facebook
twitter

Вие сте тук

23 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
На управляващите не им мигна окото, че Синодът насърчи боя на децата

Нито един представител на властта не се впечатли от критичното становище на Светия синод относно Националната стратегия за детето 2019-2030 г., оповестено в петък. В него ръководството на православната църква даде да се разбере, че одобрява боя като възпитателно средство.

"Стратегията трябва да доуточни забранените форми на насилие, за да не бъде злоупотребявано с ролята на „жертва”, включително и от самите деца, в случаите, когато родителите използват допустими вербални или физически средства за корекция на детското поведение", посочват отците. Те смятат, че забраната на телесното наказание над деца и превенцията на домашното насилие "създават условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност с възможност за лесното му отделяне от семейната среда, включително и с активното участие на държавни чиновници".

В ХХІ век Синодът си позволи отново да призовава за пълна забрана на абортите, на сексуалното обучение за сметка на религиозното, на съжителството без брак, още повече на хора от един и същи пол.

Светият синод не пожали дори задължението на държавата да осигури места в яслите и детските градини за всички деца. Според него това било "узаконяване на насилствената институционализация".

Синодалните старци не одобряват и "механичното възприемане и прилагане на чуждестранни практики", визирайки "все по-либералните методи на "възпитание" и "образование", които странят от здравите и консервативни ценности на християнството", които носели "ценностен разпад, развращаване на децата и младежта, изкуствена преориентация по отношение на пола, значително намаляване на техните физически и морални сили, дух на протест, отчаяние, безнадеждност и суицидност".

 

Синодът призова за цялостна редакция на Националната стратегия за детето, тъй като създавала "риск за фатални грешки в преценката на държавата, за сериозни злоупотреби и за пагубни решения спрямо детския живот и развитие".

 

ЕКСТРИ

България е светска държава и мнението на религиозните представители не би имало никакво значение, ако не бяхме свидетели на здравата държавна протекция спрямо тях. Преди дни правителството отпусна допълнителни 5 млн. лв. на Дирекция "Вероизповедания" за заплати на свещеници, след като през октомври заяви готовност да поеме изцяло заплатите им и обяви, че те ще са съотносими с тези на учителите. Отделно църквата получава финансиране всяка година от държавния бюджет - за 2018 г. сумата е 4.1 млн. лв. и се отпуска за свещениците зад граница и ремонт на православни храмове у нас. Правителството на ГЕРБ редовно откликва на всяка молба за ремонт на църкви и манастири, защото премиерът Бойко Борисов се отчита на "Началника". В същото време държавната власт години наред пропуска да контролира дали БПЦ плаща данъци и осигуровките на свещениците си. 

Към статията във в. СЕГА
Jules

В най-добрите / и най-скъпите / частни училища в Англия - Итън, Харроу и пр.  телесните наказания бяха отменени едва в края на 60-те години. Там са се възпитавали тези, които са управлявали половината свят, Империята над която слънцето не залязва.

Не пледирам за телесни наказания, но някой и друг шамар зад врата, когато има защо, не е навредил никому.

Англичаните съвсем не са глупави, ти само изглеждат така.😄

дъртреалист

одобрява боя

глупости.

маргаритка2

На квадрат.

cymen

На детето, на детенцето, вече не може даже да се скараш.  Аман от глупости. После защо растат не мъже, а джендъри.

Evasion

Верно пълна с глупости статия. Авторът очевидно слага бой и телесно наказание под един знаменател... и докато такава недомислица е разбираема - все пак така е възпитан - негов си проблем, то заявлението, че мнението на БПЦ не би имало никакво значение, ако не била здравата държавна субсидия е абсолютна недомислица, основана на тежки комплекси и първична суета. За кого няма да има значение? Защо няма да има значение? Авторът може и да е ужасно умен и много ценен от приятелския си кръг, но едва ли сериозен журнапист би се изказл вместо цял народ... Но, както Б. Б. рече - такъф е матряла, в случая - журналистическия в СЕГА... жалко, можеше поне да прочете закона за вероизповеданията.

Памфуций
снимка на Памфуций

В най-добрите / и най-скъпите / частни училища в Англия - Итън, Харроу и пр.  телесните наказания бяха отменени едва в края на 60-те години. Там са се възпитавали тези, които са управлявали половината свят, Империята над която слънцето не залязва.

