facebook
twitter

Вие сте тук

21 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

Ние сме нация техническа. С малко тел и чорапогащника на жената може да поправим и задвижим всичко. ТеНеТеМе още дава резултати - нашите IT-та са ценени навсякъде. 11-ата най-добра страна в света сме, защото сме ужасно добри в науката, писаха наскоро в един вестник. Дадохме на света компютъра, електронния часовник, уникална автоматична скоростна кутия, въздушната възглавница, светнахме ги за фотоелектретното състояние на веществото и им показахме как да използват самолетите в реални бойни действия. 
Затова въобще не мога да разбера по каква причина ГЕРБ

 

не може една електронна система да направи,

 

една база данни да върже, един сайт да подкара като хората. Нещо да тръгне, да работи и всички да са доволни. Още по-странно е, че наред с видимите неуспехи в тази сфера тези хора продължават да се пънат като магаре на мост и да сипят странни закани, че ей сега ще направят ново чудо на техниката.

Де да беше само онази глупава история с Търговския регистър от август миналата година, когато целият наличен експертен капацитет на България и един японец бяха впрегнати да възстановяват изгърмелите дискове, които си нямаха елементарен бекъп. Както казваше Б.Б: "създадохме възстановителен щаб". След като дисковете бяха възстановени, се оказа, че базата данни не ги чете. И т.н.

Де да беше само това...

Щяхме да купуваме билети за БДЖ с телефоните си. После се оказа, че това не е точно покупка, а резервация - после трябва да отидеш до БДЖ и да си вземеш билета. Същото се случи и с междуградските автобуси. В София щяхме да пътуваме с електронни билети. Частна фирма направи някакъв опит с метрото, но с нейното приложение може да влезеш само от няколко метроспирки. Има sofia.mpass.bg, на който би трябвало да може да генерирате QR код, ама дали този код може да се прочете от контрольорите, не е много ясно. Поне към декември м.г. QR кодът не е упоменат сред превозните документи в системата на столичния градски транспорт, а чл. 20, ал. 2 от Наредбата за реда и условията за пътуване все още говори в бъдеще време - “Център за градска мобилност" ЕАД ще осигури възможност на потребителите да използват банкови карти с безконтактни технологии за осъществяване на пътуване и възможност на потребителите да използват мобилни устройства. Ще стане, дай боже! 

Електронно гласуване няма, въпреки че ГЕРБ по едно време се беше ангажирала дори законово да въведе такова.

 

Дистанционно гласуване няма и няма да има

 

Машинно гласуване има експериментално вече десет години, но реално гласуване, и то във всички секции, няма да има скоро. Онзи ден питаха един от водачите на герберската мисъл - Дани Кирилов, защо аджеба въобще приемат закони в този дух, след като не могат да ги приложат, а той, без да му трепне окото, рече: “И ние мечтаем, и ние желаем”. Е, това ми беше достатъчно -

 

това не е законодателство, това е science fiction


Направиха електронна винетка. Знаете как тръгна, да не напомням. Сега пуснаха обществена поръчка, за да може полицията да има връзка с тол система... Щото в момента катаджиите, като ви спрат, не могат да проверят дали имате е-винетка - това може да свършат само онези десетина коли от тол полицията.

Миналата седмица 30 коли се удариха в мъглата на АМ “Струма”. Самият факт, че такава катастрофа се случва, не бе чуден - подобни катастрофи се случват на много места в Европа. По-чуден обаче бе фактът, че в мъглата изчезна умната система за управление на потока, която АПИ бе обявила за вече реализирана. Когато откриваха онази злополучна отсечка на магистралата, такава система имаше, поне според АПИ. После се оказа, че система няма и няма да има през следващите няколко години. Всъщност система можело и да има, ама нямало да има координационен център, който да ръководи всички онези “умни” неща. Със сигурност ще има само надпис: "Карайте внимателно, някой ви обича...”

После се откри контрабанден център. Не, не - не е това, което си мислите -

 

не е център за управление на контрабанда.

