facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
"Автомагистрали" ще се учи да строи на "Хемус", призна министър Аврамова

Все по-очевидно става, че държавното предприятие "Автомагистрали" няма сили да изпълни грандиозната поръчка, която правителството му повери - изграждането на 134 км от "Хемус". Косвено признание за това направи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, която се явява принципал на фирмата. "Тече организация, има предпоставка да се смята, че тази държавна фирма ще надгради своя капацитет със строителството на "Хемус", обясни уклончиво Аврамова по Би Ти Ви, запитана ще се справи ли подопечното й дружество с тежкия инфраструктурен проект. В какво се изразява "организацията", не се разбра, но стана ясно, че на "Хемус" държавното предприятие ще се учи да строи "в крачка".

Фирмата, която досега се е занимавала само с ремонти, по Коледа получи чек за 1.35 млрд. лева, за да построи до 2024 г. близо една трета от стратегическата за Севера магистрала. И задачата, и сумата изглеждат стряскащо амбициозни за предприятие, чиито годишни обороти не успяват да надхвърлят 60 млн. лева годишно.  В момента "Автомагистрали" изпълнява няколко договора за почистване и поддържане - текущи и аварийни ремонти на участъци от магистралите "Тракия", "Хемус", "Марица" и "Струма".

Инж. Ясен Ишев, участвал в изграждането на старата отсечка Витиня - Правец по "Хемус",  разказа пред Би Ти Ви, че тя е строена 10 години с армия от над 1000 работници, затова се съмнява, че "Автомагистрали" може да направи шест пъти по-дълго трасе за четири години. По данни на самото държавно предприятие персоналът му е под 300 души, което включва и секретарките, чистачките и охраната. Колкото до техниката, с която разполага, тя е предимно за обслужване на дейността му досега - за ремонтиране и почистване на пътища. В арсенала на "Автомагистрали" влизат специализирани машини като: водоноски с четки и вакуумни мотометачки за измитане и измиване на пътното платно; вакуумни каналочистачи за почистване и промиване на дренажни системи и колектори; моторни резачки и косачки, храсторези и специализирани машини "Унимог", оборудвани с косачки, свредели, четки; маркировъчни машини за пътна маркировка; автовишка за ревизия и ремонт на тунелно осветление, фрези, фугорезачки и уплътнителна техника за ремонт и изкърпване на настилката и т.н.

Скромните мащаби на държавното предприятие веднага породиха предположения, че то всъщност ще разчита на "помощта" на някои от големите играчи в пътностроителния бранш. Подозренията се потвърдиха, след като под натиска на опозицията и на медиите министър Аврамова бе принудена да огласи справка за договорите, които "Автомагистрали" ЕАД е сключило през последните години. Оказа се, че през ноември - точни преди да получи коледния подарък за 1.35 млрд. лева, предприятието е подписало петгодишни "рамкови договори" за "различни дейности", договори за наем на техника и контракти за доставка на материали с осем известни компании - " Главболгарстрой", "ПСТ Груп", "Геострой", "Грома холд" (новото име на "Агромах"), "Галчев инженеринг", "Пътища и мостове", "Инфрастроежи"  и "Инжстройинженеринг".

Лесно е да се предположи, че именно това ще са партньорите в строителството на новите 134 км от "Хемус".

 

НА РЪБА НА ЗАКОНА 

Схемата "рамкови споразумения" е избрана, за да се преодолее съществена законова пречка. "Автомагистрали" получи колосалната обществена поръчка без състезание от своя принципал МРРБ, което законът позволява. Но при т. нар. инхаус поръчки изпълнителят няма право да сключва договори с подизпълнители. В рамковите споразумения не пише, че "Автомагистрали" ще дели работата и парите за "Хемус" с други фирми, вероятно пише само, че ще ги ангажира с "различни дейности" по различни обекти. Министър Аврамова преди дни обеща да даде достъп на народни представители до въпросните "рамкови" уговорки, но изрично предупреди, че прочетеното не трябва да се разгласява, защото е търговска тайна.  Най-лошото в този "слалом" между вратичките на закона е, че 1.35 млрд. лева ще бъдат похарчени непрозрачно и без никой от изпълнителите да е участвал с състезание за обществената поръчка. 

Към статията във в. СЕГА
дена

 Петицията е много добро нещо , но как да се включа в нея като пише на НЕБЪЛГАРСКИ ?

МиТу

Тя "Хемус" и сега изглежда като да е правена в час по трудово ...

buratinob

В арсенала на "Автомагистрали" влизат специализирани машини като: водоноски с четки и вакуумни мотометачки за измитане и измиване на пътното платно; вакуумни каналочистачи за почистване и промиване на дренажни системи и колектори; моторни резачки и косачки, храсторези и специализирани машини "Унимог", оборудвани с косачки, свредели, четки; маркировъчни машини за пътна маркировка; автовишка за ревизия и ремонт на тунелно осветление, фрези, фугорезачки и уплътнителна техника за ремонт и изкърпване на настилката и т.н.

 

Ще я нарисуват магистралата, ще стане като картина наимпресионист.

Поне да ползват по-трайна боя, че тая с цвят "асфалт" на новите отсечки много бързо се износи.

И дъждовете я измиват..?

×