facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Счетоводител, нотариус и кмет се срещнали пред ДАНС...

Счетоводител, банкер, нотариус и кмет се срещнали пред ДАНС... Звучи като тъп виц, но не е. На 15 февруари точно такива хора наистина извиха опашка пред централата на Държавната агенция "Национална сигурност", след като се оказа, че изтича крайният срок десетки хиляди задължени да представят планове за обучение на служителите си (дори да нямат такива) по закона срещу прането на пари. Поредното безсмислено упражнение, оправдано с евродирективи, зле преписани от парламента. Само наивник би очаквал друго от този парламент, който от началото на мандата си доказа, че който и закон да пипне, го разваля. Дали от некадърност или от лобистки интереси - няма значение. Резултатът е все така пагубен.

Три дни преди крайния срок ДАНС разпространи примерен план за обучение. Хиляди хора го преписаха, изхабиха се тонове хартия. Безсмислието да се пратят еднотипни планове за обучение, които ДАНС просто ще регистрира (ако изобщо успее да се справи с лавината от хартия), няма аналог. В този фарс участват дори дребните търговци, земеделските производители неправителственият сектор, селските читалища. Той ще се повтаря всяка година, предвижда правилникът за прилагането на Закона за мерките срещу изпирането на пари. ДАНС даде и имейл, на който можеха да се пращат плановете. Но се оказа, че пощенската кутия на агенцията, която освен всичко се занимава и с киберсигурността,

 

не стига, за да побере всенародните планове за борба с прането на пари

 

Седмици преди това сайтът й постоянно се сриваше - явно заради опитите на пишещите планове да открият някаква полезна информация на него. За да се информират, че до 12 май трябва да повторят същото упражнение - този път с вътрешни правила срещу мръсните пари. И да се изненадат, че освен че ще се обучават как се перат пари, ще бъдат изпитвани и който не даде 70% верни отговори, ще отива на поправителен. 

Сигурните печеливши от цялото упражнение са куриерските фирми и пощите, които също са задължени да пишат планове и да се обучават. Както и фирмите, които бързо се ориентираха да предлагат платени курсове и сертификати срещу прането на пари.

ДАНС вече има чудесно оправдание да не хваща траншове на милиони като тези от Венецуела. Следващия път, когато лъсне как са проспали съмнителни гигантски преводи, финансовото разузнаване ще може да се оправдае, че е чело планове срещу прането на пари на продавачите на семки и провинциалните библиотекарки.

И не само това - агентите ще са заети да проверяват дали 85 000 фирми и неправителствени организации са декларирали действителните си собственици. Разбира се, ДАНС няма капацитет да проследи всички 85 000 декларации, за да потвърди, че сочените за действителни собственици са такива. Ще се разчита на случайни засечки. Силите на агенцията ще стигнат и тук до налагане на солените глоби. Практиката сочи, че това вероятно ще се превърне в 

 

инструмент за тормоз на фирми и НПО, които не са близки с  властта

 

Този филм го гледахме съвсем скоро със Закона за защита на личните данни, който беше пренаписан уж заради еврорегламента, но така го изопачи, че ще доведе до цензура и пренаписване на вестниците като в антиутопията "1984" на Джордж Оруел. 

Най-интересно ще е как ДАНС ще може да изисква от фирмите и организациите без персонал и без клиенти да се обучават. Този абсурд, записан в закона и правилника, изглежда доста доходоносен. Тъй като очевидно тези собственици ще пропуснат да плащат за обучения, в закона може да се запише направо да отиват в ДАНС да си внасят глобата. 

Тъй като адвокатите първи се сетиха и организираха, че безумното задължение, което им се вменява, погазва конституцията и европейската конвенция за правата на човека, Висшият адвокатски съвет първо обмисляше да сезира Конституционния съд, но после се отказа и успя да си издейства привилегия, че законът ще бъде променен, но само по отношение на адвокатите. Няма логично обяснение защо всички други засегнати гилдии, които нямат адвокатските лостове за влияние, няма да бъдат освободени от безумството. Нито нотариусите, нито счетоводителите успяха да се организират, а и нямат тежестта на адвокатската позиция. И ще бъдат на топа на устата, защото ДАНС ще може да ги глобява, когато си поиска. А колкото до противодействието на прането на пари - нали вече е ясно защо в България няма хваната нито една голяма риба, както и нито един осъден за това?

 

Към статията във в. СЕГА
Slava
снимка на Slava

??

blue_fish

Абсолютна простотия е това с ДАНС, извинявам се за езика, но се преминаха всякакви разумни граници за допустима глупост. Трудно ми е да коментирам нормално и поздрвления за авторката на статията, че е успяла хладнокръвно да го направи.

Най-страшното от всичко е, че в последните години се откроява тенденция, административни структури да прехвърлят с такива изисквания цялата отговорност за контрол и законосъобразност на действия от себе си върху стопанските организации и физическите лица и да се превръщат в инструмент за натиск върху всички и всяка дейност.

Penchobre

Няма да платим, няма да платим!

Тая хм... държава съвсем се разкапа.

Държавата на Боко и Цоко,  с вносител Барни Кирилов. ???

JollyRoger's

Порно.

левъ

Това ми прилича все едно от КАТ да вменят на водачите на МПС да контролират правилата за движение, да изготвят планове за това, да обучат служителите си и ако не дай си Боже някой пропусне да докладва за нарушител, да му се сложи глоба.

Хумангоид

Не е само това. Те после ще искат и доклад за изпълнението на плана. Освен ако в името на стабилността Дан Кир не внесе некоя поправка.

Magi

Кажете името на тоя който е измислил тази простотия. ДАНС нали бяха контраразузнаване, да бяха хванали тия които перат пари. Йовчев и тия след него изгониха тия които можеха да работят, а сега агенцията се занимава с глупости, обслужва управляващите.