Quantcast
Утопия за самоубийци | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

33 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Утопия за самоубийци

Рутгер Брегман е 30-годишен холандец, историк по образование, журналист по професия, икономист като хоби, утопист по убеждения, революционер по неизбежност на съдбата. Вече е написал четири книги, за една от тях, „История на прогреса“, получи наградата за най-добра холандска нехудожествена книга за 2013 г., а с последната, „Утопия за реалисти“, публикувана във виртуалното издание „Кореспондент“ в края на 2016 г., а през 2017 и на хартия, той стана истинска световна знаменитост. Честно казано, големият пробив на този „вундеркинд на новите идеи“ (сп. „Гардиън“) бе видеото от речта му с идеите от тази книга пред Световния икономически форум миналата година в Давос. За броени месеци „Утопията“ на Брегман е преведена на над 40 езика и стана нещо като универсален манифест на днешната вълна от протестъри и реформатори, заливаща целия западен свят. Сравняват заразните (viral) идеи на „Утопията“ с прословутите „95 тезиса“ на Мартин Лутер (1483-1546) и това наистина е

манифест, призоваващ към дълбоки промени,

които да преобърнат цялото общество. Идеи от „Утопията“ ще намерите в платформите на всички протестни движения, а вече и в програмните речи на американските социалисти. Те са изключително прости, ясни и фокусирани:

● безусловен базов доход;

● 15 часа работна седмица;

● отворени граници.

В разказна форма идеята за „идеалния свят“ гласи: Всяко човешко същество на земята трябва да има право да получи безусловно, без всякакви изисквания, ангажименти и без да работи нищо, такъв доход, който му позволява да живее „човешки“, без лишения; онези, които решат да се трудят, да са ангажирани до 15 часа на седмица (под половината от нормалното работно време сега) и трябва да имат правото да се заселят в което място на света пожелаят. Очевидно

в тези идеи няма нищо ново,

всяка от тях има векове предистория в социалните теории, ново е съчетанието им в един пакет и крайния радикализъм, с който се предявяват като искания. Наивно и едностранчиво е обаче възприемането на „Утопията“ просто като „социализъм“. Вярно, в основата й са социалистическите аргументи (експлоатация, присвояване на доход, обедняване на масите, паразитизъм на капитала) по „Комунистическия манифест“ на Маркс. Старата идея: „богатите получават несправедливо голяма част от дохода, бедните обедняваме все повече – обаче ние сме много, много повече, хайде да се обединим, да вземем властта, да им вземем парите и да ги разделим честно“. Но социализмът е дотук, нататък

проектът за реформата е чист анархизъм,

оригинален при Брегман е моделът на етатичен анархизъм (простете за грубия оксиморон, но точно за това става дума): държавата е пълновластен публичен монопол, който със сила прилага закона (диктатура на мнозинството!), облага и събира данъци, но оттам нататък всеки „патернализъм“ й е забранен, чиновниците нямат право да решават как да се харчат събраните пари, те по закон се изплащат пряко на гражданите като универсален базов доход и на техни комуни и комунални предприятия (колективи), които организират и предлагат нужните социални услуги, където пазарът се проваля. Самият пазар и основата му, капиталистическото производство си остават за генератор на дохода, който ще се разпределя и потребява в утопичната социална схема. Но как ще се финансира реформата, кой ще я плати?

Данъци, данъци, данъци е краткият отговор на Брегман. Популярното „ще им вземем парите“, обаче без болшевишката „експроприация на експроприаторите“, т.е. няма да се отнеме капиталът на капиталистите, „народът“ няма да се заеме с организацията на производството, например чрез държавата („съветска“ администрация или „тройките“ на Троцки), а ще остави тази грижа на капиталистите (при Брегман „предприемачи“). Ще се отнема само доходът. Каква част от произведения доход (добавена стойност) трябва да се отнеме, за да се плати безусловният базов доход и за разширеното (extensive) социално потребление, с безплатно образование и безплатно образование?

