Quantcast
Изправиха пред съда терориста от Нова Зеландия (галерия) | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

207 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Изправиха пред съда терориста от Нова Зеландия (галерия)

Десният екстремист, който се снима как вилнее в две джамии в тихия новозеландски град Крайстчърч и изби 49 богомолци, в събота се яви в съда с повдигнато обвинение за убийство.

28-годишният австралиец Брентън Тарант се появи с белезници и бяла затворническа риза. Той седеше без да се помръдне, докато съдията четеше обвинителния акт, в който му се повдига едно единствено обвинение. Очаква се да му бъдат отправени и други обвинения.  

Тарант е бивш фитнес инструктор, самопровъзгласил се като фашист. Понякога се обръщаше да огледа присъстващите в съдебната зала представители на медиите. Съдебното заседание, по време на което бяха направени кратки изслушвания, се провеждаше при закрити врата от съображения за сигурност.

Атентаторът не пожела да бъде освободен под гаранция и бе отведен в предварителния арест до следващото заседание, насрочено за 5 април. 

 

42-ма души все още се намират в болница заради раните си

 

Сред тях е и дете на четири години. Нападението, извършено в петък, се смята за най-смъртоносното, което е предприемано срещу мюсюлмани в западния свят в наше време. 

Извън съдебната сграда, която се охранява от тежко въоръжена полиция, синовете на 71-годишният афганистанец Дауд Наби настояваха за справедливост: "Чувството, което изпитваме, е яростно. Излиза извън границата на въображението."

В събота премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн поясни, че жертвите са от целия мюсюлмански свят – Турция, Бангладеш, Индонезия и Малайзия са предоставили консулска помощ. 

Убит е един саудитски гражданин, а друг е ранен, по собствени сведения на новинарския телевизионен канал Ал-Арабия. Поне двама йорданци са сред убитите, по данни, съобщени от външния министър на Йордания. Говорителят на пакистанското МВнР Мохамед Файсал е заявил, че пет граждани на държавата му се водят изчезнали.

 Ардерн описа убийството, което сравни с пиянство, като терористична атака и каза, че стрелецът, който не присъства в никакви списъци и няма криминално досие, е купил законно две полуавтоматични оръжия, две пушки и винтовка. Тях именно той е използвал. Премиерът е пояснила, че

 

"нападателят е имал издаден лиценз за притежание на оръжие“,

 

издаден през ноември 2017-та, а оръжията е започнал да купува един месец по-късно. Тя е заявила категорично: „нашите закони за притежаване и ползване на оръжие ще бъдат променени“.

Извършителят е документирал в крайно десен „манифест“ собствената си радикализация и две години на подготовка, която е преминала в продължителна и дълбока потайност. Той е заснел на видео в главната джамия на Крайстчърч как преминава от помещение в помещение, от жертва на жертва, стреляйки по ранените отблизо, докато те се борят да изпълзят навън, за да се спасят.

 

Още двама души остават в предварителния арест,

 

макар че не са ясни техните връзки с нападението. Трети човек, който е бил по-рано задържан, се оказва, че е бил сред публиката, но е имал огнестрелно оръжие и се е опитвал да помага. В кола са били открити два експлозива и са неутрализирани от военните, докато полицията е нахлула внезапно за обиск в къща в Дънидин, в която се предполага, че е живял извършителят.  

Тарант е крайнодесен австралийски екстремист. Той е бил в България само няколко месеца преди атаката – през ноември 2018 година. Това стана ясно след спешна среща на ръководителите на служби и прокуратурата при премиера Борисов в петък вечерта. Той е обикалял исторически обекти у нас.

Преди атаката в Крайстчърч, Брентън Тарант обявява, че с действията си иска да отмъсти на мюсюлманите за редица атентати и исторически събития от миналото. Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са боевете при Шипка през 1877 г. и битката при Булаир през 1913 г.

Основният заподозрян за терористичното нападение в Нова Зеландия - 28-годишният австралиец Брентън Тарант, е пътувал в България като турист и основно е посещавал исторически обекти. Това потвърди днес пред БНР главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той допълни, че към момента няма никакви данни, които да доказват дейност на австралиеца, свързана с тероризъм: 

 

"През нощта колегите не са спрели да работя.

 

Установен е контакт с партньорските служби, установен е целият маршрут на движение на територията за страната, сега се проверяват конкретни данни и връзки. Искам да успокоя всички, че до този момент категорично няма данни за някаква дейност, която да е свързана с тероризъм на територията на България. Засега данните, които имаме, е, че той е идвал в България като турист. Сега проверяваме местата, където е преспивал той, имаме информация."

 

МВР установило, че лицето е спало в Плевен

 

Данните на вътрешното министерство засега показвали, че той е пътувал сам и след като е изкарал няколко дни в България е отишъл в Румъния.

