Quantcast
Новите касови бележки за горивата са имитация на прозрачност | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Новите касови бележки за горивата са имитация на прозрачност

Новите изисквания в касовите бележки за горивата да има разбивка на цената са опит да се имитира някаква дейност, за да се покаже, че правителството се бори за повече прозрачност. Това коментира икономистът Калоян Стайков пред Economic.bg по повод промените, обявени официално от НАП в петък

По думите му същото това правителство реално затвори пазара и в него има строго ограничена конкуренция заради законодателни промени, правени от 2009 г. до сега. „Това си беше целенасочена политика в законодателството последните 10 години и това е крайният резултат. Трябва да се преосмисли и новият т.нар. Закон за горивата, който наскоро приеха”, добави експертът. Той обясни, че при ведомствените бензиностанции има абсурдни изисквания и не те създават проблема на пазара. 

В този си вид разбивката в касовата бележа за цената на горивото няма да покаже нищо, каза той, добавяйки, че разликата между покупната цена на горивото и продажната всъщност не казва нищо. „Това не е печалбата на съответната бензиностанция. Тази разлика показва колко е надценката, но не показва какви са разходите на бензиностанциите, а те формират голямата въпросителна в сектора - или защо са такива, а не са по-ниски”, казва икономистът.

Стайков обяснява, че много често се прави сравнение между България и например Австрия, което показва, че след като се изключат акцизите, данъците и таксите от крайната цена на горивото, разликата между двете държави остава малка. Това според него повдига въпроса на какво се дължи това при положение, че при нас разходите за производство, търговия и транспорт са много по-ниски от австрийските.

„Това всъщност е големият проблем - че по този начин разпределена бележката, няма да покаже нищо на потребителя и няма особено смисъл от това. Единственото, което ще се вижда е колко данъци плаща потребителят", добавя икономистът. Той напомня, че в момента бележката показва цената без ДДС и самият данък отделно. "Разликата сега е, че акцизът също ще бъде изведен, което също няма да помогне особено на средностатистическия потребител да си направи сметка дали дадена бензиностанция има по-висока печалба от друга или някой по някакъв начин си гарантира свръхпечалби”, казва Стайков.

Той коментира, че няма как да се направи сравнение между печалбите на различните обекти, тъй като всяка отделна бензиностанция е със строго специфични разходи и дори, ако погледнем бензиностанции на една и съща верига в София, Пловдив и на магистралата, те са с различни разходи. "Между покупната и продажната цена стоят наеми, такси, заплати, складове, транспорт и др. Има сериозна разлика между надценка и печалба, която не може да се види от влизащите в сила промени за касовите бележки", обяснява Калоян Стайков.

„Общият проблем е, че пазарът на горивата не работи, защото така написаха законите, че го затвориха. Проблемът е, че няма конкуренция. "Липсата на конкуренция и концентрацията на пазара не се борят с "по-прозрачни" касови бележки, а с реално увеличение на конкуренцията. За съжаление се движим в обратната посока, както показва наскоро приетият Закон за горивата", добави той. 

На въпрос дали тези промени ще вдигнат цените на горивата, както казаха от бранша, Стайков обясни, че не би трябвало промяната на софтуера да е голяма част от общите им разходи и предполага, че няма да доведе до голямо увеличение. „Може да има някаква промяна, но според мен по-скоро е спекулативно”. 

Към статията във в. СЕГА
Хулиган

Единствената разлика ще е, че по ясно ще се вижда как крадат.

Не, че не си го знаем и досега.

Не, че и на крадците е взело да им пука...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/darzhavata-govori-vazpitano/

dimdum

по-скоро единствената разлика е, че нечии фирми ще продават некъв нов софтуеър, който бензинаджиите ще платят еднократно, а ние ще им го връщаме мноо-мноо пъти.

Петър Бабанов
снимка на Петър Бабанов

?

dobadoba

Извадих последните бележки от Енергото.

Гледам ги и освен че не мога да разбера за какво иде реч, там никъде не пише колко струва 1 кВч дневна и нощна?..

⚓️

 

Johnny2965

Хареса ми един нов маркетингов трик, вече приложен в Русия. На информационните табла за цените на горивата да се изписват цените за 0,9 литра!!!