силно взаимоотношенията между създателите и разпространителите на телевизионни програми, свивал маржовете на печалба и се отразявал негативно върху възможностите на пазарните играчи да уреждат и изплащат справедливи възнаграждения на носителите на авторски и сродни права, договаряни и събирани на колективна основа. Точно това налагало и "въвеждането на технологични решения за дистанционен мониторинг на съдържанието, доставяно от платформените оператори до домовете на техните абонати".

Законопроектът предвижда и нови, по-лесни правила за връчване на юридически лица на актове за административни нарушения и наказателните постановления. Срещу тях се обявяват много от операторите, които биха били засегнати от по-лесната за администрацията процедура. Тя предвижда поставяне на съобщение на таблото за обявления и на интернет страницата на Министерството на културата, ако едно лице не може да бъде намерено по друг начин. Там то ще стои 14 дни и ако съответното лице не се яви, ще се счита за връчено. 

Авторите на промените аргументират тези крайни решения с факта, че голям брой административно-наказателни производства биват спирани поради невъзможност съставеният акт да бъде връчен и впоследствие се прекратяват по давност. През 2015 г. невръчени са останали 56 акта за установяване на нарушения по ЗАПСП, през 2016 г. техният брой е 115, а през 2017 г. – 101.

 

 

Към статията във в. СЕГА
Казуса
снимка на Казуса

Джордж Оруел не е предполагал (бедна му е била фантазията) какви възможности откриват модерните технологии.

редник

Изглежда, управляващите искат да изгубят изборите...

Justinian2
снимка на Justinian2

Проблемът е , че изглежда и опозицията не иска да ги спечелва. ? Батакът е неспасяем.

Manrico
снимка на Manrico

Абе той и Джозеф Пулицър не е предполагал докъде може да стигне журналистиката...

Stern

Има и по-елегантни решения за контролиране какво гледа мат'ряла.

При това много лесно технически - който и канал да избере драгият зрител, по него ще върви Нова. Още повече, че вече е в правилни ръце. Е, може да направят изключение само за "Панорама".

inventus

И без друго съм на крачка от решението да се лиша от всякаква телевизия.Остава само тази мъничка поправка да се приеме за да реша.

Хулиган

Нататък хубаво да си опичат акъла онези, които гледат порно тайно от жените си...

.......................................

http://www.drago.info/

Кире

Ще гледаме порно с управляващите. Браво, браво, господине!

маргаритка2

А защо Министерство на културата, тия нали са отговорни за археологията, ще ни погребват ли??!?

 

И само шест човека ли намериха технически грамотни, срамота!!!

 

 

fbr65

Тъй, тъй, да се сеща министъра на културата какво му мисля, като види с каква скорост сменям канала при кадри с негово присъствие.

ablepsia

Банов  разследва ли го още гешефтурата за извършеното от него престъплеиние? Що тъй се замаза таз работа?

ablepsia

Е, нас, които още преди десетилетие изхвърлихме тези гласпапири за мозъци от домовете си, няма да имат удоволствието да ни шпионират "през" (всъщност трябва да е "чрез", но медиите ни са скрани с употребата на българските предлози) тях, а само посредством телефоните.

Sapienti_sat

Трябва да говорим иносказателно. Така цоко и боковци няма да ни разберат.

Сещам се за стар виц (как се завърнаха нещата), описващ новата секретна система за наименоване на партийните и правителствени ръководители. Тано Цолов* бил "Къдравия". Разбирайки логиката на наименоването, камериерката на Тодор Живков се сетиля - Ааа, значи нашият ще е "Умният".

 

* Зам. министър председател, абсолютно "кубе".

 

Следвайки описаната логика, Цветанов трябва да е "Почтеният" и "Умният". Чакам предложения за Бочката. 

Хумангоид

"80% от домакинствата са абонати..." 

Тези вече не са онези 80%. Това вече отива към 95%.

Nonameman

ВАЖНО !

Продавам телевизори "Опера" и "Пирин" -

гарантирано защитени от достъп.

торбаЛан

То глупав човек и по водомера ще го шпионират. Че и през часовник с кукувичка.

Johnny2965

Първо, гледането на телевизия е занимание на хората, които така или иначе са се поставили в зависимост от някой друг по отношение на доходите си.

Второ, гледането на телевизия е занимание, което те отвлича от собствения ти живот.

Трето, гледането на телевизия те лишава от време, което може да се използва за по-полезни занимания.

И накрая, учудващо, че има хора, които гледат телевизия.

бастун

Нещо не разбирам как така по телевизора може да се гледа програма извън регламентирания от закона за авторското право начин, при това да е в нарушение зрителя, а не разпространителя на програмата ? ❔

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<<
Много ми харесва идеята Сторми Даниелс да се регламентира чрез Парламента.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

АС извърлих тв 92 г

 

 и как тая тъпа дописка  доказва  нещо?

 

 включващи специални уреди и компютърни програми, с които на практика да проникне във всеки телевизор

 

смеххх на кебапчета...

 

сложете си други надомно подработващи...

Думи думи

Когато правите сех със жена си, или съседката, не забравяйте да изключите телевизора от контакта.