Quantcast
Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС | Page 2 | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

80 постове / 0 нови
Последно съобщение

Страници

Памфуций
снимка на Памфуций

Никой тук не мрази ЕС, по-скоро има несъгласие с глупостите(меко казано) на нео-либералите, силно подпирани от Сорос и други 'тъмни' сили около него.

Неолиберализмът е икономическа политика , която изобщо не е монопол на ЕС, Сорос или на либералната демокрация. Редица от аргументите на Брекзит са точно неолиберални; групата на реформистите (евроскептичната група, която приюти Бареков и Джамбазки) е подкрепила всички неолиберални икономически решения е ЕП. По същество, така горещо прегърната кауза срещу пакета Макрон е неолиберална като философия.

Марини е несъмнено права, че ЕНП се е превърнала във всеядна клика. Самият факт, че тиквомилиционерите са в тая група би трябвало да накара някои да се замислят.

wreckage
снимка на wreckage

факт, терминологичната мешавица ф главите на некои колеги е покъртителна.

 

За сведение на лицата, които ползват или имат намерение да ползват понятието "неолиберализъм" и неговите призводни(напр. неолиберален, неолиберални, неолиберасти и т.н.):

 

1. Основни неолиберални икономисти - Хайек, Мизес, Фрийдман.

2. По-известни неолиберални политици и държавняци - М.Тачър, Р.Рейгън., А.Пиночет...

 

 

 

циникЪтхедонист

Врекидж, аз се причислявам към тези с терминологичната мешавица в главата, понеже работя предимно с представи, а те определено не са термини.

В моята объркана глава представата за либерални ценности се свежда до клишето- свобода, братство, равенство.

И опита за подмяната на това клише със онова за   свободната  търговия, частната  собственост и открити и честни избори ми идва най-малкото лицемерен.

wreckage
снимка на wreckage

Най-опщо либерализмът е философия/идеология/ценностна система, базирана върху инхерентния конфликт индивид/опщество и (основателното) претположение, че давайки ноо власт на държавата, губиш лична свобода. Zero sum game.

 

Неолиберализмът е икономическа теория и практика, ангажирана специално с упражняването на правото на сопственост од страна на индивидите и създаването на "идеална" опществена среда за това.

 

Ф процеса на изграждането на тая идеална среда през последните 40 години се изясни,  че бенефициентите од неолиберализма претставляват 1% од опщия брой индивиди на планетата.

циникЪтхедонист

Благодаря ти, това ми даде известно спокойствие, че представите ми са доволно валидни, бях се притеснил, че имам  някакъв проблем при четенето с разбиране.

Основния дискурс според мен следва да се съсредоточи върху парадигмата :

 "По-малко държава" -като основна  либерална теза и съответните противоречащи и призиви за повече държавност от апологетите на същата тази идея.

Объркващо е, някак си, поне за мен.

:)

 

wreckage
снимка на wreckage

"По-малко държава" е неолиберален слоган и се однася единствено за некои икономически права на некои групи од населението.

 

На Пиночет държавата е била малка за едно(дерегулация на бизнеса, приватизация на публични активи, ликвидиране на профсъюзите с цел освобождаване на цената на труда) и ноо голема по одношение на мачкането, фключително и физическо, на гражданските права.

 

 

циникЪтхедонист

Именно.

Отделно,  налагането на концепцията за  отказа от права за сметка на повишената  сигурност, и съответно последвалите от това активни действия за насаждане на страх и несигурност у  населението, точно в тази връзка, според мен е  най-голямото престъпление извършвано срещу целокупното човечество .

дъртреалист

У нас говорът на омраза отдавна е норма.

ГЛУПОСТ

Фашистките възгледи сякаш доминират националните медии

Дивашка, налудна глупост!

Поне малко отговорност не се ли изисква, когато ти е дадена трибуна?

Едно е да споделяш лично мнение, но когато хвърляш кал върху цяла държава, вече е престъпление!

 

dobadoba

дъртреалист,

 

Какво време настана, да изкарват нормалните хора фашисти?

Според авторката щом не споделяш нейното мнение си комунист/фашист/нацист и т.н.

⚓️

 

дъртреалист

на евроизборите, ако имат късмет. Най-доминиращи се очаква да бъдат профашистките партии.

... лекотата, с която аделини приказва глупости води до извода, че тя не разбира понятията, които ползва...

а най-голямата му партия, която държи и най-важните постове в общите институции, подкрепя именно фашистка идеология

Опссс, пак от същото.

Навсякъде - фашисти, антисемити, антиромски кампании, ... (липсват ми антилибералите...)

Обаче с "меркантилизма" ме изненада...

