facebook
twitter

Вие сте тук

27 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Вълчев: 30% от випускниците заминават в чужбина

Една не малка част от учениците, които завършват езикови гимназии, избират да учат в чужбина. По наши данни те са около 30%, съобщи просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

Той коментира проблема с младите образовани българи, завършили престижни езикови и професионални гимназии, които масово напускат страната ни, избирайки да продължат да следват в чуждестранни университети и колежи.

„Причините за това са много. Те са икономически, образователни. Най-вече те избират система на висше образование в друга страна. Ние, заедно с всички училища трябва да направим така, че да се опитаме да обвържем пазара на търсене на образование с търсенето на пазара на труда. За това провеждаме тази политика – чрез говоренето, чрез приема, чрез допълнителните стипендии и финансиране на тези професионални направления“, обясни Красимир Вълчев.

Той подчерта, че цифрите не са еднакви за цялата страна, а има различия в отделните региони, но все пак това е колективен проблем.

„Ние имаме остър недостиг на кадри с професионално техническо образование. За това провеждаме редица политики за насърчаване на приема, в това число и стипендии в професионалните гимназии. Искаме повече ученици и то с добри образователни резултати да учат в инженерно-техническите професионални направления. Имаме драматичен недостиг в някои от тях, като енергетика, водно строителство и други“, допълни още образователният министър.

Към статията във в. СЕГА
Sine_metu

Ба, липсва му.

Плановата икономика е занимание за сапиенси.

Нас още през 1991 ни обявиха за друг вид. Изчезващ

редник

Той подчерта, че цифрите не са еднакви...

 

Ако точно това е казал - срам за министъра...

Желязко Желев

След като Пекин е във Виетнам какво да очакваме от министера?

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

Това е казал, естествено. Освен това не прави разлика межди цифри и числа. Цифрите са 0, 1, 2, 3...,9 а числата са друго нещо, за тях трябва след-дипломна квалификация. Разбираме между другото, защо министърът работи в България.

urupuchi

Имаме драматичен недостиг в някои от тях, като енергетика, водно строителство и други“, допълни още образователният министър.

 

За кво му е енегертика и водно строителство на тоа менистер?! Всички знаем, че за построяването на рай на земята са достатъчни меринджеи, юристи, политици (с извинение) и някой друг генерал начело на републиката. 

19namo

Една трета е малко, толкова трябва да остават. Максимум.

МинистЪри... 

drunbrum

Министърът лъже, като дърт циганин. Няма никакъв недостиг на специалисти, например медицинските сестри са поне пет пъти повече от необходимите за територията, иначе защо ще им плащат тия смешни заплати. Може би има недостиг само на неграмотни мангали и на малолетни родилки. Май се опитват да бият рекорда на Африка.

fractal

Ученето от 1до 12 клас трябва да се признава за трудов стаж

19namo

... труден стаж, все по-труден.

dobadoba

Това е положението.

Завършваш и имаш избор:

Работа в Родината завинаги, на минимума и живуркаш някак..

Работа в БГ срещу смешни пари, но при евентуални връзки рушвети и т.н.

У нас но работиш за чужди компании(изнесени места), стават все повече хората.

Работа навън заплатена, ако и близките са там е по-леко.

Хвърляш се в Чужбината и каквото стане.

⚓️

 

 

revenant

Това означава че имаме утвърден, добре развит износ за западна Европа! Както г-н Борисов уточни преди време, ние внасяме коли и техника от Европа, а изнасяме доктори и инженери. Съвсем равнопоставена търговия и нищо, което да разтревожи гражданите със силни и ясни антикомунистически убеждения.

bgman13

Кво да ги разтревожи, т.нар. граждани - дето били уж с антикомунистическо убеждение. За сега още нема гилотина на центъра на София за такива като тях.

bgman13

Вълчев

 

Стига с тия вълци бе, разбрахме че са себеподобни на човека! Амън!

vasilevil

Младите не искат мизерия кочина и корумпета това е положението гробари!

La Bamba
снимка на La Bamba

Бягайте деца ! Бягайте от Чумата... ???

Аладар

Ако не се върнат тези 30% учащи изпреварваме  Венесуела избягали.

Някой по учен  да развие темата :

Прилики и разлики между еничарството през Средновековието и изселването на младежта през 21 век.

циникЪтхедонист

Без претенциите да съм особено образован, аналогията между провежданата навремето от Османската империя, а в наши дни от САЩ, политика в този аспект е видима с непредубедено  око. 

Методиката е малко по рафинирана, но ефекта  продължава да е сходен.

Свежата кръв от провинциите бива изсмуквана, обработвана идейно и използвана за нуждите на господаря.Много често точно за осъществяването и поддържането на контрола над съответната провинция

 

peniko

От де що роднини, приятели и познати имам в БГ - барем половината от децата им са някъде навън.  Изключение е моят племенник -  завалията толко го мързи че след 6 години следване едвам е допратил до 3ти курс. Ама ако изкласи некой ден и той ще драсне .......

