Quantcast
Съдът не видя престъпна група в ТЕЛК във Варна | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Съдът не видя престъпна група в ТЕЛК във Варна

Поредната гръмка акция на прокуратурата катастрофира в съда. Специализираният съд освободи четирима лекари от общо шестимата задържани в понеделник във Варна заради схеми за източване с фалшиви ТЕЛК решения. Съдът счита, че няма доказателства за организирана престъпна група. Под домашен арест остават само двама задържани - братя сирийци с българско гражданство. Според съда те не са опасни за обществото и няма да се укрият. Прокуратурата ще обжалва решението на 28 февруари.

При спецакцията бяха задържани две жени и четирима мъже, петима от тях лекари, а единият - сочен за посредник при уреждането на ТЕЛК решения. При акцията във Варна, по време на която бяха задържани общо 45 души, разследващите откриха 1.7 млн. лв. в касети. От прокуратурата и полицията твърдяха, че са плащани от 1500 до 2000 лв., за да се издадат документи за инвалидност на здрави хора или на болни, но за по-висок процент, който да им осигури пенсия. "Ние считаме, че има организирана престъпна група и прочитът на доказателствата, който ние сме направили, е наистина диаметрално различен", коментира прокурорът Лидия Манолова.

"Няма нито един свидетел, който да твърди, че е дал пари на някой от тези лекари, а още по-малко от комисиите на ТЕЛК", каза адвокатът Марияна Тодорова.

РАЗСЛЕДВАНЕ

Над 200 фалшиви ТЕЛК решения са издадени само за четири месеца чрез разбитата схема във Варна, твърди и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Най-големите суми в схемата са вземали двамата братя с българско и сирийско гражданство, които са били посредници. "Най-слабо заплатеното звено от цялата схема са лекарите. Сумите се разпределят по цялата верига и най-големите са намерени в посредниците”, поясни Спиридонов пред Би Ти Ви.

 

Към статията във в. СЕГА
fractal
снимка на fractal

С решения за ТЕЛК се финансират хора работещи за държавата които не могат да сключат договор с частна фирма или да са държавни служители на щат

Например пенсионери с опит дават експертни мнения с икономически ефект  за икономиката на България и Европа в сферата която са работили преди пенсионирането им 

beal

Поредната гръмка акция на прокуратурата катастрофира в съда. 

Един чужд дипломат преди време беше казал:

"В света няма прокуратура, способна да намери годни доказателства за българския съд."

Та и тук - намерили им 1,7 млн. лв. безотчетни пари, обаче за нашия независим съд и това е малко.

После - прокуратурата катастрофирала... 

mick

Вината е на прокуратурата - вместо да се пъне да доказва ОПГ да беше избрала друго обвинение. Нещо което е доказуемо. Много добре би трябвало да знаят кое ще мине в съда и кое  - не.

Slava
снимка на Slava

"Няма нито един свидетел, който да твърди, че е дал пари на някой от тези лекари, а още по-малко от комисиите на ТЕЛК", каза адвокатът Марияна Тодорова.

 

Това подлежи ли на коментар??? Кой сам ще признае, че е измамник?

Здравка
снимка на Здравка

Варненка съм, никога не ми е минавало през ума да се явявам на ТЕЛК, въпреки, че дори има за какво. За това имам претенцията, че правя независим коментар.

*****

Пари са намерени само в банковите касети на посредниците. В обвинените лекари не е открито нищо. Била съм пациент на един от тях. Ако и в този момент някой, който знае как изпатих с лошо наместена след счупване ръка, ме попита дали бих му препоръчала травматолог-ортопед, с чиста съвест ще го пратя при  д-р Ю. Крумов, който се оказа сред обвинените. Никога нищо, освен потребителска такса за болничен престой, при това заплатена ''на гише'' в лечебното заведение и медицинско изделие -  с банков превод до фирмата вносител не съм плащала. Но, както е известно, дори осигурените граждани в България си плащаме болничния престой и куп други неща, законно и по ценоразпис. Интересно ми е и друго. Защо в този случай не са били използвани т.нар. белязани  банкноти. Нали посредниците са търсили ''клиент-пациенти''? Или се е знаело предварително , че ничии ръце на лекар няма да ''светнат''. Не съм ничий адвокат. Не ми е познат никой от останалите обвиняеми във варненската ТЕЛК афера. Възможно е и всички да са виновни, но при толкова некадърни разследващи и прокуратура, няма да се учудя, ако пак данъкоплатците ще плащаме обезщетения по спечелени в Страсбург дела. Справка с варненски адрес - делото ''Медузи'',  за което председателят на БСП Варна Борислав Гуцанов получи 140 000 лв обезщетение за неправомерния си показен арест, стресирал малките му деца.