„Идеалната държава“

по думите на Утописта трябва да е „нещо като Швеция“, но очевидно ще трябва да е с доста по-високо от шведското облагане, поне 70-80%, и то ако предположим, че след популистката революция брутният продукт ще остане неизменен и всички ще продължат да произвеждат колкото днес, въпреки че трябва да внасят огромната част от всичко произведено в общия бюджет. Колко дълго ще съществува „Идеалната държава“, също е загадка, като вземем предвид, че третият й фундамент – отворените граници, само след една-две години ще я напълни предимно с китайци, индийци и араби. Тези три групи имат най-голяма популация от всички желаещи да живеят в „идеална“ държава, а те не дават вид, че могат да живеят в разбирателство помежду си. Всъщност нямам никакво намерение да представям аргументите на критиците на тази пандемично разпространяваща се утопия. Сред икономистите те са абсолютно мнозинство. Всеки може да прецени сам доколко е реалистичен този

Манифест на популизма

и неговата базисна хипотеза – че обществена формация, която произвежда по капиталистически, облага по комунистически и харчи с популистко, анархистично вдъхновение, е напълно възможна, даже „реалистична“. Самият Бергман твърди, че неговият модел е точно такъв, нито ляв, нито десен, а „прогресивен“, „про-производствен“, защото безусловният базов доход създавал основата за разцвет на предприемачеството, на създаването на нов капитал, навлизането на нови идеи в бизнеса. Но като всички утописти ни уверява, че предимствата на новия модел ще се разкрият само ако бъде наложен със закон. Най-добре навсякъде – в целия Европейски съюз, ако не в целия свят. Да излезем още днес по улиците! Да протестираме! Да вземем властта! Да поканим всички желаещи заселници, да обещаем на всички граждани достатъчно пари за „човешки живот“, безплатно образование и здравеопазване, да наложим тридневна (15 часа) работна седмица и да зачакаме. Резултатът ще е най-масовото самоубийство на обезумели нации в човешката история.

Към статията във в. СЕГА

Страници

БайВълчо

Ча пък "пандемично разпространяваща се утопия"...Аудиокнижката в ютюб има едва около 2500 гледания. А  иначе:

Йоан 20:29
... блажени ония, които, без да видят, са повярвали.

Стоф

Утопии е учтиво казано. Пълни глупости са това. 

Neopol

"той стана истинска световна знаменитост. Честно казано, големият пробив на този „вундеркинд на новите идеи“ (сп. „Гардиън“) бе видеото от речта му с идеите от тази книга пред Световния икономически форум миналата година в Давос."
Много показателно. Как се става знаменитост при фактическкият монопол и пълна идеологическа цензура на "световните медии" ? Чий са те ? Чий е форума в Давос ? Как се попада не просто в Давос, а се изнася реч там ? Това може ли да стане случайно и само щото някой е написал интересна книга ? Естествено, че не. 

Предлаганото от името на този Рутгер Брегман и лансирането му има съвсем очевидни цели, най-малката и непосредтвена от които е идеологическото овладяване и контрол върху новите поколения, върху обясненията и решенията за новите процеси. По далечната е всъщност старата - демонтиране на остатъците от социалната държава и на държавата въобще, маргинализиране и изпростяване на масите, намаляване на световното население, чрез предизвикване на глад, конфликти болести, възникване на очевидна нужда от глобално правителство и неговото недемократично самоназначаване в състав от същите хора, които днес лансират тази фалшива патица.

Всякакви социални системи ще бъдат разрушени с обяснението, че парите ще се дават безусловно и пряко на хората, вместо чиновниците да ги управляват и разхищават. Социалното недоволство от крещящото икономическо неравенство ще бъде туширано с обещанието за безусловен базов доход гарантиращ достоен живот за всеки. Обществата ще бъдат доразрушени и лишени от всякакъв шанс за субектност и съпротива, с масовата миграция, която ще предизвика обещанието за ББД при отворени граници.

В крайна сметка утопията ще фалира бързо, базовият безусловен доход ще спре да се плаща, ще настъпи невиждан стопански и социален срив, буквален глад и бандитски войни за храна в градовете, но вече социалната държава и държавата въобще ще е изчезнала, заменна от частните транснационални компании, техните частни армии и частни охранители, населението ще е в пълен разпад, под взаимно избиване, под тотален контрол с технически средства. Съветът на роднините от частните транснационални мегакорпорации ще играе ролята вече и на открита световна власт и управление.

mick

То и демокрацията е измислена да тушира недоволството. Обаче почна да издиша.. щото се вижда, че трябва развитите демокрации яко да цоцат от другите държави. Просто капитализмът с частната собственост води до едно - супер богати и супер бедни. Богатите стават все по-богати, средната класа изчезва.. недоволството се увеличава. Засега развитите демокрации спасяват положението с яко взимане на кредити, които никога не връщат.. но и това ще е до време.