 

Би трябвало да е координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. Въпреки че такъв съществува от април 2015 г., Борисов го представи през февруари 2019 г., за да отчете, че “поради липса на стиковка ефектът не е този, който ни се иска”. Този център, който не е това, което трябва да е, ще надгради системата БАЦИС (Българската акцизна централизирана информационна система). Защо? Защото и тя не е това, което трябва да е: “Искам да спрат тези приказки, че не контролираме горивата, че системата БАЦИС периодично се пробива" (Борисов).

От една страна, този супермощен нов център, “в който е цялата информация - агенти, шпиони, досиета и дела”, ще приема сигнали от камери, разположени във всяка точка по пътя на горивата - кораби, обработка, складове, бензиностанции, а от друга - ако собствениците не ни пуснат,

 

“ще им пратим дронове” и ще разчитаме на сигнали по мейла

 

Още преди 10 г. бензиностанциите бяха вързани с НАП, но и в момента НАП отчита масови нарушения на акцизното законодателство в страната, т.е. направеното очевидно не е решило проблемите.

Сега с Наредба Н-18 решиха да вържат с НАП около 200 000 касови апарата - първо на всички фирми, регистрирани по ДДС. Купуваш кило домати и касовата ти бележка веднага отива в НАП. Това е хубаво, това е прекрасно - но просто си представете опашка на супера в събота вечерта, представете си сървър на НАП и сега вържете тези две неща. Връзват ли се? Наредбата задължава апаратите да са готови към 31 март, но тепърва “ще идентифицират производителите на софтуер за управление на продажбите”. Тези производители, които идентифицираме, ни казват, че идеята е леко налудничава и тук няма да се намери фирма, която може да я реализира, камо ли в срок. И още нещо, за да не си помислите, че амбициите за техническа революция имат край - 31 март е срокът за преоборудване на регистрираните по ДДС, а 30 юни - за всички останали фирми. Асоциацията за развитие на бизнес софтуер бе толкова учудена, че по едно време се чуха слухове, че ще организира протести.

Протести се канеха да организират и аптекарите, на които също им стовариха изискване за нов софтуер. Този път - европейско. Една директива изисква да се въведе възможност за проследяване на пътя на всеки един блистер с лекарства - от производителя през търговеца до аптеката. На всяко едно от тези места трябва да има скенер, който да отчита, че лекарството е минало оттам. Така френска фармацевтична компания със завод в Индия лесно може да установи, че е продала лекарство в "Красно село". Разбира се, най-голямата инвестиция трябва да направят аптеките. А те не искат, защото търговците вече би трябвало да имат информацията, че дадена опаковка на френската фирма от индийския завод е дадена за продажба в “Красно село”. Въпреки това - евроизискването е добро, тъй като то служи и за нещо по-важно - за борба с нелегалната търговия с лекарства. Защото аптеката в "Красно село" може да реши да продаде блистера в някоя друга държава. Но за разлика от други страни, примерно Италия, които издействаха удължаване на срока за въвеждане или измислиха своя действаща система, ние действаме в срок, без да си даваме сметка за възможностите.

Но какво говоря. Вижте българското е-управление и всичко ще ви стане ясно. От колко години

 

правим е-правителство и то си остава все така аналогово

 

Сравнително отскоро имаме и Държавната агенция за електронно управление, но все така информационните системи на НАП, НОИ, МВР, МП, агенциите по вписванията и за обществени поръчки са някакви самостоятелни галактики, които не подозират, че останалият свят съществува. Но има крачка напред. Регистрите РЕЗМА, РЖЖО, РГВС, RegiX, ИААА, НЕИСПУО и още няколко други са достъпни от една страница. Останалите - друг път.

Към статията във в. СЕГА
Forza NATO

С ясно съзнание за риска да заприличам на Kotkaта на Петрински ?

 

? Петьо Цеков

Памфуций
снимка на Памфуций

? за статията

циникЪтхедонист

Така се случва, когато музикантите в оркестъра

са подменени с буфосинхронисти. Като спре плейбека и остават само гузните усмивки. 

Денебал

Затова въобще не мога да разбера по каква причина ГЕРБ не може една електронна система да направи, една база данни да върже, един сайт да подкара като хоратa

Aми....заради многото калинки там - просто нямат капацитет.?

 

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

На ГЕП всичката им работа е такава.Голям облак-малко дъжд!

