facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Русия разработва все повече ракети със среден обсег

Русия разполага с повече крилати ракети със среден обсег "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО), отколкото се смяташе, съобщи вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг"(ФАЗ), цитирайки анонимен източник от западно разузнаване. Според НАТО ракетата нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г. Както САЩ, така и Русия заявиха, че се изтеглят от споразумението, а Вашингтон отдавна обвинява Москва, че го нарушава именно с разработването на тази ракета.

По данни на ФАЗ освен в тренировъчния батальон за изпитания на ракети в Капустин яр и в град Камишлов ракети и батальони са били разположени и в северноосетинския град Моздок, както и в град Шуя, в близост до Москва. Всеки от четирите батальона разполага с четири подвижни устройства за изстрелване на ракети. Във всяко от тях има по четири ракети, съобщава вестникът. Така общо Русия разполагала с 64 ракети със среден радиус на действие, които могат да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави. Ракетата има обсег до 2350 км, или около 2000 км с конвенционална 500-килограмова бойна глава, съобщава германското издание. При сегашното разположение на ракетите в обсега им се намират Източна и Северна Европа. С придвижване те могат да достигнат цяла Европа, освен Португалия. Според Русия ракетата има обхват само 480 км. Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег забранява ракети с обсег между 500 и 5500 км.

Руският президент Владимир Путин обяви на 2 февруари, че Русия прекратява спазването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., след като изтече ултиматумът на САЩ за същия договор, заради обвинения в нарушения. Същевременно Путин настоя, че Русия трябва да разработи нови ракети в отговор на действията на САЩ. Москва отправи аналогични обвинения спрямо САЩ. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди още през декември колегите си, че трябва да се подготвят за прекратяването на този договор.

 

ТЕНДЕНЦИЯ

В Ленинградска област направиха електронен пуск на ракета 9М729, която е част от оборудването на комплекси "Искандер-М", съобщиха от пресслужбата на Западния военен окръг, предаде ТАСС. Отбелязва се, че военните са отработили скрито развръщане на комплексите, маскиране на огневите позиции и са направили пусковите установки на учебните ракети. Електронният пуск предполага указване на целите, предстартова подготовка на комплекса, а така също и отработка на действията на бойните разчети без фактически запуск на ракетата.

 

 64 подобни руски ракети могат да носят конвенционални и ядрени бойни глави

Към статията във в. СЕГА
JR

Щом Москва “ ще достига с тях В цяла Европа“, това ще доведе до “бум“ на виртуалния туризъм...??

Soro

Дано само с лазери не ни запукат като въздействаха на украинците ! Тогава ще скачаме по 404 пъти на ден . Тенджера на главата спасяват мозъците ни от руски е лазери ! 

mi6osp.

Разработва и се запасява.

Да има да получат всички желаещи.