Не пледирам за телесни наказания, но някой и друг шамар зад врата, когато има защо, не е навредил никому.

Англичаните съвсем не са глупави, ти само изглеждат така.

Точно тези две прехвалени училища Итън и Хароу, както и други от същия тип. в зенита на Британската империя (т.нар. "викторианска епоха") а и до по-късно,  стават синоним на развъдници на хомосексуализъм  до такава степен, че в началото на миналия век хомосексуализмът е наричан "English disease", макар, че един от възпитаиците точно на такова училище, драматургът Майкъл Уилкокс пише:

The true 'English disease' is not homosexuality, or a fondness of flagellation. It is sexual immaturity born of single sex boarding schools.

И едно четиво за размисъл:

https://www.theguardian.com/education/2005/oct/12/...

Jules

Това с хомосексуализма може и да е вярно, но няма общо с факта, че именно от тези и подобни на тях училища са излизали и излизат лидерите на Великобритания. Въпросът беше, дали тези лидери щяха да станат такива, ако не получаваха, когато ги заслужат,  т.н.  "12 of the best", т.е. 12 удара с пръчка на голо пред целия клас. И дали сегашните, които вече не получават такива наказания са по-добри лидери  заради това. Дълбоко се съмнявам.

SvSophia
снимка на SvSophia

насърчи боя на децата

Ете тва е резИлтатът от десетилетни упражнения по демократично реформиране на образованието: свръхинтерпретация му се вика в науката, липса на умения за четене с разбиране на текст - в методиката /не е наука, щото методици са в началата на горепосоченото реформиране/.

генек

"даде да се разбере"...

Аргумент!

Казано е - Бий дупе, да не биеш гъзище...

Джендърът В. не се появява за "защита" на децата. Вълнуват го само педалите... Ми така е - свой своего брани...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

САТЪР
снимка на САТЪР

за това  европците насърчават  мандръсането на деца..

даже възраста у булгаристан е най ниска..

фчера даже си рекламираха некво тъпо приложение 

Forza NATO

 

Поредната недостойна титулна манипулацийка.
 

И кога, и как Синодът e "насърчил боя на децата", както твърди заглавието?

 

Дори и в текста анализът стъпва най-вече връз тълкуванията на смелия пишещ борец с клерикализма, според когото в становището си ръководството на православната църква даде да се разбере, че одобрява боя като възпитателно средство.

Брей тая ретроградна църква, дала му е на тоз' автор да разбере.

 

"Стратегията трябва да доуточни забранените форми на насилие, за да не бъде злоупотребявано с ролята на „жертва”, включително и от самите деца, в случаите, когато родителите използват допустими вербални или физически средства за корекция на детското поведение", посочват отците.

 

И кое е лошото в тази препоръка на отците?

 

Надявам се с тази статия пропагандният онлайн норматив "Нека всички прогресивни сили заклеймят ретроградната църква" да е изпълнен надлежно.

САТЪР
снимка на САТЪР

всяването на страх и паника е водещо. лъжи и манипулациии 

тя църквата заклеймена че иска забрана на педалските паради

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Църквата си е ретроградна по дефиниция и никой не очаква от нея да бъде прогресивна, нито пък трябва да се съобразява с нейните препоръки.

Прочее, това е заявено много отдавна от истинските български патриоти, които също са радеели за новото и прогреса, а не са били реакционери като сегашните патрЕоти.

 

Училищата не трябва да имат нищо общо с калугерите и с черквата, защото техните цели са съвсем други, т.е. защото тяхното назначение е не да затъпяват и не да проповядват ретроградни идеи, а да се борят със суеверията, да откриват истината, да разпространяват истинното и полезното знание и да избистрят главите на заблуденото човечество.

 

Хр. Ботев,

ПССъч. ІІІ, 36.

Forza NATO

Първом, децата не са само в училищата и стратегията, съответно - становището, не се отнасят единствено до училищата.

 

Второ, щом църквата е ретроградна по дефиниция, поради что тогаз е прогресивният поплак?

 

Трето, доколкото коментирам единствено статията и нейната трактовка на темата, при това - статия в информативната, а не в коментарната част на газетата, позволи ми въпроса - ти споделяш ли разбирането авторово, че "Синодът насърчава боя на децата"?

