facebook
twitter

Вие сте тук

27 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Руският космически кораб „Союз МС-12“ се скачи успешно с МКС

Космическият кораб „Союз МС-12“ се скачи успешно с Международната космическа станция, след като в четвъртък вечерта беше изстрелян от космодрума „Байконур“, предава телевизия "Европа".

На борда на кораба са руският космонавт Алексей Овчинин, който е командир на полета, и американските астронавти Ник Хейг и Кристина Кук. Мисията им ще продължи 204 дни. Екипът ще извърши близо 250 експеримента в областта на биологията, геонауките, физическите науки и технологичното развитие.

В кратко изявление ръководителят на НАСА Джим Брайденстайн поздрави екипа на „Союз“ за успеха. В него той изрази гордост от американския астронавт Хейг, който прави нов опит след провала през октомври миналата година.

През октомври миналата година Алексей Овчинин и Ник Хейг трябваше да достигнат до международната космическа станция на борда кораба „Съюз МС-10“. Тогава възникна авария с ракетата носител, но системата за аварийно спасяване се задейства навреме. Спускаемата капсула се приземи на територията на Казахстан и двамата останаха невредими.

Към статията във в. СЕГА
TheBoss

Слаба работа ... руснаците казаха, че ще правят квантов двигател скоро. Що пак с каруците ?!

«Роскосмос» начнет разработку «антигравитационного двигателя»

 

https://lenta.ru/news/2019/03/12/qe/

 

«Роскосмос» начнет разработку «квантового двигателя». Перспективы изделия, существование которого опровергается современной физикой, обсудили за круглым столом, пишет «Военно-промышленный курьер».


??

ThePal
снимка на ThePal
amigov
снимка на amigov
Прост софтуер - сигурно излитане ! Това е логото на руснаците. Работает ! ?
TheBoss

Софтуер ?! ?

Мида

Викаш, не е като на "оня" "Боинг"...

PARAGRAF22

   ....батут , прашка , балон с кошница...?

Johnny2965

А има ли друг начин да се сменят екипажите на МКС - без руски ракети? 

urupuchi

Да - приводняване на еМКаеС, смяна на екипажа и после Мъск я изтегля на буксир обратно в КосМосА.

Странно, че не си чувал.

Johnny2965

А кой е Мъск? Някой съвременен бурлак ли?

K375

По скоро метростроител.

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Мълния !

 

"Роскосмос" :

 

Започваме да извършваме военни експерименти на МКС !

 

Руски космонавт :

 

През 2014г получих задача от министерството на отбраната да използвам МКС по време на войната в Украйна !

 

https://ria.ru/20190314/1551807338.html

 

p.s : WOW ! Какво истинско имперско откровение, което изключително ми допада. Няма "совково" криене.....

 

 

panteraivan

Самия факт, че оцеляха след такава тежка авария на ускорителя е достижение. Интересно ми е дали на Мъсковия дракон е предвидена система за такива ситуации.

Тези двамата не само оцеляха но и след 3 месеца пак отлетяха, което е доказателство за сигурноста на руските "каруци" пред великото достижение на Хамериканците "совалките", които си отидоха с гръм и трясък!

Ивaн Бoримечкaтa

Когато на някого нещо е "интересно", той търси информация, а не лала по форумите. В такъв случай би разбрал, че оцеляването на екипажа при проблем с ракетата носител на толкова голяма височина, както стана със "Союз" МС-10, не е предизвикателство за нито един пилотиран космически апарат, дори най-първите и примитивните. Ако ракетата откаже, преди да е набрала орбитална скорост и височина, капсулата просто се отделя, минава в режим "снижение и кацане", на определена височина отваря парашутите си и каца. 

 

И да, Дракона на Мъск има такава система. Всички космически апарати, предвидени да се завръщат на Земята, имат. Викат им парашути. (Изключение правят совалките, които планираха и не използваха парашути.)

