facebook
twitter

Вие сте тук

23 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Електронната бавачка

"Червената шапчица" и "Рапунцел" са приказки от Братя Грим. Отпечатали ги като книжки за деца през 1812  година и до ден днешен приказните им приключения продължават. След като ги направиха на филми и комикси, ето ги сега като аудиокнижки.

Аудиокнигите стават индустрия като филмите и комиксите Comics Syndicated (the pulp magazines). Това изглежда добре. Хубаво е актриса или актьор с ясна дикция (каквито у нас сега липсват) да ти четат добър превод, вместо да си мориш очите. Ще рече човек, че аудиокнигите са най-забележителното хрумване, откакто един сляп французин (Louis Braille) измислил брайловата азбука. Мама и тате са на работа, баба гасне в старчески дом, аудиокнижките са електронната бавачка, забавляваща децата с приказките за Хари Потър или Рапунцел, написани през различни векове, но еднакво нереалистични. Детето се подготвя за "този свят лъжовен" (Пенчо Славейков) на търговско-пазарна и политическа реклама, на лъженовини. Свят, където хората са слепи като Луи Брайл за факта, че НАТО е отживелица без резон д’етр, че на Западните Балкани и другаде по света натовските "умни бомби" (с лазерно насочване и обеднен уран срещу наземна бронетехника) носеха разруха и смърт вместо обещаваните мир и демокрация. Електронната бавачка се присламчи към джиесемите и заразява с опасни киберзависимости от сърфиращите извратени типове.

Децата не възразяват срещу небивалиците, измислени от Джоан К. Роулинг за Хари Потър, а пък аз, когато бях малък, възразих срещу измишльотините на Братя Грим. Моята фрау Елзе не беше преструвана (артистка), а много добра жена и ме залъга с яйце, забулено по панагюрски, каквото електронните бавачки не могат да направят. После ми дочете приказката за Рапунцел, за да я преразкажа и препиша с перодръжка и мастило с готически букви.

По-лесно ми беше да чета "Рийдър’с дайджест", американското списание за "джи-айз", сиреч за войници, понеже то не беше с готически шрифт, а на обикновена латиница. В него прочетох как бързият каубой късметлията Люк, the comics character Lucky Lukе, си прави scrambled eggs, яйца по каубойски. Стават по-бързо от яйцата по панагюрски; каубоят shoots from the hip, he is the fastest gun in the West. Той слага тигана на жаравата, пуска бекона в тигана, след минутка плюе в тигана and if the pan spits back и ако тиганът го наплюе в отговор, счупва яйцата.

Сега яйцата по каубойски ми напомнят за външната политика на настоящия президент на САЩ. Той се бои да плюе срещу севернокорейския диктатор, който има ракетноядрено оръжие и може да го наплюе в отговор, а с Венецуела е нахален, понеже Венецуела не е ядрена сила. Такава е йерархията между приматите, казват учените.

В приказките на Братя Грим има жестокост както във видеоигрите. Рапунцел станала най-хубавото момиче на света и когато навършила 12 години, магьосницата баба Готел, която я отгледала като свое дете, я настанила в кула със само един прозорец, без врата и стълбище, за да не стигне никой до нея. Аз протестирах, че без врата и стълбище може, но течаща вода, душ и тоалетна трябва има за Рапунцел, а художникът не ги беше нарисувал в книжката с готическия шрифт и хубавите илюстрации.

Протестът ми бе от пренебрежимо малка величина, of a negligible quantity, както казват учените.Те боравят и с буквата ламбда, означаваща безкрайност. В "този свят лъжовен" хейтъри завистници измислили за един учен лъженовина, че бил предложил да се закрие международното патентно бюро в Швейцария, понеже всички открития били вече направени. Ученият отвърнал, че безкрайни са само Вселената и човешката глупост, като в първото не е сигурен. И се изплезил. Досетихте се кой е....

 

DI copyright

 

 

 

 

Към статията във в. СЕГА
Шукри Амедов Готски

Рапунцел, Рапа нуи, рапицата и рапърите са опаковка (wrappers) на распада...

Johnny2965

Ще има пак звезди. . . и кучета. . . ще има,
виещи към тях. . . като преди.

JKMM
снимка на JKMM

Така ще е винаги, но продължението - и финал! - е:

 

Яснее този мирен ден отвъд. На път!
Човекът е човек тогава, когато е на път!

Хр_Атанасов_2

"... с готически букви. ..."

Таквоз нещо няма. Има "фрактурен (латински) шрифт, фрактура" -  начупен демек...

Това - само за протокола...

Другото - само за обща култура. Beat around the bush...

jorro2

Готически шрифтове са разни. Има и фрактура, има и текстура, има и швабахер...

БатВаню

Too much spits. 

Знаете ли защо се плюе в тигана когато се пържат яйца?

Ако тиганът те наплюе, това означава че е достатъчно сгорещен, значи можеш да го дръпнеш малко от огъня или да намалиш котлона и да добавиш яйцата. Ако не намалиш огъня, яйцата ще загорят.

Оставаш си само с плюенето.

 

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Шарл Перо.

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Има готически букви. Наричайте ги както си искате.

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Най-садистично жестоки са приказките на Шарл Перо.

blackthorne

Интересна тема повдига ДИ ?