Арабистът проф. Владимир Чуков направи профил на терориста Брентън Тарант в предаването „Тази събота” по Би Ти Ви. Според него стрелецът има психични проблеми. „Това е човек, който е расист, човек, който живее в миналото и се опитва да възпроизведе събития от миналото в настоящето – няма значение къде е мястото, няма значение, че той не е европеец, защото той се обръща към Европа и счита европейците са висшата раса”, казва Чуков.

Според арабиста, службите трябва

 

да проверят дали стрелецът е имал връзка с паравоенни формирования в България

 

Той допълни, че обиколката на Тарант на Балканския полуостров, включително и Турция, показва, че всичко това, за което говори и пише, той го е видял с очите си. „Той се е запознавал историческите места, за които е чел. Интересна личност е този австралиец, живеещ в Нова Зеландия. Той сякаш е искал да попие историята на Балканския полуостров, искал е да попие събитията, които са се случили от XII в. до XIX в., включително и нашето Освобождение. В неговото съзнание излизат тези съдбоносни битки, които Османската империя губи. В неговото съзнание се проиграват някакви събития, които постфактум определят неговото поведение като терорист”, посочи Чуков.

Според арабиста,

 

един неевропеец говори като европеец и балканец

 

 Чуков допълни, че терористът е бил последовател на Радован Караджич (б.р бивш сръбски президент, осъден като военнопрестъпник), както и че събитията и личностите върху оръжията му не са случайни – всички те са пример за надмощие над Османската империя (Битката при Шипченския проход, имената на Константин Асен и Фружин, Иван Страцимир и Иван Шишман).

„Събитията, свързани с историята на България, са част от една поредица. Там се появява името на Милош Обилич – сръбският Крали Марко, който се счита, че е убил султан Мурад I. Той казва, че турците трябва да живеят само на изток от Босфора, джамията „Света София” трябва да се превърне отново в черква и да бъдат разрушени всички минарета”, допълни Чуков.

 

 

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

ablepsia

Отправил е призив да бъдат убити Ангела Меркел и Ердоган. .

Впрочем този изрод е кръстосал света - дори в Северна Корея  е бил.

 

 

В Берлине теракт в Новой Зеландии связали с политикой Меркель 

 

Такое мнение выразил немецкий политолог Александр Рар, комментируя трагедию в новозеландском городе Крайстчерч.

 

«Видимо, Меркель является для многих представителей националистических антимигрантских кругов главной виновницей за то, что она открыла границы в Европу или вообще открыла границы для исламских мигрантов в западные страны», — отметил Рар.

Политолог добавил, что Европа из-за своей удаленности не знает, что Новая Зеландия испытывает такие же проблемы с миграцией.

 

https://riafan.ru/1160965-v-berline-terakt-v-novoi...

 

Думи думи

Успял  да застреля 49 човек и още толкова да рани.

Сам.

Освен че се е занимавал с туризъм и разходки по исторически обекти, каква военна подготовка е имал този многорък Шива?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

За военната подготовка - не знам. Да кажат експертите. Но историческата много му куца. Изборът му на събития илюстриращи зверства от една вяра към друга направо "кърти мифки"!

NATURAL

Човека на действието. Практик. Теорията му е на заден план. А иначе знаещи историята - много ...

Supertramp
снимка на Supertramp
Медиите и коментиращите доста бързо нагълтаха щампите. "Терорист" ! Този само привидно изглежда терорист. Терор е когато се убива безпричинно. Тоя излиза с последователни политически възгледи , крайно десни , антиемигрантски , антиислямистки. Приликата с Брейвик е поразителна. Брейвик не е терорист , той е масов политически убиец. Убиваше в името на политически цели...Същото и с този - убива враговете на политическото си верою. Такива като него , като Брейвик , се възприемат като БОЙЦИ. Те водят свои войни в мирно време. Ако се върви в лоното на мейнстрийма , ако се повтаря папагалски "терорист , терорист..." , никога няма да се разбере какви са мотивите на такива екземпляри. Съответно публиката ще продължава да си заравя главата за истинските проблеми , и случаи като този ще се повтарят и повтарят систематично.
TheBoss

Направо е един истински партизанин, нали ? 

ablepsia

Най-гнусен изверг, разстрелващ мирни хора в молитвените им домове.

 

Ивaн Бoримечкaтa

Направо е един истински партизанин, нали?

Партизанин, ама глупав! Вместо кротко да си обира новозеландските мандри, СЕГА ще лежи до живот в панделата, майка му мечка...

Доси

Приятел, нещо си се объркал. Не е необходимо да се ходи далече за да може в този случай да се попадне едно към едно в определението за тероризъм. Ето примерно цитат от Уикито - "Като тероризъм се разбират насилие и акции на насилие (като напр. отвличания, атентати, удари със взривни вещества) срещу политическия ред, за да се постигне политическа промяна. Терорът служи като средство за натиск и преди всичко трябва да разпространи несигурност или страх или да създаде симпатия или готовност за подкрепа."