 

Всъщност, пилотираните космически апарати от първо поколение, както руските "Восток", "Восход" и все още летящия "Союз", така и американските "Меркурий", "Джемини" и "Аполо", са доста уязвими при авария с ракетата-носител на такъв етап, тъй като имат минимални или изобщо нямат възможност за маневриране. Всички те продължават полета си по балистична траектория и кацат където тя среща Земята - океан, джунгла, пустиня - няма възможност за избор.

 

Космическите совалки можеха да планират до подходящо летище - при всеки полет се избираха няколко запасни летища при прекратяване на активния участък на полета. А съвременните американски "Драгон" и "Старлайнър" имат мощна двигателна система, която им позволява след отделянето от авариралата ракета-носител значително да коригират траекторията си и да кацнат на удобно и очаквано място.

Мида

Космическите совалки можеха да планират до подходящо летище - при всеки полет се избираха няколко запасни летища при прекратяване на активния участък на полета. 

 

Но само ако имат достатъчно скорост и височина на полета е валиден този сценарий. При "Чалънджър" и "Колумбия" липсата на САС се оказа фатална.

САТЪР
снимка на САТЪР

а що с американците пак?

значи санкции  таковата?

navara

Туристите плащат добре.

Hateras
снимка на Hateras

$160e6

ThePal
снимка на ThePal

Оцеляването на капсулата след аварията е огромна крачка за сигурността на полетите. Но пък все си мисля, дали не може да се направи нещо в тази посока и за пътническите полети... Колкото и безопасно да е въздухоплаването, все пак рядко някой оцелява след инциденти като онзиденшния

циникЪтхедонист

Въвеждането на подобна екстра би увеличила прекомерно цената на билета.

Освен ако технологията не се развие дотам, че да позволява многократна употреба на капсулата.

☺️

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Временно класиране към 15.03.

 

1. САЩ - Четири успешни старта

 

2. Русия и Китай - по три упсешни старта

 

3. Индия, Япония и Франция- 1 успешен старт

 

На последно място Иран - два неуспешни старта

ablepsia

Кристина Кук

 

или Кристина Кох?

 

Christina Hammock Koch NASA Astronaut

 

​​​​​​​https://www.nasa.gov/astronauts/biographies/christ...

Johnny2965

Кристина Коч!

Туткалчев
снимка на Туткалчев

А кой е Мъск? Някой съвременен бурлак ли?

 

Що го дъвчете Маск? 

Той си има други проблеми сега: "Голдман-Сакс" викат, че продажбите на "Теслите" били слаби и съветват играчите на борсата да продават акциите им. 

 

Goldman Sachs told clients to stay away from Tesla shares, predicting significant downside in the wake of weaker-than-expected demand for its electric vehicles and rushed decisions by management.

“We maintain our sell rating, and now expect 1Q19 deliveries/earnings to disappoint,” analyst David Tamberrino said in a note to clients Wednesday.

Tamberrino’s 12-month price target is $210, representing a 25 percent drop from current levels. Tesla shares fell 0.2 percent in premarket trading Wednesday to $282.70.

 

https://www.cnbc.com/2019/03/13/goldman-teslas-ear...

генек

Лунатиците си наемат такси до близкия космос...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

dissidentbg

Малко факти:

Гагарин се издига на височина 327км над Земята. Американците достигат подобна височина след 5 години.

Леонов излиза в Космоса, когато е на височина 475км над Земята, само 5км под радиационният пояс.

 

След като се връща на Земята Гагарин пише доклад. В него обяснява какво е видял. Най-впечатляващо е било ивицата светлина близо до Земята и черният Космос където посред бял ден ярко СЕ ВИЖДАТ звезди.

 

Организират се частни полети с МиГ 29, струват 17500 евро за около 50 минути. Издигат се на височина около 20 километра и по време на полета през деня ЯСНО СЕ ВИЖДАТ звезди.

 

Всеки американски астронавт, до времето на международната станция, казва че НЕ Е ВИДЯЛ звезди през деня.

TheBoss

Логично. Гагарин просто не е бил в капсулата тогава. 

×