Веднага се сетих за една дискусия, която гледах миналата година.

https://www.youtube.com/watch?v=ZHtS_8VlZ4Y

showstopper

Искаш ли да се нмаери жнеа за една нощ? Дробе дошли на

====>>>>>

http://www.Sexyodrm.

 

Ако това е оферта за ДИ - на него му е малко рано да се подлага на такива натоварвания. По-нататък, като се възстанови напълно.

Дохс_Читем

Чичкото от загадката, разбира се, е Айнщайн, макар че приписват на Ландау репликата "Колко жалко, че всички велики открития във физиката са вече направени, както и че всички хубави момичета са вече заети".

 

Augereau

Ще цитирам един форумец:

 

"Преди какви хубави огледала правеха - в тях бях един такъв прав, корав, хубав. А сега за нищо не стават огледалата."

 

Та, така, не злобея, просто е добре човек да се опитва отвреме-навреме да гледа света и с други очи. Полезно, здравословно е. И най-вече - добре е за младите поколения! 

ИзъЛѷхнїдъ
снимка на ИзъЛѷхнїдъ

Джон Льо Каре помолил свои близки да му кажат да спре да пише, като усетят, че качеството върви надолу - "щото аз няма да усетя, пък вече ми е такова положението, че и телефонния указател да препиша и подпиша - ще ми го публикуват"...

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

А надника, как без него?

Георги Вълков д...

Не съм чувал да използват гръцката буква ламбда за означаване на безкрайността; за нея си има специален знак - полегнала осморка.

Иначе, за наглостта на янките към Венецуела - Джимо е прав. Както и че НАТО е отживелица ("sans raison d'être"), което призна и самият Тръмп преди после да се "поправи" ;-)

Meto_ot_Interneto

ДИ ?

Здравка
снимка на Здравка

Фолклористите Братя Грим никога не са писали приказки за деца. Те са събирали и записвали устен немски фолклор ( сказания ). Много от историите не са никак подходящи за деца. Това, което се счита за приказки на братя Грим често е  френска ''редакция'',  по-подходяща за малките. ( да, най-често Шарл Перо)

Думи думи

В старите приказки се разказваше  за принцове и принцеси, и всяко момиче мечтаеше да стане принцеса. Или поне булка.

Момчетата -- войници, или поне милиционери.

Сегашните са за Барби и Кен. И сегашните момиченца мечтаят да станат рок-певици. Или поне проститутки.

Момченцата -- наемни убийци.Или поне наркотрафиканти.

Децата порастват, а приказката не свършва.

Порасналите деца преминават  на филми, където общо взето- същата приказка, със същите резултати.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

А тия приказки с милиционерите са не-толкова стари. Тогава мечтаеха и колхозници и шлосери да стават, a от партията мечтаеха да станем 16-та република. Родителите пък мечтеха за телефон, ток и кола. Абе приказни времена.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Ей тез новогодишни празници, чак сега са свършили май. Коварна работа е огнената вода, както викаше Лъки Люк. Иначе, по темата Бачо. Той както винаги пак е поплагиатствал от википедията или е чел само социлаистичеаската - цензурирана версия от ГДР на Kinder- und Hausmärchen.

Та Бачо Жим, нито Пепеляшка, нито Рапунцел, нито Хензел и Гретел са приказки за деца. Там няма захарни петлета, мед масло и квас. Ама така става с вагоните книги, почваш да бъркаш купетата.

Що се онася до глупосста и Айнщайн, според мен, освен нея и злобата е безгранична. Тя дава сили за бодър дух, сред облаци от спиртни пари. Поддържа едни другари, дето надживяха собственото си, градено при бай Тоши безсмъртие. Както бяха писали за Орлин Орлинов - Име на поет и инициали на (figure it out yourself :))

 НАТО не е отживелица Бачо, поне докато в Европа има държави дето окупират, анексират и водят партизански войни. Ама това е трудно да се обясни на един бивш писател на сводки и бивш аплодиращ Българиш да стане 16-та република. Туй е и основната болка в Кремъл. Добре, че Тошко поне беше щедър с апартаментите в центъра.

Mayo

Животът показа , че СССР е без резон д` етр!  Само Хайазко на северо-изток и Али баба на юг, не са разбрали, че каменната ера е свършиле, не защото камъните са свършили, просто и е минало времето, а те  двамцата, се опитват да съживяват империи.

 Обедненият уран е много отровен, но той се употребява само срещу бронирана техника и при взривът се разпрашва и замърсява малко пространство.Тези снаряди не са използвани срещу сгради - никой не убива муха с чук.Вие самият, господин Иванов, многократно сте бил в близост до голямо количество обеднен уран, защото той е много тежък и всички големи производители на самолети, го влагат в лонжероните на машините си. Надявам се , че Ви се е случвало да летите със самолет.

 Накрая искам да Ви кажа, че лекарствата с , които са Ви лекували и благодарение на които, Вие можете сега да глаголите и да списвате, са произведени в Джърси, нищо, че са немски или швейцарски.Имате късмет, че не сте лекуван с руски лекарства, тамошните фармацевти за 100/сто/ години съветска власт, не са създали нито 1 /едно/ патентовано лекарство! Виж, черьомуха, Ви екс, новичок и други,са сътворили достатъчно.

 Бързо възстановяване и дано имате добър кинезо терапевт.

×