Quantcast
Новата формула за пенсиите ще бъде поправена | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

119 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Новата формула за пенсиите ще бъде поправена

Премиерът Бойко Борисов разпореди да не се допуска ощетяване на нито един пенсионер от новата формула за изчисление на индивидуалния коефициент. Това стана на спешна среща, свикана от Борисов в Министерския съвет по скандала с променените в последния момент правила за определяне на пенсиите, които щяха да ощетят по различни оценки на НОИ най-малко 31% от бъдещите пенсионери.

След като три седмици обвиняваха в. "Сега" в манипулации, управляващите се впуснаха да изпълняват волята на премиера. Управителят на НОИ Ивайло Иванов, който за пръв път публично коментира проблема, заяви, че на бъдещите пенсионери пенсиите ще бъдат изчислени по двата начина - със старата и с новата формула, и ще се зачете по-благоприятният вариант. За целта ще са необходими промени на промените, които НОИ прокара без обществен дебат през преходните и заключителни разпоредби на бюджета на държавното обществено осигуряване и постави хиляди хора пред свършен факт.

Решението да се пристъпи към промени в закона не попречи и днес представители на кабинета да твърдят, че твърденията за ощетяване на пенсионерите са спекулации. За по-голям ефект в офанзивата днес беше хвърлена и добра новина за великденски добавки, която иначе Борисов обича лично да съобщава. "Неверни са спекулациите, че ще се намаляват пенсиите. Никой няма намерение да намалява пенсията на нито един български пенсионер".  Това заяви на брифинга в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

"Няма да има намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Целта не е да се спестят 9 млн. лева. Имаме амбицията да осигурим над 50-53 млн. лева за великденски надбавки. Това се надявам да бъде взето като решение още тази седмица - каза още Дончев. - Най-важното е да успокоим хората, за които пенсията е единственият източник на доход".

А социалният министър Бисер Петков добави, че новата формула, по която ще изчислява НОИ бъдещите пенсии, по никакъв начин няма да ощети бъдещите пенсионери и също заговори за великденските добавки: "Никой не си е и помислял да намалява размера на пенсиите. Смятаме да осигурим 53 млн. лева за великденски надбавки".

От думите му стана ясно, че на сайта на НОИ е била представена симулация с данни, които "неправилно са интерпретирани в медиите", визирайки най-вече материалите на вестник "Сега" по темата, започнали в края на февруари. От официален отговор на НОИ на въпрос на "Сега" преди месец стана ясно, че ще са ощетени 37% от бъдещите пенсионери. После тази прогноза беше актуализирана на 31.3% ощетени.

Правителството полага максимални усилия българските пенсионери да получават по-достойни пенсии. С този коментар в темата се включи и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който насред новия си жилищен скандал се появи на брифинг по образователно-социални теми в Народното събрание. Той посочи, че затова се полагат усилия както приходните агенции да си свършат работата, така и в борбата с контрабандата. Цветанов обясни, че страната ни е в топ петицата на държавите, които имат икономически растеж и прогноза за този растеж. „ПП ГЕРБ за осем години в управление сме имали своя ангажимент допълнително да даваме два пъти в годината добавки за най-ниските пенсии. Да, действително тя не е чак толкова голяма, но говорим за 100 млн. лв. ежегодно. Това означава, че за осем години по сто са 800 млн. лв“, обясни още Цветанов, цитиран от "Фокус".

Към статията във в. СЕГА

Страници

Sapienti_sat

Г-н Борисов ще поправи формулата. Нали го знаем, че е броил до безкрайност. Два пъти! ?

Тренд Петков

за пореден вече няма смисъл да се казва ,че структурите на държавата ни не работят. Даже нещо повече, работят Против ...никакво проиграване на ситуацията,никаква мисъл за  съпътстващи щети. И правилно....умните хора ,тези които предвиждаха проблемите и се опитаха да попречат да се превърнат в проблеми, постепенно ги изхвърлиха. По правилото че не ти се полага да си по-умен от началника си. А началника е едновременно прост,нахален и окрилен от любовта на партията -кърмилник.Т.Е копие на ГЛАВНИЯ. В Герб това се има за предимство....Е, виждате сами какво творят, после панически отричат и поправят...Дали? А ГЛАВНИЯ обещава до оправи всичко на всички...ма не казва,че първо неговите са оплескали нещата...Това го казва Цв.Цв с обяснението...самата мисъл той да ти обясни нещо е тайнство..,всичко бело спекулация, никой не е казал това ,което е казал. Аз вече се отказах ...следващия стадии е тиха лудост.

аман бе

Докато Чък Норис (тоя пък кой ли беше?) му е лъскал бутонките и гладил кимоното.

Сладур

ГЕРБ добре се справят засега. Като имам предвид, че тръгнаха под нулата..

 

Wolf ACE

На тоя нагляр "от отдел Анализи" да му намалят заплатата със 70% в името на "актюерската справедливост"! Да видим тогава какви песни ще запее..

Тия непрекъснато правят някакви врътки да се намали перото за пенсии, щото от тях няма как да се краде..

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Чува ли се нещо за оставки?

Някого да налагат публично с тояги на голо?

