facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Туск настоява ЕС да даде дълга отсрочка на Лондон

ЕС трябва да бъде отворен за варианта да предостави на Великобритания дълга отсрочка за напускането й, написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В публикацията си Туск заявява, че ще призове лидерите на 27-те оставащи държави от ЕС "да бъдат отворени за дълго продължение (на срока), ако Обединеното кралство намери за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да изгради консенсус за нея".

Вероятността Брекзит да бъде отложен след заявената дата от 29 март т.г. се очерта след вота на британските депутати в сряда вечер, които отхвърлиха излизане на Великобритания от общността без споразумение с ЕС. Ден по-рано те отхвърлиха самото споразумение. 

Вчера те се събраха за дебати и гласуване по няколко предложения, включително и внесеното от премиера Тереза Мей искане депутатите да гласуват за трети път споразумението на 20 март и на 21 март тя да поиска от евролидерите отсрочка на Брекзит до 30 юни, за да се подготви нужното законодателство на Острова за напускане. Председателят на долната камара Джон Бъркоу съобщи, че ще бъдат подложени на гласуване и 4 поправки, включително поправка на поправка. Първата е за отлагане на Брекзит, за да има повече време за организиране на референдум за Брекзит. Така депутатите за първи път ще гласуват за втори референдум. Втората е за дебат, който ще даде начало на процес, позволяващ на депутатите да гласуват алтернативи на Брекзит. Третата е Брекзит да се отложи, за да се даде повече време на депутатите да съберат мнозинство за различен подход при напускането на ЕС. И последното предложение е да не се позволява на Тереза Мей да внася споразумението си с ЕС в парламента за трето гласуване.

 

РЕД

Ако Великобритания не е напуснала ЕС до изборите за нов ЕП през май, ще трябва да участва в тези избори, заяви на пресконференция в Брюксел говорител на Европейската комисия. 

Към статията във в. СЕГА
fractal

Великобритания не може да напусне Европейския съюз защото евродепутатите са избрани от гласоподаватели които искат да бъдат представени в Европарламента и ЕС сега се подменя вота на гласоподавателите

За да напусне ЕС във Великобритания трябва да се направи коалиция която да спечели гласове и мандати за евро депутати в новия ЕП след изборите и тогава да се пристъпи към процедура за излизане от ЕС

 

 

 

×