Johnny2965

Една добра новина. Колкото повече хора се образоват в по-развити страни, толкова шансът им да се реализират успешно са по-добри. 

RanBosilek
снимка на RanBosilek

"Чужбина", разбира се, е гейропата, Америка или където и да било другаде с изключение на русия, северна корея, венецуела, китай, индия, изобщо потокът стриктно се насочва САМО и ЕДИНСТВЕНО към т.н. "Запад". Защо ли? Нима най-умната част от нашите деца е толкова проста, та не се е юрнала към савецкия рай или към останалите тям подобни мизерстващи държави от третия свят?

Не слушат родителите и бабите и дядовците си, списващи тук. 

bgman13

За кво ти е само в главата савецкия рай, бе брато? Мисли за българския рай. Ето например преди малко Антон Тодоров, доказа (ама с документи), че сега БВП на България е седем пъти по-голям от тоя на България до 89та. И тва при такъв отлив на работна ръка! Ама не са само най-умните дека са се юрнали да бегат от българския рай, като от чума - и най-глупавите също са побегнали.

Banshee
снимка на Banshee

Ми да, така е било и преди Освобождениеето и малко след. Като не е имало учебни заведения в България. Голям успех. 

Иначе,  хайде да не си говорим глупости отпреди 30 години пак. В толкова училища руските паралелки са пълни и защо мислим е така? Доста випускници вече заминават и в Русия, зависи какво искат да учат.

bgman13

Значи при седем пъти по-голям БВП в днешна България спрямо тоя преди 89та, за две трети от времето на съществуване на социалистическа България, при над една трета избягала от България работна ръка, и една четвърт по-малко население, тука богатстовото на средностатистическия българин требва да се е увеличило и повече от седем пъти, но да речем, че се е увеличило само пет пъти.

 

Това означава, че всяко семейство има поне по още пет нови жилища, които са със същото качество на комунистическите, дето без ремонт не могат да паднат. Това означава, че има пет пъти повече нови пътища, спрямо построените през соца. Това означава, че има пет пъти нови язовири, спрямо построените през соца. И пет пъти повече електроцентрали. И пет пъти повече селскостопанска продукция. Че и промишлена.

 

Остави другото, ами това означава, че България печели пет пъти повече медали от олимпиади, световни и европейски в разните спортове.

 

Де ги всичките тез хубави нещица? Дори на сън не му се присънват на Антон Тодъръв. Ма няма документи за реалността която всеки един може да я види и да я пипне. Документите са единствено за там и тогава - далеч от тука, може и на Марс. За Марс като ни заговори Антон Тодърдръв, може да го гледаме като плъхове в брашно и само да мигаме. А кога ние му заговорим за тук и сега, което е в драстично противоречие с неговите сметки, Антон Тододърдръв почва да мига като плъх в брашно. Ма много е силен - е сега ще ви кажа аз на вас. Кво ше ни кажеш бе, ако не беше паднал комунизма щеше да бъдеш най-безскрупулната комунистическа балалайка, дето срам нема, нито мярка - като сега.

циникЪтхедонист

Колкото и светли стратегически цели да ни прожектира министъра на екрана на нашите очаквания, проблемите си остават. 

Има сериозен дефицит с техниката, демек с административния капацитет, в следствие на малоумно провежданата от години кадрова политика. . 

 

bgman13

изобщо потокът стриктно се насочва САМО и ЕДИНСТВЕНО към т.н. "Запад". Защо ли? Нима най-умната част от нашите деца е толкова проста,

 

1. Като е най-умната част от нашите деца, оти не оправи държавата в която продължават да живеят нейните родители, баби и дядовци? Или ти си мислиш, че не им е нещо все пак зор за тях? Май не са най-умната част, а са ги подкарали като овци. Просто работната сила, която дори и като специалисти, пак ще бъдат подчинени.

2. Да, те отиват да работят САМО и ЕДИНСТВЕНО на запад? Факт. И какво трябва да означава това? Дали означава, че потокът на работната ръка е само и единствено към Запад защото на запад е по-убаво или е обратното - че на запад е по-убаво, защото цял свят работи за запада?

Тва е като въпроса, за валутата хегемон наречена долар - дали доларът е хегемон, защото САЩ имат силна икономика или е обратното - имат силна икономика, защото светът дава реалните си ресурси срещу американски купони.

 

Като си отговориш правилно на тия прости въпроси, и после ше можеш да прегнеш една каруца с един кон правилно - т.е. конят пред каруцата а не обратно. А дотогава ше те броиме за един от многото некадърници, дето не могат да просперират в собствената си родина и за това са юрнали, където е на баницата мекото и на работата лекото.

СвКащей
снимка на СвКащей

Бе, кат знам колко колосални пpофесоpе има само у сий фоpум не моа да повеpвам, че младото токвоз бега да се учи по гpозна чужбина. Или е фалшива новината, или бегат само некадъpните - то се знай, че по западо нищо не учат и ей така им дават некви дипломе, па у нас изискванията са високи и стpоги.