 

clavdivss
снимка на clavdivss

"шефът на отдел Аалнизи в НОИ Доармгир Дгарнаов каза онтвоо, че фаткът, че песния от 450 лв. по страата форумла сатва 167 лв. е "нуетлраен екефт" и твоа е: акютерска сдпреалввисот." Нямам думи...

ablepsia

По-голямата част от трудовия стаж на пенсинориащите се през следващите няколко години е минала преди 2000 г. и дори преди 1989 г., когато с техния труд в Бъгария е градено "демократично"  ограбваното в момента.

 

Ще стигнат ли кестените по "Царя" за бесилки?

 

 

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Що се коркаш?

Ако не стигнат, по "Цариградско море" има достатъчно стълбове.

Solace

В Борисовата има няколко хубави дъба с големи, яки клони...

Stern

Е, щом бате Бойко се е заел, проблема пиши го решен.

Но 37% от пенсионерите да не забравят да Му благодарят после.

ablepsia

***

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Е, драги, много станаха - кестените няма да стигнат.

 

аман бе

Никъде не е казано, че там всеки ще виси, докато сам "падне от клона". А след 50-100 години да няма пак "избит беше цветът на българската нация".

Асол
снимка на Асол

О! Феодалът отново е решил да въздава справедливост...възможно е в най-добрия случай да запази сегашните нива, в случай че успее да отдели от залъка на фирмите си. Ако последните тръгнат да стачкуват срещу опозицията, нищо не може да се направи...

sneaky_humanoid

Борисов винаги разбира последен и започва да раздава правосъдие. Докога ще ни пробутва тоя номер? Щом винаги разбира последен, дали не е по-добре да се цани за неква работа, която не изисква да си наясно с проблемите на населението, което те е издигнало?

wvw

Например пожарникар...

редник

полк. дървингов

Чува ли се нещо за оставки?

Някого да налагат публично с тояги на голо?

 

При сегашната система да се чака справедлива пенсия от Държавата, е, меко казано, несериозно, незряло и наивно...

Когато някой направи първа вноска за пенсия, това ТРЯБВА ДА Е ДОГОВОР, че ще се пенсионира по настоящите правила или при по-изгодни, но не и при ощетяващи го - т.е. държавата да не може да променя условията, криейки се зад решения на Народното събрание...

При лошия соц жените се пенсионираха на 55 години, мъжете на 60 и имаха време да се радват на деца и внуци...

Сега е свободен капитализъм и има банани и форуми...

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Редник, и тоалетна хартия има, свободна продажба, без ред и чакане.

 

За форумите съм раздвоен - по-рано имаше кръчми, сега не останаха.

аман бе

И Брюксел, и Брюксел...

g_ringo

При лошия соц, редник, се брояха заплатите само от последните 10 години, така че - недей рипа.

аман бе

Ами то общо взето тогава (последните 10 години) се получаваха и най-високите заплати. Тъй че ..... Случката  "до 2000 г. банков служител, след това фермер, самоосигуряващ се на минимална заплата" не можеше да се разиграе и в най-болния мозък.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Боко е пич! Ей сега пата-кюта и ще оправи всичко. И после ще се изтъпани по талавизията да обЯсни как е нахокал лошите и правдата ще възтържествува. Че идат избори.?

volog2

При положение, че минималната пенсия е 207лв, прецаквачката е голяма. А Боко слуша. Браво

и всичко това без ритуалното падане на колене и предварителни благодарности към Бачо Х от засегнатите /баш по негова воля/

Асол
снимка на Асол

Браво, я! То не е лесно преторианците ти да сътворят поредната простотия и после ти да я замазваш, та дано публиката въздъхне с облекчение...и да те остави на трона

volog2

Не смятам, че са преторианците. Боката отдавна е взел всичко на ръчна и Вайбър, ако не е минал вече на Сигнал. Най-вероятно е смятал да ги похарчи за нещо друго....

впрочем изказванията са в посока, че настоящите пенсии няма да бъдат намалявани (което разбира се би било самоубийство), а не бъдещите пенсии. Ще видим дали ще отстъпи или мислят хитро да избегнат скандала.

Предводител на ...

Неверни са спекулациите, че ще се намаляват пенсиите. Никой няма намерение да намалява пенсията на нито един български пенсионер

 Няма да има намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Целта не е да се спестят 9 млн. лева. Имаме амбицията да осигурим над 50-53 млн. лева за великденски надбавки

 Никой не си е и помислял да намалява размера на пенсиите. Смятаме да осигурим 53 млн. лева за великденски надбавки

Заекващи шебеци в кръгова отбрана. 

Асол
снимка на Асол

Заекват, ама заекват само за сегашните пенсионери...за тези, дето са им мислили впечатляващите 167 дума не са обелили

Sapienti_sat

Имаме амбицията да осигурим над 50-53 млн. лева за великденски надбавки.

 

Иии, а вие - ще намаляват! Пак не ги разбрахме! Той, оня - Драганов, така си ги говори! ??

Дежурния

Новата формула, за която "Сега" писа нееднократно, бе прокарана тихомълком в края на 2018 г. с приемането на бюджета.

(16.11.2018)

Хасковски пенсионери искат преизчисляване на пенсиите.

Пенсионерите са инициирали подписка и днес социалистите застанаха в НС зад исканията им.

Над 30 000 подписа са събрали хасковлии.

Лично лидерът на червените Корнелия Нинова подкрепи инициативата на пенсионерите.

?

Страници