 

Сега новата дъвка с базовия доход.. и целта - богатите да стават все по-богати а за останалите базов доход. Само дето сметките не знам дали ще излязат. Щото богатите не обичат да се разделят с богатството си..  а държавите за обиране вече са малко.

wreckage
снимка на wreckage

афторът е пропущил да аргументира твърдението си. Слет

Резултатът ще е най-масовото самоубийство на обезумели нации в човешката история

треаше да тури запетайка, слет запетайката да напише ено "защото", а подир "защото" да сподели с читателите кои аджеба са причините да смята така.

 

Брегман напраи онеа дебили ф Давос на трътка, а после пофтори отперацията върху Тъкър Карлсън од Фокс.

Интересно що богатите се спичат, когато некой учтиво им предложи да си плащат ШИБАНИТЕ ДАНЪЦИ?

 

аиг3

Едно е да накараш предприемачите да плащат законоустановените данъци(въпрос на контрол), друго е да се разчита, че всеки ще може да си гледа кефа без да бачка или да го прави за 15 часа. Като според мен твърде многото свободно време по-скоро ще има отрицателно влияние върху обществото.
А шведската система е много интересна и специфична. И тя се крепи най-вече на социален диалог и консенсус, а не толкова на държавна намеса. В добавка силна износоориентирана промишленост. Тя не може да се приложи в цял свят. Дори не в цяла Европа.

19namo

Алчността няма да мине само с петнайсет часа на седмица.

ДонДомат

От краткото резюме на Хърсев и бъртвежите за Маркс и комунизма мога да направя единствено извода, че Хърсев не е чел книгата на Бергман за разлика от мен. 

 

Базов доход: Никъде не се казва, че хората ще престанат да работят. Става дума за един гарантиран доход, който се финансира с пари, които цивилизираните общества така или иначе отделят. Ако социални помощи, за безработица, инвалидност и т.н. се преобразуват в базов доход и цялата контролираща бюрокрация изчезне- част от парите и сега ги има. Опитите показват, че който може да изкарва пари ще продължи да го прави вместо да живурка с минимални средства.

 

15 часа работна седмица: До началото на 80:е работното време в индустрията намалява а оттогава насам расте въпреки фантастично увеличение на производителността. Защо? Според теорията, дето Хърсев я преподава това не трябва да се случи. Отговора на Бергман е: bullshit Jobs. Ако всички паразитни и непроизводителни и дейности се наказват с висок данък, нуждата от тях ще изчезне и работното време ще се съкрати. Около 40% от западняците вършат bullshit jobs. 

 

Свободно придвижване: тук Бергман сам си признава, че днес още няма предпоставки за това ама утопиите нали са затова! 

 

Утопиите на Хърсев: 60 часа работна седмица и прогресивно намаляващи заплати? Тоя модел вече сме пробвали и Хърсев знае докъде ни докара.

 

циникЪтхедонист

?

Sine_metu

За тезите на Хърсев три думи - лежачего не бьют.

Три и за Брайти, който иначе много пъти ми е харесвал - точно обратното е.

 

По същество. Не съм чел книжката на Брегман. Благодаря на Хърсев!

От кратките резюмета - съгласен съм с ДонДомат. Всъщност, уважаеми, три от китовете му - базовият доход, намаляването на работната седмица и най- паче стръмното пропорционално подоходно облагане ги има отдавна. И отдавна са доказали стимулиращото си въздействие върху растежа.

Дотолкова, че дори ги препоръчва МВФ, sic!, sic!, sic! Чак да не поверва човек

Sine_metu

Кит №4 - отворените граници плува некъде в злокачествената безкрайност.

Не само защото не мога да си представя Тръмп да остави хубавото си славянско момиче на мексиканските мачо, а той да налупи сомбреро и се запилее на свобода в пампасите.

Не и защото Путин е единственият, който би отворил границите. Само Русия има ресурсите за такова нещо; споменавал съм че РАН има разработки за един милиард имигранти.

А именно заради злокачествеността на такава безкрайност.

Та нали всичките тези хора са не само потребители на базов доход и работни ръчици, но и гла- со- по- да- ва- те- ли. Или?

 

циникЪтхедонист

Все пак за утопия иде реч, кви гласоподаватели.

Поетапна реализация на  "Прекрасния нов свят".