 

Стоф

Основният мотив на този вид масови убийства, е неприемането на някаква култура на живот, която се разглежда от извършителите за заплаха на собствения им културен модел. Ето ни и доказателство за ограничената състоятелност на идеята за безпроблемно мултикултурно общество. Защото на първо място културата прави едно общество единно, не расовите признаци. 

Думи думи

Supertramp

 

Маалиий ?

Supertramp
снимка на Supertramp
Като казвам че този екземпляр е МАСОВ ПОЛИТИЧЕСКИ УБИЕЦ , какво имам предвид ? Терористът в чистия си вид буди единствено антипатия , страх и ужас. Почти всички хора /нормалните хора/ изпитват отвръщение към терориста и терористите. Еднозначно... Убийци като Брентън и Брейвик имат своята социална база , и който иска да си затворим очите за това , той манипулира хората. Възгледи като тези на Брентън или Брейвик в Западния свят , част от който са Австралия и Н.Зеландия, имат стотици хиляди , милиони... Само че в по-мек вариант. Много лицемерно е да си мислим , че след масовия разстрел в джамиите вчера , няма милиони хора на Запад които си казват тихо , на ум - "Ами да ! Това ни натресоха , това отговаряме !" , или някаква форма на скрито задоволство. Който си мисли че всички на Запад поголовно и искрено плачат и ридаят за убитите мюсюлмани в Крайстчърч , и никой не злорадства ... той е мнооого наивен . Политически убийци радикали като Брентън са само върха на айсберга. Те са крайната проява на едни , иначе много по-масови , възгледи на Запад. Десни , реакционни възгледи , реакция срещу света на отворените границ , света на либерализма и масовите преселения на раси и вероизповедания , света на омесването на цивилизациите...От милион разсъждаващи като Брентън , но не желаещи да вършат престъпления , се намира един като него , който реално грабва автомата и отива да избива враговете... Истинските въпроси , които не се задават са - не се ли злоупотреби с либерализма , с глобализацията , с отворените граници ? Не се ли смесват цивилизации и култури по-бързо , отколкото хората могат да го понесат ? Не се ли посяват гигантски конфликти в резултат на това изкуствено бързо смесване ? Кой има интерес от тези процеси ? Ако има воля /политическа/ , това да се увладее , защо Западът не въведе обща и безусловна миграционна политика ? Такава каквато, впрочем ,водят отделни държави , например ... Австралия !
sneaky_humanoid

Ако се върви в лоното на мейнстрийма , ако се повтаря папагалски "терорист , терорист..." , никога няма да се разбере какви са мотивите на такива екземпляри. Съответно публиката ще продължава да си заравя главата за истинските проблеми

Очевидно публиката предпочита да живее в нарисувания от властта свят. Дресирана е да се съпротивлява срещу реалността. Самоналага си цензура върху мислите. Масов Стокхолмски синдром. 

Желязко Желев

Солидарен.Много точен коментар.

TheBoss

Най-гнусен изверг, разстрелващ мирни хора в молитвените им домове.

 

Точно така - партизанин.

TheBoss

Страх няма. Има презрение и огромно желание за справедливо наказание на гнуста.

Предводител на ...

Той е заснел на видео в главната джамия на Крайстчърч как преминава от помещение в помещение, от жертва на жертва, стреляйки по ранените отблизо, докато те се борят да изпълзят навън, за да се спасят.

Няма достатъчно наказание за подобни уроди. Просто няма.

Damnatio Memoriae и толкова.

TheBoss

Ай де бе, наказание. Е, един Сталин изтрепал милиони сега е икона за 100 млн руснаци. Един друг сатрап - Ленин, сега е като светец с храм за поклонение. 

Кви наказания, кви 5 лева ?!

Предводител на ...

Мойто момче, тъжовно ми е за теб.

Supertramp
снимка на Supertramp
Аз не чакам тук някаква смислена полемика и на ниво. Коментарите ще се ограничат до вайкане , заклеймяване на убиеца и богат набор от епитети по негов адрес. Това не внася никакъв принос към феномена Брейвик-Брентън ... и т.н. защото без съмнение такива убийства ще има и в бъдеще. Най-смешното е смесването на личното отношение /емоционално в случая/ и казаното като база за разсъждения. Аз в личен план също съм ужасен от разстрела , и съчувствам ОТ СЪРЦЕ на близките на убитите - индонезийци , тайландци , турци ... няма значение националността. Но това не пречи да си задавам въпросите . Защо това се случва ? Къде са корените на проблема ? Какво реалистично решение имаме днес ?
Предводител на ...

