facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
НАП се оправда, че не е предвидила проблема с подмяната на касовите апарати

Въпреки настояванията на бизнеса Националната агенция по приходите (НАП) не посмя да поиска отсрочка за подмяната на касовите апарати и за обновяването на софтуера им. Данъчните оставиха решението на финансовия министър Владислав Горанов, който вече даде заявка, че може "да прояви гъвкавост", ако бъде убеден, че бизнесът не може да се справи в срок. Това стана след признанията от последната седмица, че данъчната администрация не е анализирала какви трудности и разходи ще причини на бизнеса промяната на правилата.

В същото време НАП обеща, че това ще бъде последната задължителна подмяна на касовите апарати. Агенцията щяла да даде възможност в бъдеще касови бележки да се издават от мобилни устройства и други модерни технологии, които не включвали използване на апарати от миналия век. "Оттук нататък всяка смяна ще бъде доброволна", увери говорителят на НАП Росен Бъчваров.

До края на март всички регистрирани по ДДС фирми трябва да осъвременят фискалните си устройства и софтуера към тях, така че те да подават почти в реално време данни за всяка продажба към сървъра на НАП. За голяма част от фирмите това означава пълна подмяна на устройствата и сериозни разходи.

Към момента само 30 000 фискални устройства от новия тип са подменени, отчете вчера НАП. Общият им брой обаче е около 185 000, като до момента са реагирали основно търговци, които работят само с касови апарати.
В същото време НАП призна, че е предприела промените в Наредба 18 напълно неподготвена за действителността. Използването на системи за управление на продажбите със свързани към тях фискални принтери се оказала масова практика сред търговците. "НАП имаше информация за около 40 000 принтера, но броят им е многократно по-голям", призна Росен Бъчваров. Между 50% и 75% от регистрираните по ДДС близо 200 000 фирми всъщност използват системи за управление на продажбите, чиято преработка съгласно новите изисквания изисква много повече време и пари на бизнеса. Месец и половина преди крайния срок са подменени едва 500 фискални принтера, отчетоха от НАП.
От приходната агенция ще следят готовността на бизнеса още една седмица и след това ще предоставят данните на финансовия министър, който трябва да реши дали и с колко да отложи крайния срок.

СРОК

Засега е почти сигурно, че няма да има отсрочка за бензиностанциите. От 1 април те трябва да отпечатват касови бележки с отделни редове за размера на ДДС, акциза, покупната и продажната цена на горивата и QR код. Преди дни от бранша алармираха, че 50% от бизнеса не може да спази срока, тъй като новата разпоредба бе обнародвана едва на 1 февруари. Наред с това бензиностанциите се подготвят да изпълнят друга мащабна промяна - да преработят фискалните си системи така, че да гарантират невъзможност за манипулации. Срокът за това е 30 юни. От петролната и газова асоциация поискаха това да е крайната дата и за новите касови бележки. Данъчните обаче пресякоха подобна възможност. "Доработването на фискалните системи на бензиностанциите заради новите касови бележки няма да изисква смяна на устройствата и не се налага допълнително тестване и одобрение от Българския институт по метрология. Изисква се само допълнителен модул, което не води до никакви сериозни затруднения за фирмите", смята зам.-директорът на НАП Пламен Димитров.

Към статията във в. СЕГА
Нова

Това да ви звучи познато:  "В същото време НАП обеща, че това ще бъде последната задължителна подмяна на касовите апарати." и "Оттук нататък всяка смяна ще бъде доброволна", увери говорителят на НАП Росен Бъчваров."

То и Свинетката нямаше да вдига цената, пък...

 

 

Krass_

После, "герберите" ще се чудят защо са изгубили изборите. Вместо да се чудят, може да питат, на първо място данс, нап и мф, а след това да продължат и с по-голямата част от "експертния капацитет", по прякор "калинки". И ще получат отговори, от сорта на:

В същото време НАП призна, че е предприела промените в Наредба 18 напълно неподготвена за действителността.

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели
"НАП се оправда, че не е предвидила проблема с подмяната на касовите апарати"
"НАП обеща, че това ще бъде последната задължителна подмяна на касовите апарати."

 

Ъхъ!То обещаното,да не е като даденото!Наслушали сме се на лъжите им!Некадърността е основен атрибут на цялата Му "държава".Едни неспособни и неуки люде коват закони.Кой от кой по нелеп и глупав.Ама то...джанката круши не може да роди.След това едни калинки в администрацията Му(нагласени на топла службица по партийна линия),се втурват да изпълняват законите и наредбите по същия нелеп начин.С основна цел-да симулират "дейност",уж че работят.Пък и да спретнат някоя далаверка,за собствена облага.И всичко това на гърба и основно от джоба на обикновения човек,в това число и така наречения "дребен бизнес".Последният е затънал до шията ,че и по нагоре в наредби,укази,закони...измислени от "умните Му глави".Съответно са създадени десетки службички и "контролни органи",които буквално с лопатата по главата убиват,де що мърда от микро бизнеса.В резултат- обществото се чуди какво става,а много граждани си купуват еднопосочен билет за широкия свят и се спасяват.Накрая в "държавата" Му остават(на път е да стане) само администрацията Му,пенсионери и тук-там някой ромей,неосъзнал все още,че вече няма нищо за крадене и трябва да се изнася и той.Аман вече от вас!Не се спряхте с глупостите си!

ivanko77

Това стана след признанията от последната седмица, че данъчната администрация не е анализирала какви трудности и разходи ще причини на бизнеса промяната на правилата.

 

Хайде сега тия от агенцийката, дето трябва да следят всички да спазваме част от законите, да погледнат закона за нормативните актове, който им казва как се пишат и наредби, и да отговорят къде точно са освободени от оценка на въздействието и защо не и направена реална такава!

×