☺️

Sine_metu

Утопията си е утопия. Одному Богу известно

Конструктът си е конструкт. Синкатегорематичната, още злокачествена безкрайност като индианец  дебне в същата прерия, където прави слънчеви бани утопията.

Класическият пример е Мор, Томас Мор... знам го, щото навремето за кратко си послужих с ника му... и всеобщото му равенство, при което секи ще има по двама роби

циникЪтхедонист

Аз съм зле понятийно, но не схващам как се вписват гласоподавателите в концепцията за безкрайност.

Биха били пренебрежима величина в подобен конструкт.

:)

Sine_metu

Е- е, лесно е

Осиновили са те да кажем у Швейцария.

Пръв си от утопията.

Отначало сичко е ток и жици. Почиваш си... 15 часа седмично? Не знам как си ти, но при мен тва е ежедневната диета... угояват те. Ще ти липсват единствено хубавите жени, ама па чак такава утопия не знам. Неслучйно и Брегман не се е сетил. Там са същите нещастници, в смисъл на швейцарци.

 

Обаче след тебе прииждат ли, прииждат.

Е те тогава ще се сетиш какво значи колкото повече, толкова по- малко.

Злокачествената безкрайност

Sine_metu

и ти остава само стъпчица до крачката, че си гласоподавател

циникЪтхедонист

С това съм съвсем наясно. 

Всичко което расте, намалява!

Не правя връзката с гласоподавателите. 

Sine_metu

Не си. Наясно.

Сами по себе си понятията не съществуват .

Няма нищо извън свързаността между време, място и цел.

циникЪтхедонист

Добре, значи съм на тъмно. 

В дълбините на Платоновата Пещера съм. 

И до мен достигат само бегли сенки. 

Но миризмата никога не лъже. 

Или те привлича или те отблъсква. 

:) 

циникЪтхедонист

Порочен ми идва тоя модел

Пръв си у утопията

Ако има Първи не е утопия

Sine_metu

Кой модел?

Докога ще ви уча да бъдете конкретни?

Да пишете без прилагателни и недомлъвки.

Като мъже, каквито сте. Без неясни намеци, без игри на думи

циникЪтхедонист

Извинявай, трябваше да сложа кавички

Моделът"Първи в Утопията" имам предвид.

Така го зададе

Ако съм първи в утопията и след като дойдат другите.. 

Sine_metu

Не се обиждай.

Сетих се за един от хубавите си стари никове - Burning Daylight .

Sine metu ми омръзна.

циникЪтхедонист

Няма място  за подобни чувства.

Обменяме представи. 

Далеч съм дори  да си помисля нещо подобно, още по малко пък действително да се обидя. 

Не се вземам, чак толкова на сериозно.

ПП Не схванах, какво всъщност те накара да решиш че съм се обидил? 

☺️

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Без намеци - и днес администрцзията ни е с гарантиран базов доход(башка рушвета). Някой има ли представа кво полезно вършат? И ако махнем изсичането на горите прахосани за хартия при всичките принтери- не е ли по-евтино да ги натирим в къщи на минимална за да не работят и да не ни тормозят? Че то дори сал от там и на калпак на желаещите да се скатават минималната ни днес ще стигне.

циникЪтхедонист

Това с което не успява да се справи никоя утопия е ламтежът.

Винаги се намират такива, дето базата им е недостатъчна и така се ражда надстройката. 

От която в последствие произтичат всички беди. 

☺️

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Кат ти се бачка- бачкай. Тъкмо пречещите ще се разкарат, при това в пъти по-евтино(смятайки и разходите спестени да не те занимават с глупости да си оправдават заплатата). В съвременната епоха е проява на лош вкус призивът просто да ги изтребим.

циникЪтхедонист

За мен в този модел има хляб.

Щом Хърсев, го плюе и обявява за вреден ☺️

Sine_metu

Вт., 19/03/2019 - 22:29 (нов)

циникЪтхедонист

Това с което не успява да се справи никоя утопия е ламтежът.

 

Само за протокола :

Има един, с утопии изкоренил ламтежа.

Йосиф Ви... да забравим за страшното име

циникЪтхедонист

Потиснал временно. 

Тоя ген е неизкореним. 

Можеш евентуално да контролираш растежа. 

Не можеш да изтребиш вида.

ПП Ким също добре се справя. 

Там утопията е почти реалност. 

Без отворените граници, обаче. 

:) 

Страници