facebook
twitter

Вие сте тук

21 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Атентатите в Нова Зеландия предизвикаха ужас и отвращение

Нападенията срещу две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при които загинаха поне 49 души, предизвикаха ужас, отвращение и осъждане по целия свят. Засега е известен само единият от атентаторите - 29-годишен австралийски екстремист Брентън Тарант, инструктор по фитнес. Когато започва стрелбата в едната от джамиите в Крайстчърч, той предава на живо в профила си във Фейсбук. В петък на обяд в джамиите е имало около 300 души. Ранените са над 40.  Не е ясно дали и в двете джамии е стрелял Тарант. В профила си във Фейсбук той публикува и екстремистки манифест, подобно на норвежеца Андреш Брайвик, който уби 77  младежи преди 8 г. Тарант се е възхищавал на Брайвик, както и на други екстремисти, напоследък осъдени за нападения над джамии в Европа и Канада. Заканва се на канцлерката Меркел, президента Ердоган и кмета на Лондон Садик Хан. В профила си в Туитър Тарант публикува снимки на пълнители за автоматично оръжие, изписани с бяла боя. Между тях на български пише "Битката при Булаир" , Фружин, а на английски "Битката при Шипченския проход 1877/88". На кирилица са изписани и имената на сръбски национални герои в битките срещу нахлуването на османлиите на Балканите, има надписи и на грузински. По този повод в петък вечерта премиерът събра службите за сигурност. Тарант е бил за седмица в България през ноември 2018 г., съобщи гл.прокурор Сотир Цацаров. Посетил е места, където са се водили битки между българите и османлиите. После заминал за Букурещ.

Заедно с Тарант са арестувани още двама мъже, но тяхната самоличност не се съобщава от полицията. Всъщност и неговото име първо бе посочено от потребители на социалните мрежи, гледали видеото от стрелбата в джамиите. Във видеото се е записал как слуша в колата си песен в прослава на Радован Караджич. В Нова Зеландия тероризмът се наказва с доживотен затвор.

“Ясно е, че сега това може да бъде описано само като терористично нападение”, каза премиерът Джасинда Ардърн, описвайки 15 март като “един от най-мрачните дни на Нова Зеландия”.

“С тази атака враждебността към исляма, на която светът гледа лениво и дори окуражава известно време, надхвърли границите на индивидуалния тормоз, за да достигне нивото на масово убиване”, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

“Ако веднага не бъдат предприети мерки, новините за други катастрофи ще последват … призовавам света, и по-специално Запада, да предприеме бързи мерки,” каза той.

Малазийският премиер Махатхир Мохамад каза, че се надява Нова Зеландия “да арестува тези терористи и да направи необходимото според закона на страната”.

Индонезийският президент Джоко Уидодо, ръководител на най-голямата мюсюлманска държава в света, заяви, че “ние категорично осъждаме подобни актове на насилие”.

“Надявам се, че участниците ще бъдат строго наказани”, каза той в съобщение до Ардърн.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ръководеният от САЩ съюз “стои с нашия приятел и партньор Нова Зеландия в защита на нашите отворени общества и споделени ценности”. Българските премиер и президент също изразиха съболезнования.

Норвежкият министър-председател Ерна Солберг призова международната общност да се бори с всички форми на екстремизъм след атаките в Крайстчърч, които съживиха болезнените спомени за масовите убийства на Брайвик през 2011 г. в Норвегия.

“Очевидно е много тъжно. Припомня болезнени спомени от нашия собствен опит от 22 юли, най-трудният момент в следвоенния период в Норвегия.” Светлините на Айфеловата кула бяха загасени в петък вечерта в памет на жертвите.

Към статията във в. СЕГА
Миряна Б.

Мога само да констатирам, че светът следва незабавно да бъде рестартиран от Демиурга! Превеждам Демиург: дизайнер с претенции за майстор по всичко, в това число и създаването на живи същества, някои от тях сапиенси.. Същевременно Премиер-диктатор на Земята от много столетия. И не възнамерява да подава оставка.

 

Знам, знам как ще ме оспорите - че именно сапиенсите са си виновни за всички беди, войни и позорища. По тази точка не ви оспорвам. А защо са пуснати на воля с най-скапания софтуеър, който съществува? Естествено, че ще злоупотребяват с възможностите на своя хард-хардуеър.

 

Бунтувам се срещу Демиурга с множеството имена и лица. Ако не си излея гнева, ще се наложи и аз да грабна ако не ядрена бомба,  поне "Армата". Положението е нетърпимо. Жива съм досега, а и вие с мен, защото съм атеист, уважаващ вярващите. Но нито един  от тези Демиурзи, в които те вярват и поради това живеят по-радостно от мен, не мога да призная за премиер-диктатор! 

 

В какво да вярваме, не в кого, а в какво, - this is the question.

 

Целият вечен монолог е точно ЗА ТОВА! Опреснете си го. 

пролетарий о тв...

Права сте, мила госпожо и Вашите разсъждения и стил са забележителни. Само пропускате, че и между терористите има също така атеисти. Нищо лично.

sneaky_humanoid

А защо са пуснати на воля с най-скапания софтуеър, който съществува?

0,1% налагат волята си на останалите 99,9%, разполагайки със същия тоя софтуер. Май проблемът не е в софтуера, а в начина на ползване.