Основният мотив на този вид масови убийства, е неприемането на някаква култура на живот, която се разглежда от извършителите за заплаха на собствения им културен модел. Ето ни и доказателство за ограничената състоятелност на идеята за безпроблемно мултикултурно общество. Защото на първо място културата прави едно общество единно, не расовите признаци. 

Гениално. Каква мисла, какъв полет.

Как мислиш, напълно невъзможен ли е мултикултурен културен модел?

Не отговаряй първосигнално. Почети двадесетина години, помисли пак толкова и отговори.

Стоф

Културният модел се изразява окончателно в държавното устройство. Несподелящите определен модел, повече или по-малко не зачитат съответната държавност. Исторически погледното, няма случай на мултикултурно общество в рамките на една държава, без принудително подтискани напрежения. На твое място бих се въздържал от първосигнални коментари на чужди мнения. 

slavabg

Най-малко 27 избити при стрелба в църква в Тексас 

Атентат срещу църква във Филипините: 27 убити, десетки ранени 27 Януари 2019 г.

Най-малко 15 души, включително един свещеник, бяха убити, а много други ранени в град Бангуи 02.05.2018 г.

Трима убити и десетки ранени при атака в православна църква в Чечня
Въоръжен нападател е открил стрелба в църква в американския град Чарлстън, загинали са най-малко осем души
Най-малко 11 души бяха убити, а 18 - ранени при стрелба в църква в Южна Нигерия

Шестима убити при стрелба срещу християнска църква в Египет

Нападения срещу три църкви в Индонезия, 13 убити и 40 ранени

При нападението срещу църква в Грозни са убити двама полицаи, още двама са ранени

4-ма души са убити при стрелба в руска църква в Дагестан

Египетски християни застреляни от упор за това, че отказали да се отрекат от Иисус ... и още един куп през последните 2 години, минали ей така по между другото атентати, ма сигурно не са важни, щом избитите са християни, виж мюсюлманите са друга бира - сериозна работа и случайно или НЕ, смешните надписи на кирилица вкарват България и Сърбия в схемата видиш ли ти... ? 

 

холивудски бълвоч... ?

Думи думи

Ако сме стигнали до разсъждения ... да си го кажем.

Няма такова понятие като тероризъм, че и международен.

Има планирани операции на службите.

Които искат нещо да си кажат.

Помежду си.

А ние гадаем по информацията, която ни се дава..

Нова Зеландия, надписи, Балкани, православни, мусулмани, Ердоган, Меркел, снимка на извършителя със знак ?.

Съставяй картинката.

Останалото е пропаганда.

 

TheBoss

ГРУ ?

Думи думи

Няма следи от „новичок„...

Деянов
снимка на Деянов

Не, ЦРУ...Сражавал се е в АЗОВ срещу ДНР и ЛНР, освен това очевАдната връзка със Сърбия, а Сърбия е трън в очите на САЩ - не ще да влиза в НАТО и поддържа добри отношения с Русия, малко "българска" връзка, защото колониална България взе да се заглежда по "Турски поток", а има намерение да строи АЕЦ Белене....

navara

Атентат срещу църква във Филипините: 27 убити, десетки ранени 27 Януари 2019 г.

Най-малко 15 души, включително един свещеник, бяха убити, а много други ранени в град Бангуи 02.05.2018 г.

Трима убити и десетки ранени при атака в православна църква в Чечня
Въоръжен нападател е открил стрелба в църква в американския град Чарлстън, загинали са най-малко осем души
Най-малко 11 души бяха убити, а 18 - ранени при стрелба в църква в Южна Нигерия

Шестима убити при стрелба срещу християнска църква в Египет

Нападения срещу три църкви в Индонезия, 13 убити и 40 ранени

Тук не са изброени десетките атентати на религиозна основа в Европа през последните 5-6 години. Едва ли за някого е тайна че в един момент на някои хора ще им гръмнат бушоните и  ще се появят хора като този в Нова Зеландия. Вината в случая е по скоро на политиците които с години неглижираха проблема с ислямския тероризъм и по този начин създадоха почва за появата на един друг, не по малко опасен тероризъм. Ответна реакция винаги ще има, въпроса е трябваше ли да се стига до там и какво международната общественост пропусна да направи за да предотврати подобни деяния. Всъщност въпроса е риторичен, всички знаем за неадекватната  реакция в Европа на ислямския религиозен фанатизъм.

Аладар

Специално за България сега имат повод да забранят руските паметници.

Може да ги оставят но ще започнат да откриват паметници и на загиналите  турски войници

и на командирите им генерали - Осман паша, Сюлейман паша и т.н.

Ердоган е готов да ги издигне без да плащаме.

банда

Специално за България сега имат повод да забранят руските паметници

За да не радикализират новозеландците?

Основателна причина. 

Страници