facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
След пороя от критики ГЕРБ се отказа да прави подарък на мюфтийството

Огромният дълг на Главното мюфтийство към държавата - над 8 млн. лв., няма да бъде опростен, а ще бъде разсрочен. ГЕРБ отново промени кардинално позицията си в резултат на напрежението в обществото, призна финансовият министър Владислав Горанов - инициатор на планираната амнистия. 

Между двете четения на измененията в Закона за вероизповеданията ще бъде ревизирана скандалната поправка, внесена от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. "Предлагаме в Закона за вероизповеданията да няма амнистиране на дълговете към 31 декември 2018 г., а да има отсрочване", съобщи Цветанов на извънреден брифинг.  Финансовият министър Владислав Горанов, който също участва, обясни, че периодът на отсрочка все още се обсъжда.

Всички неизпълнени производства от НАП се спират, докато не се определи срокът за разсрочване на дълга, ще се отблокира частично получаването на държавната субсидия от мюфтийството, обясни Цветанов. Той обаче продължи да настоява за предишното си предложение, като посочи: "ако тези пари бяха опростени по първоначално предложения начин, всички вероизповедания щяха да започнат начисто и да могат да изплатят заплатите". След като са преведени субсидиите на православната църква и мюфтийството, църквата е изплатила заплатите на свещениците, а имамите не са получили възнагражденията си, тъй като парите от субсидиите са запорирани от НАП.

Горанов обясни, че задълженията остават дължими, те са обезпечени с имущество и се начислява лихва. На въпрос защо ревизира позицията си, след като предлагаше амнистията, финансовият министър отговори, че предложението е дошло след съвместен анализ между парламентарната група на ГЕРБ и експерти от министерството. Управляващите не били говорили с финансисти от ДПС. "Ние трябва да разпродадем имущество", каза още Горанов, но без да обясни защо и какви имоти ще бъдат продадени. В момента има наложени запори върху банкови сметки, възбрани и спрени продажби на имоти на мюсюлманското вероизповедание. 

Цветанов отново отрече да има договорка с ДПС или "извиване на ръце" от страна на движението. От стенограмата, публикувана на сайта на Народното събрание, се разбра, че решението е политическо и че има сделка между ГЕРБ и ДПС за опрощаване на милионите на мюфтийството. Миналия петък депутатите на двете партии подкрепиха поправките. Коалиционният партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", гласува против. Против бяха и "Воля", а БСП не участваха в гласуването. Промените не бяха  финансово обосновани, не бе казано ясно за какви точно задължения става дума и какво налага даването на тази нахална привилегия, която е немислима за гражданите и бизнеса. 

 

СТУДЕНА ВОДА

Представители на ДПС бяха изненадани от промяната на решението на ГЕРБ за амнистията. "Не съм чувал за това нещо", каза Хамид Хамид, депутат от движението. Зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев отказа коментар за "Сега" с аргумента, че е в командировка в чужбина. "Знам за какво ще ме питате, отговорът ми е не", каза Цонев.

Към статията във в. СЕГА
wreckage
снимка на wreckage

Цветанов отново отрече да има договорка с ДПС или "извиване на ръце" от страна на движението. От стенограмата, публикувана на сайта на Народното събрание, се разбра, че решението е политическо и че има сделка между ГЕРБ и ДПС за опрощаване на милионите на мюфтийството.

Стенограмата е писана од Корнела...абе, фтаа връска, кво стаа с Ганчо?

Cixi 2

Борисов, Цветанов и сие - ето на такива народът казва гьонсурати. Да привикаш началниците на вероизповеданията да ти одобрят хаотичните действия, след което да се откажеш от намеренията си, с което да ги злепоставиш пред вярващите. Но и двамата духовници са виновни, след като не следват някакви принципи, а конюнктурата.

Stern

ДПС е неприятно изненадано, че дълговете към НАП, НОИ и общините ще бъдат само разсрочени

Въх, ДПС изненадано неприятно, отиде ни нац.сигурност и етническия мир. В името на последния, обещавам утре да обядвам с голям дюнер.

И вече сериозно се притеснявам за физическото и ментално здраве на Цвъки. Този човек все по-често пуска поправки и пламенно ги защитава, а след 2 дена ги отменя все така пламенно. И в двата случая твърди, че е прав и БСП са виновни.

Шлифера

И СЕГА КОЙ И КАК ЩЕ ПЛАЩА ЗА ДОГОВОРКАТА И НЕУСТОЙКАТА КЪМТО ДОГАНЯ......

×