Неолиберал се дразни от меркантилизъм... 

Нещо май не е наред...

wreckage
снимка на wreckage

Нема как да знаеш дали госпожата е неолиберал, щото никъде не е споменала кво е одношението ѝ към данъците за "бизнеса", държавните регулации и приватизацията на публични активи.

 

 

dobadoba

wreckage,

 

Деленето на черно и бяло в поста ти по-горе говори че си краен.

Животът е цветен.

Това, че някой иска да запази дом и семейство не означава че е фашист/комунист/нацист и т.н.

⚓️

ПС Ако може препратете поста и на авторката.

Augereau

Както е казала по-горе колежката - скоро ще пишем книги за най-хубавото време и място да се живее в историята на човечеството (Европа в края на 20-и и началото на 21-и век) . 

 

Относно мантрите за увеличаването на неравенството и богатия елит и т.н.: неравенството няма много общо със стандарта на живот на хората, който се измерва в абсолютни стойности (покупателна способност, продължителност на живота, битови условия, инфраструктура и т.н.). Та дори неравенството да расте, хората като цяло живеят по-дълго и охолно. Това е видно от почти всяка статистика. И за да не се ръсят тъпни в стил "свинско със зеле", гледайте медиани, а не средни стойности. 

wreckage
снимка на wreckage

тва, че хората живеят по-дълго не се дължи на неравенството, а на развитието на медицината и опщественото здравеопзаване. "Опществено здравеопазване" е пример за егалитаризъм.

 

ditto инфраструктурата. Фсички големи инфраструктурни проекти са финансирани од данъкоплатеца. Егалитарно одсекъде.

 

ditto битовите условия. Фсички подобрения ф тая област са финансирани публично(ток, газ, вода etc.). Егалитарно, нали?

 

Като съберем тези егалитарни неща, получаваме каквооо? Стандарта на живот.

 

Също така не е лошо да провериш къф е бил средния растеш на икономиките ф Зап.Европа ф периода на

на най-ниския коефициент на неравенство - по времето на welfare state.

 

 

Augereau

тва, че хората живеят по-дълго не се дължи на неравенството, а на развитието на медицината и опщественото здравеопзаване. "Опществено здравеопазване" е пример за егалитаризъм.

 

Ти май не разбра какво искам да кажа. Мързи ме да обяснявам пак.
 

Да сравняваш растеж сега и преди е като сравняваш носа на елен с ухото на куче. За да стане по-ясно - welfare state е съпровождан от бейби бум, нужда от огромни инвестиции и зверски технологичен напредък. Та много ясно, че ще има растеж. Ся, дали бейби бумът, нуждата от огромни инвестиции и зверският технологичен напредък са резултат от walfare state-a, или по-скоро от симпатичните последствия от една войничка или пък от ..... ооо, ужас -  един куп наднационални структури и договори (вкл. и ЕС), е дебат, който не искам да водя. Още по-малко с човек, който пише нарочно нечетливо (незнайно защо). 

wreckage
снимка на wreckage

разбирам кво искаш да кажеш и то е, че стремителното увеличаване на неравенството не претставлява проблем за оцеляването на социума, напротиф така даже е ноо по-добре.

 

Учените са на друго мнение.

Augereau

Дали е "нооо добре" - не знам. Дали може по-добре - пак не знам, а и не мисля, че някой знае. 

 

Но е факт, че хората днес на Запад (а и на повечето места по света) живеят по-дълго и по-добре сега, отколкото през 60-те. Независимо от увеличаващото се неравенство последните 30-40 години. Просто общото богатство се е увеличило и, въпреки че по-голяма част от пицата се яде от малък брой хора, остава повече пица и за другите. Това говорят данните. 

wreckage
снимка на wreckage

вече те светнах защо "хората на Запад"(хората на Изток също) живеят по-добре и по-дълго.

А досежно влиянието на неравенството върху тези параметри:

 

Фстраните, които запазиха наследените од welfare state системи, влиянието и минимизирано. Щото тва им е целта на тези системи.

Ф Щатите, които току-що фкараха безплатното здравеопазвене ф мейнстрийма на опществения дискурс, динамиката е друга - имаме 10% ножица ф life expectancy-то на бедните по одношение на богатите. И трендът е към фсе по-широко разкрачване на ножицата.

циникЪтхедонист

 Според някои изследвания, не твърдя, че  изводите от тях са непременно общовалидни, усещането за щастие/удовлетвореност от живота на  населението в някои страни , като примерно Индия или Венецуела по времето на Чавес, е доста по-високо от това на населението в други страни да речем в Западна Европа,

независимо от факта, че пицата у тях е значително по-постна.