Миряна Б.

Права сте, мила госпожо и Вашите разсъждения и стил са забележителни. Само пропускате, че и между терористите има също така атеисти. Нищо лично.

 

До пролетарий:. Убийците не  зависят от вярата или безбожието. Не съм ги подреждала по убеждения. Това е критика на така наречения, даже нарОчен, Създател.

19namo

Критиката е неоснователна. ☺️

Justinian2
снимка на Justinian2

Разумът и Вярата не са в противоречие. Бог ни е дарил с Разум за да грешим възможно по-малко. Да вярваме в Разума , да вярваме и в Бог. То е едно и също.

Миряна Б.

 

Уважаеми Юстиниан, Не напразно името ви произхожда от "справедлив" - принципът ви е разумното -  разуму, божието богу. Много съм далечна на религиите, но имам купища въпроси.

 

Например разумните животни, да речем котките ми и покойната кучинка, верните коне имат ли нещо подобно на вяра или надежда в нематериален вездесъщ източник на добро и зло, топло и студено, и тем подобни? Или вярват само в стопанина си? А когато той се спомине или изчезне? Какво движи кучето Хачико към убеждението, че ще го дочака? Ако спи до гроба му, очаква ли нематериалната сила или направо топлите ръце на човека? Твърдя, че с инстинктите си животното превъзхожда човешкия разум.

 

Приятен ден, изморих се, от снощи мисля за животните.

 

 

 

 

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Мога само да констатирам, че светът следва незабавно да бъде рестартиран от Демиурга!

В какво да вярваме, не в кого, а в какво

А какво сме ние, създадените по негов образ и подобие?
Уикипедия:
Демиургът (на гръцки: δήμος, „народ“ и на гръцки: ἔργον, „дело“ – буквално „народно дело“ ...


А защо са пуснати на воля с най-скапания софтуеър, който съществува?

Може би за да се научат да бъдат господари на себе си - както индивида, така и цялата група.

Защо решихте, че софтуерът е скапан? Всяко нещо може да се превърне в оръжие, дори най-красивата ваза.
Въпросът е, какво е това, с което сме пуснати на воля и как да го използваме? Може точно то да ни помогне и с животните да разговаряме.
 

19namo

Въпросът е, какво е това, с което сме пуснати на воля и как да го използваме?

Не е само това. Много по- значим е въпросът как другите използват софтуера спрямо нас. И наоборот.

Щото да дирим сметка на Бог за нашите човешки слабости, па макар и във формата на красива ваза, е доста детинско във всеки един смисъл.

Миряна Б.

 

19namo, още от дете съм протестър срещу Бога. Баба ми имаше малка пожълтяла библия, със стария правопис. Един ден с братовчед ми я отворихме наслуки и попаднахме на Йов. Бяхме изумени и ужасени. Първо ни изуми внезапната поява на сатаната, за чието сътворение нямаше нито дума в Битие. Както и склонноста на Йехова да се хваща на бас. А като изчетохме за инквизирането на Йов, аз се разплаках, а братовчедът се изсмя сатанински, той беше дисидент по божествените въпроси.

 

Миналата година, струва ми се, дискутирахме темата във форума. Мисля, че я повдигна Рекидж. За съжаление, не можем вече да я намерим, беше феерична битка на идеи и идеали.

сталкер пустиняк

Когато атеистите говорят срещу християнството винаги се позовават на Стария Завет и никога на Новия. 

Впрочем, атеизъм означава борба срещу вярата, така че защото съм атеист, уважаващ вярващите си е оксиморон. Като че ли по-точното е агностик. 

sneaky_humanoid

Като че ли по-точното е агностик. 

Говориш за гностичен атеизъм. Агностицизмът допуска съществуването на Господ, но не и познаването Му.

Миряна Б.

Ами разбира се, че уважавам вярващите. Те с нищо не ми пречат. А донякъде съм и гностик - когато чета последните творби на Лев Толстой, по-специално трактата «Царство Божие внутри вас…» Гениалният граф се бунтува срещу посредничеството на църквата между вярващия и Бога. Затова бива анатемосан. струва ми се, че и Гундяев няма да вдигне анатемата. 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

https://www.youtube.com/watch?v=GgnClrx8N2k

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

https://www.youtube.com/watch?v=O4irXQhgMqg

19namo

Мдаам, благодаря!

Миряна Б.

 

Какво ли им е на индусите с множеството богове и богини? А може би им е по-лесно, отколкото на нас с монархическата позиция на Яхве. В Индия има демократична религиозна система, с избори, избираш си този, който ти гила, Вишну или Кришна и после можеш да ги менкаш до безкрай. Направи ми впечатление, че всичките ни гидове не пропускаха храм, чийто и да беше, и палеха ароматни пръчици. Същото стори един от тях в - о, богове - христианска църква.

 

 

Думи думи

И в Съв.съюз бяха атеисти, ама като започнаха да ги колят без да ги питат вярващ ли си или атеист, бързо, бързо се определиха кои са.

Миряна Б.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Leo_Tolstoy_in_the_hell.jpg - Лев Толстой в ада, в обятията на дявола. Стенопис в селска църква.

 

 

Миряна Б.

 

Мефистофель: Я — часть той силы, что вечно хочет зла и вечно совершает благо.