Петьо,поздравления за статията✌️

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Петьо Цеков, ? 

mr_self_destruct (непроверено)

нема начин корнела да не е виновна.

onzi

Затова въобще не мога да разбера по каква причина ГЕРБ не може една електронна система да направи, една база данни да върже, един сайт да подкара като хоратa

уф. цеков, точно по тази тема не трябваше да се обаждаш. щото този сайт ич никакъв го няма. герб не са цъфнали, нито вързали, ама това твойто /вашто/ недоношче, дето вече полвин година направи, е под всякаква критика.

 

всъщност форумът още ли е ваш? щото има достатъчно податки, че не е.

onzi

да се допълня - токиу-що сложих  на игнор някоя си "Christine Wright", която ми предлагаше да си намеря жена за една нощ. впросната гнус седи от пет /!/ часа. ей я:

https://www.segabg.com/comment/218967#comment-218967

отделно, че и игнорът, дето го ползвам, си го правих сам. а той зяпнал как другите не могат един сайт да подкарат. себе си не вижда.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

любезнейший Онзи,

има разлика между сайта на вестник и сайтовете на държавни институции.

Най-лесно се измерва в пари.

Лишени сме от тази животрептяща инфо,

но се размечтах какви сайтове могат да се направят, ако парите на данъкоплатците бъдат насочени към знаещите и можещите, вместо към обръчите и приятелите от белота.

 

Статията нежно гъделичка котараците по шкембетата, докато им дърпа мустаците и опашките?

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Е, това ми беше достатъчно -

 

това не е законодателство, това е science fiction

Така е, като не ни стигат българските думи, минаваме на матерния English, че да се разберем ;)

 

Успокоителният момент е, че сега като бекапето спечели изборите, всичко ще тръгне като по вода, кеф ти IT, кеф ти други технологии.

premier

бекапето властва от десетина години, а по-точно - копелето на бекапето герб.

На тъщата зетя

Нашия, вземи  се  събуди! Бекапето Ти е на власт от 2009-та!

Penchobre

Иди при onzi, Savannah! 

 

Петьо Цеков ?

buratinob

БАЦИС 

 

С аромат на Баце и средиземноморски остров.

Вече мавзолеите ги прават виртуални, високотехнологични.

Като оня дето ще замества истинският.

Колко бързо се развиват в ГЕРБ, от няколко месеца Бронзова къща, направо я сътвориха като желязна с цвят бронз.

Сега и желязна с цвят LED ще ни направят.

? за Автора!

 

 

Mrx

 mr_self_destruct

нема начин корнела да не е виновна.

 

  Е ти пък сега Корнелия виновна. То се знае кой е виновен - Путин е виновен.  Сега ще видите, ако ГЕРБ загубят изборите как ще кажат, че Путин им е попречил, тоймежду другото многодомникът Цецо започна да пее тази песен. 

mi6osp.

Повтарянето на научно-техническата революция от социализма при мутромилиционерската демокрация може да бъде само като фарс.

Magi

Ох, г-н Цеков, долавям учудване в статията. Когато 10г. на върха на управлението на държавата стоят неграмотни хора с мисъл не по далече от следващия ден, какво да очакваме друго. Цялата система на държавното устройство не работи. Не зная какви интереси гонят нашите европейски и други приятели/ всъщност зная/, като се правят, че не виждат какво става в страната ни. Изводът е ясен , имат интерес такива хора да ни управляват, защото изпълняват техните желания. Те изобщо не се интересуват народът ни как живе, на тях ни им трябва бедна и неграмотна страна. Вие пишете за високо технологични дейности, които са провал. Няма как да не са провал.  Ако не се осъзнаем не ни чака добро бъдеще.

JollyRoger's

Най-тенетемейското постижение на Хъбибий Тръбовержец е филията с мас в ръчичката, небрежно облегната на отворения прозорец на джипката. ???

Гларyс

Те си го казаха преди време - администрацията се противи и саботира промените. Нормално, това би оставило много калинки без работа, а за други ще лъсне, колко малко правят.

Затова ще има бюрокрация до дупка и ще се рои и множи, като всяка връзка между институциите ще е мудна, неефективна и за наша сметка. Пък и така им е по-лесно. Това са паразити. Може да ги измете само огън!