:)

Augereau

Значи щом неравенството не оказва влияние върху индикаторите за качеството на живот в страните с welfare state системи, какъв тогава е фундаменталния проблем да имаме увеличаващо се неравенство? 

wreckage
снимка на wreckage

независимо от факта, че пицата у тях е значително по-постна.

тези работи трудно се мерят.

Примерно прочутият индекс GINI...Ако аз зимам $1 на месец, а ти $100 000, и респективните ни доходи се удвоят($2 срещу $200 000)...индексът не одчита промени. Ти си зимал $99 0000 повече од мен, сега взимаш $199 998 повече, но индексът не мърда.

 

fuck me!?

wreckage
снимка на wreckage

фундаменталния проблем да имаме увеличаващо се неравенство? 

фундаменталния проблем да имаме увеличаващо се неравенство e основно ф тва, че всяка система подложена на такъф процес е склонна към спраскване. Известен ли ти е the Law of Diminishing Returns?

 

Той е ноо...строг.

 

Augereau

Кога ще се спраска системата и какво ще стане след това? 

циникЪтхедонист

 

тези работи трудно се мерят

 

 

Понеже се броя за епикуреец, продължавам да смятам, че усещането е най-важно през призмата на твърдението:

"Няма нищо в разума, което по-рано да не е било в усещането",

срещал съм го и във варианта

"Всичко осъзнато, първо е било почувствано".

Не знам кой превод е по-достоверен.

 В тази връзка  отбелязвам само,че количествените показатели са важни за последователите на други философски течения.

:)

wreckage
снимка на wreckage

Кога ще се спраска системата и какво ще стане след това? 

Аз не съм Ванга, но има индикатори, че процесът на спраскване се е задвижил.

 

Неолибералният консенсус умря, иаме заяфки за протекционизъм, ксенофобията и изолационизмът са мейнстрийм, а ф Давос вместо премиери и плезиденти,  се мъкнат разни подривни учени, които се бъзикат с еднопроцентниците и им казват да почнат да плащат данъци.

 

Augereau

Само дето не отговаряш на втората част от въпроса ми, а тя беше по-важна- какво ще стане, ако вземе че се спраска системата. 

 

Та, и аз аз не съм Ванга, ама се хващам на бас, че поддръжниците на протекционизма ще бъдат изритани веднага след като стане ясно, че на обикновения северноамерикански работар хич не му се е подобрил животът. Въпреки обeщанията, че стоманодобивният завод пак ще отвори в неговото градче, след като вождът е наложил 30% мито на вносната стомана. 

Да видим. 

 

Sine_metu

Augereau

 

Ся, дали бейби бумът, нуждата от огромни инвестиции и зверският технологичен напредък са резултат от walfare state-a, или по-скоро от симпатичните последствия от една войничка или пък от ..... ооо, ужас -  един куп наднационални структури и договори (вкл. и ЕС)

Самата walfare state е една от симпатичните последици на две войнички

...и кейнсианството, и практическата политика възникват след първата. Началото на социалните реформи във Великобритания е положено през 1926 от консерватора Стенли Болдуин. Началото е впечатляващо - най- голямата поземлена реформа след 1066...

А причината е една- едничка :

Страх.

От милионите изстрадали през войничките, свикнали с оръжието и на всичкото отгоре виждащи алтернатива на Изток

 

Памфуций
снимка на Памфуций

От милионите изстрадали през войничките, свикнали с оръжието и на всичкото отгоре виждащи алтернатива на Изток

 

И в Италия. Впрочем, фашистките движения между войните в демократичните западни страни са по-масови и по-силни от комунистическите. Дори и в една Испания се оказва така.

 

Sine_metu

Четв., 21/02/2019 - 14:34 (нов)

Augereau

Както е казала по-горе колежката - скоро ще пишем книги за най-хубавото време и място да се живее в историята на човечеството (Европа в края на 20-и и началото на 21-и век)

 

Земете се разберете с "колежката" кое се пак е най- хубавото време.

И побързайте.

Ако е твоето, минали са 20 години. Значи му е време да пишете.

Още повече трябва да бързате, ако е нейното. След още 20 години "бел епок" няма да има повече от два милиона българоезични.

Нещо много трудно се оцелява през най- хубавото време

 

Sine_metu

Четв., 21/02/2019 - 16:38 (нов)

Памфуций

"От милионите изстрадали през войничките, свикнали с оръжието и на всичкото отгоре виждащи алтернатива на Изток"

 

И в Италия. Впрочем, фашистките движения между войните в демократичните западни страни са по-масови и по-силни от комунистическите. Дори и в една Испания се оказва така.

 

Да.

Говоря за Изток, понеже остава и след втората войничка

Страници