facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
САЩ виждат "нов Холокост" заради амбициите на Техеран

Американският вицепрезидент Майк Пенс нарече Иран най-голямата заплаха за сигурността и мира в Близкия изток и обвини духовническия режим в създаването на „нов Холокост” с регионалните си амбиции, предадоха агенциите. Пенс поиска настойчиво европейските си съюзници да се оттеглят от ядрената сделка с Иран и предупреди за бъдещи санкции срещу Техеран. Той говори на конференция за Близкия изток в полската столица Варшава, на която присъстваха представители на Израел и висши арабски лидери, но бе бойкотирана от редица европейски лидери. България е представена от външния министър Екатерина Захариева. Американският вицепрезидент осъди новата инициатива на Франция, Германия и Великобритания, която позволява на европейския бизнес да оперира на иранския пазар въпреки американските санкции.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предизвика смут със заявление пред израелски медии, че ще се срещне с представители на арабските страни, за да обсъдят "война срещу Иран", която според него е от общ интерес за тях, предаде Блумбърг. Думата, която той използва на иврит, означава "война", "бях там", съобщи кореспондентът на "Асошиейтед прес" в Ерусалим, споделил изявлението му в Туитър. Друга публикация в Туитър, написана от профила на институцията му на английски език, също съдържаше думата "война", а впоследствие бе заменена с "битка", пише в."Джерузалем пост". По-късно публикацията бе изтрита преди гневната реакция на външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф също в социалните мрежи: "Винаги сме знаели за илюзиите на Нетаняху. Сега светът също ги знае". Иранският президент Хасан Рохани обвини САЩ и техните съюзници в региона на Близкия изток за самоубийственото нападение в сряда в югоизточната част на Иран, при което загинаха 47 членове на елитния Корпус на революционната гвардия. Екстремистката сунитска мюсюлманска групировка "Джаиш ул Адл" (Армия на справедливостта), която твърди, че се стреми към по-големи права и по-добри условия за живот на етническото малцинство белуджи, пое отговорност за нападението.

Към статията във в. СЕГА
SvSophia
снимка на SvSophia

нов Холокост ... Техеран

Нали уж се борим с фейкнюзовете?

Борбата с фейкнюзовете не предполага ли задълбочено познаване на проблема, а не непроверено копи-пействане на агресивна, неистинна и войнстваща пропаганда?

 

П.П. Мигар не се знае, че в една от провинциите на Иран живее значима еврейска, юдаистка, диаспора, с която аятоласите са в чудесни отношения и за която се грижат?

Когато се пише по такива въпроси, не е ли редно да се прави разлика между евреите и политиката на сегашното правителство на Израел?

Не е ли необходимо пишещите да си припомнят поне, че не чак толкова отдавна, когато пак некви политици, не бяха иранските,  бяха създали напрежение между двете държави, масово обикновените иранци и евреи, цели семейства, си разменяха в социалните мрежи писма на обич и приятелство, за да дадат знак на политиците срещу техния език на омразата?

 

П.П.П. Подобни изказвания, като на Пенс и Нетаняху, освен че са език на омразата и безогледна войнстваща пропагандна, не би ли следвало да не се разпространяват така безкритично? 

В интерес на самите евреи, не само на иранците.

И на българските читатели, имащи право да получават обективна информация, а не системна едностранчива пропаганда.

 

SvSophia
снимка на SvSophia

П.П.П.П. Пиша това, защото съм съпричастна към съдбата на изстрадалите през ХХ век евреи. Не бих искала да страдат отново заради интересите на шепа политици.

Медийните послания би следвало да са такива, че да не настройват срещу евреите изобщо.

Както и срещу иранците, севернокорейците, руснаците и всички останали.

За съжаление напоследък медийните послания и внушения не са каквито би трябвало да бъдат.

Все по-малко са. 

kempes

Сигурно от Техеран изпратиха каубои да избият местното индианско население в северна Америка.

Мда.

×