facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
А като амнистия, А като Андрешко

"Борисов 3" усърдно работи за новия си етикет "правителство на амнистиите". Забележително е, че финансовият министър, който би трябвало най-много да се дърпа от безпочвени и безпринципни маневри, свързани с хазната, лично дава тон за опрощаването на задължения. Зад него премиерът великодушно кима.

Шизофренното поведение на финминистъра в стил "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони" е твърде смущаващо. Обичайно стиснат, както впрочем приляга на пазител на държавните финанси, Владислав Горанов изненадващо разтвори сърцето си и държавната кесия за мюфтийството. Смили се над хитреците, укриващи дивиденти. И нищо чудно да се окаже широкопръст за петролните акули, които могат да напишат серия наръчници "Как да финтираме бюджета".

Коалицията ГЕРБ - ДПС от няколко седмици се опитва да прокара опрощаване на задължения за над 8 млн. лева на едно от всички вероизповедания в България - мюсюлманското. И тъкмо финансовият министър настоява за отписването на дълговете. Въпреки че, както се разбра, мюфтийството управлява 4700 имота и само от тях си докарва по 30 милиона на година от наеми, получава държавна субсидия и финансиране от чужбина и няма причина да е хленчещ за милостиня длъжник.

 

Горанов на практика бламира подопечната си данъчна администрация

 

- НАП тръгнали да събират борчовете на ислямското вероизповедание със съдебни изпълнители, а той ги опрощава. 

Само преди месеци отново лично финансовият министър, подритвайки законите, благослови своеобразна данъчна амнистия за фирмите, които крият дивиденти, като обявяват огромни, но несъществуващи "касови наличности". Въпросните иновативни бизнесмени получиха обещание да не бъдат безпокоени с ревизии от НАП, ако се покаят, декларират и внесат дължимия данък дивидент. После финансовите власти се похвалиха, че мярката е пожънала голям успех, като е осигурила допълнителни милиони в хазната.

Преди дни и Комисията за защита на конкуренцията заговори за амнистия. В поредния си анализ за пазара на горива КЗК най-сетне откри, че държавата не създава поле за конкуренция в дизело-бензиновия сектор, даже напротив, пречи с тромави регулации. В анализа пише, че пазарът не работи добре, а "сивите" играчи, които крият данъци и продават "алхимия" вместо качествени горива, са много и вредят както на бюджета, така и на потребителите.

Странното е, че комисията

 

и при това си пазарно проучване не видя монопол,

 

олигопол или картел, но съзря нужда от амнистия за петролните тарикати. КЗК препоръчва да се даде шанс на сенчестите фирми да излязат на светло и да внесат спестяваните досега ДДС, акцизи, мита, а държавата да не ги санкционира за греховете им към бюджета.  Антимонополният регулатор никога не е блестял с особена смелост и политическа самостойност, така че идеята вероятно му е подсказана от високо и ще бъде развита.  

А амнистията е неуместна и незаслужена. Тя е признание, че контролните органи

 

не могат да си свършат работата

 

и се разчита поне част от фирмите да преживеят "данъчен катарзис", та нещо да влезе в хазната. Амнистията е порочна, защото облагодетелства нечестните, мошениците, а почтените играчи се оказват в ролята на изиграни наивници. Има и трета огромна вреда от този вид "толерантност" на държавата  - тя окуражава неплащането на данъци и открива мегдан и други касти, бизнеси, браншове да претендират за амнистия.

Последните напори на управляващите да амнистират грешници към бюджета и общонародната собственост са само част от дълга поредица.  Властта - централна и местна, непрекъснато опрощава наглото заграбване на черноморския бряг. Пясъкът и дюните са изядени от мутробарокови хотели, заведения, вилни селища и имения мастодонти, достъпът до морето става все по-труден, цели плажове се отцепват и затварят от новоизпечени собственици и фалшиви реститути, "доказали", че там навремето е било дедовото лозе или градината на баба.

 

"Органите"  безочливо обясняват, че на хартия всичко е изрядно

 

и че наглеците си имали всякакви разрешения, одобрения и визи. А министърката на строежите проплака, че ако трябва да обезщети частните собственици, за да освободят от присъствието си общонародните (поне според конституцията) дюни, 1 милиард лева нямало да стигнат (такива високи цени по Черноморието в момента няма, но не се съмняваме, че тя може да ги договори с правилните хора).  Значи за лепене на стиропор и фибран по панелните блокове държавата може да пръсне 2 милиарда лева, но за опазване на природните богатства един милиард й се свиди.

На необявена амнистия се радват и всички хитреци, уредили се с прословутите горски замени. Те пробутаха на държавата камънаци във вътрешността на страната, а срещу тях получиха прекрасни пясъчни терени и живописни скали с гледки към морето. Сделките "кон за кокошка" тресяха България години наред, заради тях Европейската комисия откри наказателна процедура и започна дългогодишно разследване, а на финала Европейският съд се произнесе, че заменките са недопустима държавна помощ и трябва да бъдат развалени.

 

Да сте чули за анулирана заменка?

 

Във всеки от тези случаи облажилите се са определен кръг, най-често описван като "олигархия". За простосмъртните прошка, амнистия, отстъпки няма.  НАП ви глобяват безпощадно, ако примерно подадете данъчната си декларация ден след указания срок. Случката с "хорото" в село Марково, където от танцьорите събирали по лев-два, обаче не издавали касова бележка, също е еталон за двойните аршини на контрола.

При това фискалните реверанси на властта към избрани данъкоплатци се случват на фона на непрестанно менящи се и все по-трудни за следване от почтения и изпълнителен бизнес изисквания и правила. За справка - терора с Наредба Н 18 за касовите апарати. 

Ако кабинетът "Борисов" продължава в същия дух на селективна и недобре мотивирана благосклонност, ще съсипе безвъзвратно и бездруго куцащата дисциплина на българския данъкоплатец. И ще възкреси култа към "Андрешко" - защото народът се гневи, когато бирниците сурово преследват дребния човек, а си затварят очите пред данъчните хищници.  Думата "корупция" идва от латински и означава поквара, развала. Начинът, по който управляващите раздават амнистии и индулгенции, е просто поредната грозна муцуна на корупцията.

 

П.П.  Стреснати от от масовото обществено възмущение, ГЕРБ направиха така типичния за водача им Бойко Борисов обратен завой и се отказаха да отписват милионите на мюфтийството. Вместо това дълговете ще бъдат разсрочени.

Към статията във в. СЕГА
Памфуций
снимка на Памфуций

??

Крайно време беше някой да извади случая от кутията "Мюфтийство" и да го сложи на мястото му - системен произвол от страна на правителството.

генек

Е, най-после да прочета нещо от човек, запознат с "Андрешко"...

А отлагането е точно - за бъдеще евентуално...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Danibus

Юлиана Бончева?

wreckage
снимка на wreckage

?

Magi

Не го бъркайте Андрешко с амнистиите на герб.  Когато бях ученичка и учехме Андрешко не можех да си обясня какъв бирник , защо Андрешко е герой? Сега на по зрели години го разбрах. Изсмукването на живителните сили на народа от всички нароили се институции, агенции на държавата, прави разбираем Андрешко. Жалко , че сме се върнали толкова години назад.