Quantcast
Нова телевизия минава в ръцете на Кирил Домусчиев | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Нова телевизия минава в ръцете на Кирил Домусчиев

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев е на крачка от покупката на Нова телевизия от сегашния й собственик - шведската компания „Модерн таймс груп“. От Нова тв потвърдиха вчера, че очакват сделката да бъде обявена официално в следващите няколко дни.

Според непотвърдена информация Домусчиев ще плати сума, близка до тази, която преди година „Модърн таймс груп“ (MTG) договори с предишния кандидат за компанията - „Нова броудкастинг груп“, ключова част от която е Нова тв - чешкият фонд PPF, принадлежащ на милиардера Петер Келнер. През февруари 2018 г. MTG обяви, че е подписано споразумение с Келнер за продажбата срещу 185 млн. евро на нейните 95% от „Нова броудкастинг груп“ плюс 5% на изпълнителния й директор Дидие Щосел. Все още не е ясно дали новата сделка включва цялата „Нова броудкастинг груп“, в която влизат 7 тв програми и около 20 интернет компании, както и дали Щосел ще запази дял от компанията. В края на миналата година в управлението на „Нова броудкастинг груп“ като прокуристи влязоха шефът на дирекция "Информация" в Нова тв Вяра Анкова и финансовият директор на дружеството Николай Андреев. 
По сделката предстои да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията. При предишния опит за продажба на Нова тв антимонополното ведомство спря споразумението с Келнер с доста странни мотиви. В решението се казваше, че „в конкретния случай следва да се отчетат водещите позиции на придобиваната „Нова броудкастинг груп“ в областта на медийните услуги, което от своя страна повдига основателни опасения за ефекта от сделка върху конкурентна среда“. Въпреки че самият Келнер няма други дружества в същата сфера у нас и че в България работи само с базираната в Унгария платформа за сравнение на цени www.pazaruvaj.com, която по данни на КЗК има дял между 0 и 5%, комисията постанови отказ с пояснение, че „значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги“.
Вяра Анкова със сигурност ще остане шеф на журналистите в Нова тв, съобщи за в. „Сега“ източник от телевизията. От 2010 г. в продължение на седем години Анкова бе шеф на държавната БНТ. Скоро в екипа й в Нова телевизия ще се включи Виктория Бехар, която ще отговаря за "специалните проекти" в медията. Допреди няколко месеца Бехар беше директор на дирекция “Комуникация и информация" в Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС. 

Към статията във в. СЕГА
Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Залагам патица върху прасе, срещу ръждив гвоздей, че Кирчо ще сведе стойността на Нова до дваесе лева, след 5 години. Еле па и с такива експерди кат Бехар и сие...хахахах