Quantcast
Такситата отново плашат с блокада на София | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Такситата отново плашат с блокада на София

Столичните таксиметрови фирми заплашиха да блокират столицата в четвъртък следобед. Акцията е насочена срещу един конкретен превозвач  - "Максим такси". Организира се от инициативен комитет на шофьорите, а зад нея стоят големите компании -  фирмите "Такси С експрес", "Радио СВ такси", "Йелоу 333", "За 1 евро" и "О’К супертранс". Подкрепят я и браншовите синдикати. Организаторите се заканват да заприщят "Цариградско шосе" с пет хиляди коли в знак на протест срещу "извършваните от "Максим такси" "нерегламентирани превози на пътници срещу заплащане". Казусът с тази фирма в момента се разглежда в Комисията за защита на конкуренцията и е очевидно, че таксиджиите се опитват да повлияят на решението й.  

"Такси Максим" минава за руския вариант на "Юбер", чиято дейност у нас вече беше забранена. Компанията осигурява "споделени услуги" - чрез приложение в смартфона пътникът си намира шофьор, готово да го закара. Тя работи в София от 2014 г., а отскоро и в Пловдив и Варна. Поръчките се плащат почти изцяло в брой, а изискванията за наемане на шофьори и коли са много занижени, твърдят организаторите на протеста. 

"Максим" претендира, че не е превозвач, а е приложение, и затова не подлежи на регулации като такси компания. По неофициална информация част от шофьорите, които работят с "Максим", са изрядни таксиметрови водачи, които плащат местния си данък, но други ползват личните си автомобили и не се отчитат никъде. Българският клон на "Максим" е управляван от руснак, а собственик на капитала му е компания в Доминиканската република.

През 2015 г. КЗК спря работата на "Юбер" в България - пак под натиск от таксиметровия бранш. Миналата седмица стана ясно, че компанията е загубила делото срещу забраната на КЗК във Върховния касационен съд. ВАС е приел, че "Юбер" получава нелоялно конкурентно предимство и извлича икономически ползи в ущърб "на лицензираните фирми за таксиметров превоз".  Съдът на ЕС постанови, че "Юбер" предоставя транспортна услуга и ако иска да работи, трябва да се регистрира като таксиметрова компания.

 

ПРОТЕСТЪТ 

Жълтите коли ще се съберат в четвъртък около 13.45 ч. на 7-и километър.  От 14 до 16 ч. те ще преминат по бул. "Цариградско шосе" до храм-паметника "Св. Александър Невски". Предишни подобни протести предизвикаха сериозни смущения в и без друго затормозения трафик в София.

Към статията във в. СЕГА
Hristo

Нелоялна конкуренция. Веднага се сещам и за дртугото- картелно споразумение.