facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Бойкотът на Марешки продължи само ден

Театрална сценка, разиграна от лидера на "Воля" Веселин Марешки, за кратко породи съмнения, че ГЕРБ окончателно ще изпадне в пълна зависимост от благоволението на ДПС. Вчера сутринта варненският бизнесмен внезапно обяви, че ще извади своите депутати от Народното събрание. Ако това се беше случило, щеше да утежни още повече и без това мъчителната за управляващите задача да осигурят нужния кворум от 121 човека за пленарните заседания след бойкота на БСП. Привечер в четвъртък обаче се разбра, че депутатите на Марешки ще продължат да се регистрират в парламента. В замяна на това той е получил възможност за разговори с ръководството на ГЕРБ.

Първоначално Марешки отказваше да разкрие мотивите за неочаквания си ход. По-късно обясни, че управляващите занимавали обществото с политическо дребнотемие, а той самият искал „да върнем разговорите за важните неща“. За тази цел щял да организира парламентарни консултации, а след това, в зависимост от развитието на разговорите, щял да реши какво да предприеме. „Ние сме абсолютни рекетьори за това, че парламентът и правителството трябва да започнат да работят по програмата си", заяви лидерът на „Воля“ пред Нова телевизия.

Последва нова смяна на версията му. "Всяка сутрин ще се регистрираме в парламента. Но няма да участваме в дребнави дебати и тогава ще излизаме от залата", обяви лидерът на "Воля", този път пред bTV. Хората се интересували от пенсиите, лекарствата и горивата, а парламентът се занимавал кой ще води листата за евроизборите на БСП и на патриотите, недоволства варненският бизнесмен. Затова идната сряда щял да се срещне със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, за да разбере така ли смятат от управляващата партия да я карат, или имат по-сериозни намерения. В крайна сметка угрозата за кворума на парламента окончателно се разсея.

Макар и малка - само от 12 души, парламентарната група на Марешки има важно значение за ГЕРБ, тъй като често осигурява подкрепа за управляващите. Тежестта й рязко нарасна, след като БСП реши да оттегли своите 78 депутати от Народното събрание. Тогава събирането на кворума се превърна в сериозен проблем за управляващите. Ако „Воля“ наистина беше напуснала, парламентът щеше да остане със 150 вместо с 240 депутати. Формално едва 122-ма от тях принадлежат към управляващите - 95 са от ГЕРБ, а 27 - от „Обединени патриоти“. При кворум от 121 души това би изисквало пълна мобилизация на мнозинството във всеки пленарен ден, ако не иска да разчита на подкрепата на ДПС. А това е практически невъзможна за изпълнение задача, ако се вземе предвид, че във всеки един момент мнозина депутати отсъстват поради ангажименти в страната и в чужбина.

Очевидно управляващите не очакваха да се стигне до там, защото не показаха абсолютно никакво притеснение от акцията на Марешки. „Страната е стабилна, парламентът върши своята работа и смятам, че най-важното, което ни предстои, е да направим съответните добри резултати на европейските избори и да се подготвим много по-сериозно за местните избори“, бодряшки коментира зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той беше категоричен, че няма парламентарна криза, както и предпоставки за предсрочни избори.

Същото безгрижно отношение прояви и съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов. „На мен ми е много комфортно сега, когато ги няма БСП. Приемат се законите с едно добро темпо“, отчете лидерът на НФСБ. По думите му няма причини за притеснение по отношение на кворума.

„Ама те напуснаха ли?“, учуди се водачът на ВМРО Красимир Каракачанов. И предположи, че Марешки и депутатите му са решили да си починат заради наближаващия Великден. Той увери, че "воеводите" остават в пленарната зала.

От БСП отрекоха да имат нещо общо с цялата история. Соцлидерът Корнелия Нинова в отговор на въпрос на "Сега" заяви, че не е била информирана за хода на Марешки и не знае мотивите му. „Вероятно ще вървят някакви разговори. Ние ги знаем тези движения напред-назад на „Воля“ - ту подкрепят правителството, ту не го подкрепят и са опозиция", допълни Нинова и препоръча да се изчака, за да се види колко време ще продължи напускането и каква ще е "цената" на излизането и евентуалното връщане на "Воля". По-нататъшното развитие на случая показа, че се е оказала права.

ЗАПЛАТИ

Случилото се провокира наново позатихналия дебат около орязването на заплатите на излезлите от парламента народни представители. За това настоя Валери Симеонов, който беше предложил пълно лишаване от възнаграждения при отсъствие от пленарните заседания. „Как така ще отсъства някой от работа и ще продължава да получава 1/3 от заплатата си? Това са 1200-1300 лв.“, възмути се Симеонов. От ГЕРБ, които замразиха идеята си за тотално отрязване на депутатите от възнаграждения, ако не ходят на работа, обаче не показаха особен ентусиазъм. Цветан Цветанов обеща да се обсъдят направените предложения, но подчерта, че не бива „да влизаме в противоречия, които биха могли да създадат порок“.

Към статията във в. СЕГА
mi6osp.

Хъм, басирам се, че ББ само е обещал на ВМ да  изпрати ДАНС, НАП, митниците  и всички останали бухалки в аптеките и бензиностанциите му.

buratinob

8 часова стачка!

Така се прави.

Няма всеки ден да им работим.

Шлифера

Пазарна икономика братчед...
ТЪРСЕНЕТО ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА!!!!!  
ЦВИНОКИО БЪРЗО ДА ВДИГА МИЗАТА иначе служебен кабинет, ревизия, корупция, съд и естествено бай Ставри за радост на народа !!!!!!
 
 

buratinob

И аз симисля,че са го цакали с цацаратурата.

Тя както пере и избелва, така може и да центрофужи.

Дежурния

Може да има и по-прозаично обяснение. На всяка кака от разклоните към аптеките е кристално ясно, че след следващи избори ще може да влиза в парламента само като посетител, а не като депутат. Още две години като депутат е по-привлекателно отколкото зад щанда в аптеката. При това положение, Марешки може само да си приказва глупости и да се прави на важен.

вила

Баце,като секи  баш на сицилианско стадо,си избира за палашпатерици само компрометирани и послушни-атодороф,томбикчеф,всидер,вемареш.,варелиефци„../осъдени,с висящи дела.../.Та,тъщошестодомникът,разносвач на папки в дс,снощи  му напомнил за съда и...бойкотът завършва преди да е започнал.Палячо -патеришки...

Magi

Дори и ден нямаше! Не избирайте такива сбъркани хора в НС.