Quantcast
Терористът бил у нас само като турист | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Терористът бил у нас само като турист

Брентън Тарант, който разстреля 50 души в две джамии в новозеландския град Крайсчърч, е посещавал България и исторически места, свързани с историята на балканските страни и с битки между християни и османската армия. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в Министерския съвет след срещата на службите по повод информацията за българска следа в атентата. 

„Искам да успокоя всички, че до този момент няма никакви данни за дейност, свързана с тероризъм, на територията на България”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Установеното негово пребиваване на българска територия е за периода от 9 до 15 ноември 2018 г. На 9 ноември 2018 г. той пристига на летище София с полет от Дубай", съобщи Сотир Цацаров. Главният прокурор уточни, че на 10 ноември Тарант е наел автомобил и е посетил Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. Цацаров допълни, че на 15 ноември с полет на румънските авиолинии лицето е заминало за Букурещ.

„В Букурещ наема отново автомобили и се придвижва до Унгария", посочи още главният прокурор. Цацаров заяви, че няма данни за евентуална терористична дейност на Тарант на българска територия. Проверява се къде е отсядал. Българските служби поддържат връзка с колегите си от Австралия и Нова Зеландия. Премиерът Борисов събра спецслужбите заради надписите на български, които терористът от Крайстчърч бе изписал върху оръжието на убийствата. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че България не иска по никакъв начин този терористичен акт да бъде свързван с историята ни.

Собственик на къща за гости в района на Плевен разказа пред Нова тв за посещението на Тарант. „Отворих му паспорта. Освен името му имаше и някаква виза от Пакистан, горе пишеше ислям”, казва Йордан Качармазов. Тарант се настанил в къщата му на 10 ноември 2018 г. „Беше малко студен и резервиран. Човекът си е от Австралия и понеже не съм имал човек от Австралия, ми беше интересен да го видя какъв е. Беше нормален човек, като всеки”, казва още Йордан. Тарант отседнал в къщата за гости за една нощ. Платил през интернет приложение. „Срещнахме се тук, обясних му къде е, какви са помещенията. С една чанта го посрещнах и с една чанта си замина”, казва още Качармазов.

До Плевен Тарант стига с кола, която наема от фирма на летището в столицата. По информация на служител на фирмата за отдаване на автомобили австралиецът платил за използване на превозното средство за около седмица.

Към статията във в. СЕГА
полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Терористът бил у нас само като турист

~~~~

Евала, редактора - това малко ли е?

Щато какъв искате да бъде - обучаван? Обучаващ? Инкасатор?

вила

Че то и едни главорези бяха официално  обучавани  в Правец по времето на Борисов 1 като скъпи гости туристи?!И после стотици хиляди жертви,милиони  иноверци нахлуха в Европа...Ама били само гости на баща,до който от 4 километра поръчан суджук дори едно парче  нене би стигнало,пак според същия всезнайко.