Quantcast
Борисов натовари бюджета с милионния дълг на частна фирма | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

12 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Борисов натовари бюджета с милионния дълг на частна фирма

Подобно на самодържец премиерът Борисов раздаде 2 млн. лв. държавни пари и разсрочи с лека ръка дължимите данъци на тютюнопроизводителите. Със сърцераздирателна реч за тежкия им труд, който "ония в София на жълтите павета" не оценяват, той се закле, че докато е премиер, "за вас пари винаги ще има".

На среща с фермерите от шуменското село Пристое Борисов натовари фонд "Земеделие" да поеме дълга на частна гръцка фирма, която изкупува тютюн и дължи около 2 млн. лева на тютюнопроизводителите от Североизточна България. Два дни преди това в знак на протест ужилените стопани затвориха пътя Шумен - Силистра. Издължаването ще стане чрез държавната помощ „Де минимис“.

"Де минимис" се ползва от държавите - членки на ЕС, когато се налага да реагират бързо, в условията на криза, със строго определена цел. Тогава те могат да не уведомяват ЕК и да чакат разрешение за плащанията, ако става дума за минимални по размер помощи. В конкретния случай плащането от страна на държавата на задължения на частна фирма към частни производители може да бъде оценено и като кризисна предизборна акция.

Фирмата, заради която тръгна протестът за неизплатен тютюн, е "Лийв табако Михайлидис", отдавна позната с некоректното си отношение към стопаните. Сумата, която дължи на над 500 фермери за тютюн от реколта 2016 година, е 2.5 млн. лв. Заради това нарушение през 2017 г. е отнет лицензът й на прекупвач, а година по-късно е  обявена в несъстоятелност заради необслужван банков кредит. В края на 2009 г.  компанията за първи път губи разрешителните си заради дълг от 1.3 млн. лв. към тютюнопроизводители, но впоследствие е подновила лиценза си.
Под бурни аплодисменти в село Пристое и представен като "един от най-големите лидери в ЕС, лидер на Балканите и премиер на България", Борисов обясни, че е дошъл да реши проблема, въпреки че е причинен от частна фирма. „Хората, които ги е болял кръстът, докато садят тютюна, докато го берат, докато го прибират, ще си получат и парите“, увери Борисов. Той призова кметовете и областните управители да представят пред фонд "Земеделие" списъци и протоколи с всички, които имат да получават пари от гръцката фирма. 

Борисов на няколко пъти направи уговорката, че жестът не е предизборен и че е дошъл на срещата като премиер, а не като лидер на ГЕРБ. "Събираме повече пари от борбата с контрабандата, пари за вас ще има, поне докато аз съм тук. Няма значение от коя партия сте. България не е само на жълтите павета. България е и тук - това са хора отрудени - в земята, в тютюна. За какво ли не се харчат пари, те заслужават да им обърнем внимание“, каза Борисов. 
Тютюнопроизводителите ще получат още една отстъпка - максимално дълго във времето разсрочване на данъка, който се дължи върху субсидиите, които им се отпускат, за да се откажат от тютюна и да се насочат към друга дейност. Както писа "Сега", браншът, който получава тези субсидии от 2010 г., едва в края на миналата година научи, че дължи десятък върху тях. За липсата на информация голяма вина има и фонд "Земеделие", през който се получават субсидиите. Фондът нито е предупредил фермерите, нито е удържал авансово данъка при получаването им. Става дума за над 40 млн. лв., дължими за последните 5 години от над 42 000 регистрирани тютюнопроизводители. "И Господ да слезе, данъци не може да опростим. Видяхте какво стана с мюфтийството. Затова ще се опитаме да направим максимално дълго разсрочване", каза Борисов.

Към статията във в. СЕГА
маодънпин

 

 

Колко са платили "Лийв табако Михайлидис" на .... ( а познайте на кого - да не си помислите нещо за управляващи , сакън ) , за да се забрави ,че дължат 2,5 милиона.

 

НАП ще разсрочи данъците на тютюнопроизводителите.

 

А познайте Кой ще разсрочи данъците и защо сега?

А познайте от къде ще дойдат и кой ще плати цялата тази свинщина? - ами пак тези селяни ,на които уж им изплащат нещо.

 

И само си говорим...............

buratinob

Има ли още тарикати във властта, чиито данъци да платим?

 

https://www.segabg.com/category-observer/ima-li-oshte-tarikati-vuv-vlastta-chiito-danuci-da-platim

Stern

За пореден път милиони се осигуряват от успешната борба с контрабандата.

Баси, ако съберем всички от последните 10 г. , то ще се окаже, че Той е преборил цялата европейска контрабанда.

И как барем един контрабандист няма наличен.

 

П.П. как точно се печелят милиарди от борба с контрабанда някой знае ли?

Хванатите цигари и наркотици се реализират на пазара и парите във фонд?

Хванатите храни - в хиперите? Хванатите дрехи - в моловете?

САТЪР
снимка на САТЪР

аз пак: защо се дават пари з а тютюн? нещо важен ли е  необходим? или  пак султана е заповядал?

аз българи д а гледат  тази земеделска култура не съм чувал.

Доц.Трътлев

Ами Той преди наколко години каза, че истината е в картофите и овцете, ама кой да слуша. 

vvatkov

  Борисов събира електорат за изборите, ама ДПС може такъв шут да му вкарат, че да помни. Лошото е , че е за сметка на данъкоплатците.

HerrSpeck

Четири апартамента по-малко за ГЕРБ аджиите

Solace

Има една банка, която изгоря с едни пари от Лийв табако. Дали, ако служителите в нея излязат на протест, Баце ще плати? :D

g_ringo

"за вас пари винаги ще има".

Защо ? Защо тъкмо за тютюнопроизводителите, които са на дотации от 20 и повече години ?

Защо няма пари за медицинските сестри ?

vkamen

Бойко, колко злато има в ХАЗНАТА, по твърдо и смело.

Damyan Diamandiev
снимка на Damyan Diamandiev

- Г-н Борисов, вярно ли е, че безработицата в България се покачва?
- Глупости! Тези неща ги говорят разни хора, дето си нямат работа!

Това ми е любимия виц за Борисов! Още много вицове на https://haha.bg ?