facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
ГЕРБ замрази идеята отсъстващите депутати да остават без заплати

След като две седмици разпалено настояваше за промени в парламентарния правилник, с които да лиши от заплати отсъстващите депутати, ГЕРБ внезапно даде заден ход. Причината най-вероятно е, че покрай опита да се накаже накаже БСП заради бойкота на пленарните заседания, ще пострадат и депутати от управляващата коалиция, които рядко се вясват в парламента.

Идеята предвиждаше да се орежат изцяло заплатите на депутатите, които не ходят на работа, защото по правилник сега те получават поне 1/3 от възнаграждението си. Народните представители, които отсъстват без оправдание от три поредни или общо пет пленарни заседания на месец, трябваше да губят основното си месечно възнаграждение и начисления клас за прослужено време. 

"Вижте колко интензивна законодателна дейност има парламентът", измъкна се председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос кога ще бъдат внесени поправките. Думите му са в контраст с факта, че през последните две седмици заседанията на парламента свършват час или два по-рано, а дневният ред е доста рехав. За да излезе от неудобната ситуация, Цветанов посочи, че се правят допълнителни консултации с доказани юристи и конституционни съдии. "Мога да ви заявя категорично, че и към настоящия момент народните представители, които нямат присъствие в пленарната зала и нямат извинение за тези отсъствия, някои дори се задължават да възстановят някои суми, за да могат да им се плащат осигуровките", каза той.

Преди десетина дни правната комисия на парламента прие поправките, внесени от управляващите. Те обаче така и не стигнаха до пленарна зала. Аргументът бе, че им е нужно техническо време, за да се изготви докладът от заседанието на правната комисия. Обикновено подобни доклади се изготвят за часове. Пример за това са последните скандални промени в Изборния кодекс, които бяха гласувани на комисия до късно през нощта, а на следващата сутрин докладът бе готов за второ четене в зала.

Срещу поправките категорично се обяви ДПС. „Работата на депутатите не се ограничава само в пленарна зала. Има комисии, има групи за приятелство, има международни делегации. Това, че не съм дошъл да натискам пулта, не ме прави неработещ народен представител“, ядоса се депутатът от движението Хамид Хамид. И предупреди управляващите, че „ще ни търсите в залата за гласуване“. Ако ДПС също реши да не влиза в зала, ГЕРБ ще има сериозен проблем с осигуряването на кворума.

Споровете около предвидените нови санкции очертаха за пореден път разделението в редиците на „Обединени патриоти“. „Нямаме обективна причина да наказваме колегите от БСП, че прилагат практика, която ГЕРБ е прилагала. Когато ГЕРБ напускаха парламента, това беше върхът на демокрацията. Когато БСП напуска парламента, това е срив парламентаризма“, разкритикува предложението депутатът от ВМРО Емил Димитров–Ревизоро. Така той припомни за бойкота на парламента, който ГЕРБ организира при управлението на кабинета „Орешарски“. Тогава социалистите обсъждаха възможни санкции, но така и не се осмелиха да ги наложат.

"Не съм взела заплатата си. На мен не ми я превеждат по сметка. Живея от спестяванията си", заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос какви пари е получила от парламента, при положение, че близо месец депутатите от левицата не влизат в него. Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева твърдеше, че на депутатите от БСП им се превежда част от заплатата, защото по закон няма как те да не получават пари, дори и да не са в парламента. Нинова повтори призива си управляващите да променят правилника така, че когато депутат не присъства на заседанията на Народното събрание, да не взима заплата.

 

ЕКСТРИ

Според действащия правилник народен представител, който не е стъпил дори на едно заседание в месеца, получава 1/3 от заплатата си и парите за допълнителни разходи, което е над 1000 лв. Депутатът от ДПС и медиен издател Делян Пеевски например не е идвал в парламента от две години, а шефът на групата му Мустафа Карадайъ извинява отсъствията без да дава основателна причина за тях.

Към статията във в. СЕГА
Truncho
снимка на Truncho

Когато ГЕРБ напускаха парламента, това беше върхът на демокрацията.

Когато БСП напуска парламента, това е срив на парламентаризма

 

No coment...

димитър222

Който не работи, не трябва да яде, но само ако не е депутат от БСП !

ambros

Правилно. Най-сетне Нинова успя да изхвърли комунистите от парламента - това, което СДС и ГЕРБ не можаха да сторят за 30 години - и сега да ги стимулират да се връщат обратно - няма смисъл.  ? Освен това се притеснявам за мандрите и стадата край София, ако обрекат на глад партизанския отряд от Позитано 20.?

×