 

Не разбрах какво общо има всичко с мнението на Ботев актуално към 1870-те и днешните зли реакционни патреоти, но приемам, че всеки мрън връз гърбините им е гвоздей в ковчега на рашизма и така даваш своята херойска дан в борбата за планетарна свобода.

Evasion

Похвално е да се цитират личности като Христо Ботев. Още по-похвално би било да се посочва и контекста на цитираните думи.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Контекстът би трябвало да е съвсем ясен на всеки българин, който е завършил поне гимназия и не е спал в часовете по български език и литература или история.

Evasion

Би трябвало, но изглежда не е...

Shaaban_bin_Robert

Ха сега си предствате следната ситуация. Прибирате се от работа и, влизате в хола и заварвате 10-годишното си отроче (полът е без значение) как си е качило калните обувки на дивана (холната масичка), сипало си е едно уиски (водка, ракия) и пуши цигара. Вие сядата смирено до него и му казвата нежно, без да повишавате тон (крещенето също е насилие, вербално): "Виж какво, моето дете. Това което правиш не е хубаво. А то отпива от чашата, дръпва от цигарката и като пуска дим в очите ви казва: "Ами всички го правят." След което си продължаватее кутурния разговор тихо, без крясъци.

Представихте ли си го?

bay Dragan

....разговор тихо, без крясъци...

Бих допълнил , с подръчни средства

Памфуций
снимка на Памфуций

"Стратегията трябва да доуточни забранените форми на насилие, за да не бъде злоупотребявано с ролята на „жертва”, включително и от самите деца, в случаите, когато родителите използват допустими вербални или физически средства за корекция на детското поведение", посочват отците.

 

И кое е лошото в тази препоръка на отците?

Националната стратегия следва Международната конвенция на ООН от 1989 г., където подобно уточняване липсва:

http://www.asp.government.bg/documents/20181/49590...

Член 19

1. Държавите -страни по Конвенцията, предприемат всички необходими законодателни, административни, социални и образователни мерки за закрила на детето от всички форми на физическо или умствено насилие, посегателство или злоупотреба, липса на грижи или небрежно отношение, малтретиране или експлоатация, включително сексуални престъпления, докато то е под грижите на родителите си или на единия от тях, на законния си настойник или на всяко друго лице, на което то е поверено.

2. Такива защитни мерки включват според случая ефективни процедури за създаване на социални програми за осигуряване необходимата подкрепа на детето и на лицата, които се грижат за него, както и на всички други форми за предотвратяване и разкриване, докладване, отнасяне за разглеждане, разследване, разглеждане и проследяване на случаите на малтретиране на деца, описани по-горе, и според случая за намеса на съдебните органи

 

Не съм убеден, че уточняването на формите на насилие в национална стратегия ще доведе повече до добро , отколкото до зло. Един шамар насилие ли е? А всяга грешка на детето, да бъде последвана с шамар - насилие ли е? Колко често шамаросване се превръща в насилие? Колко силен шамар прекрачва границата на допустимо физическо наказание и се превръща в насилие? Следва ли да фискираме стандарт? Не съм сигурен.

Това е все едно да бъдат конкретизирани всички форми на насилие в Наказателния кодекс - какво правим ако някой приложи форма, която не е посочена там? Пиша това като човек, който е ял много бой в детството си и който никога не е удрял дете - ни свое, ни чуждо.

 

Иначе в информацията са изведени няколко момента от становището, но всички коментират заглавието.

wreckage
снимка на wreckage

В същото време държавната власт години наред пропуска да контролира дали БПЦ плаща данъци и осигуровките на свещениците си. 

БПЦ-то не е добър стопанин и следва да бъде раздробено и приватизирано. Така постигнатата конкуренция ще спосопства за подобряване качеството на предлаганата услуга и ще стимулира иновациите ф бранша.

Magi

Г-н Петров, баща ви или майка Ви , не  са ли Ви пляскали? Аз съм израснала в семейство в което нямаше скандали, да не говорим за бой. Родителите може и да се карали , но никога пред нас / децата/. Това не означава , че майка ми не ни шамаросваше със сестра ми, когато не слушахме.  Уверявам Ви, че изобщо не ни се отрази на развитието/Завършихме и двете по две висши образования и постигнахме успех в кариерите си/. Баща ми винаги казваше "Учете за да имате професия". С новите закони искат да отнемат изконното право на родителите да възпитават и изискват от децата си. Искат като в западните държави , за един шамар да отнемат детето от родителите. Искам да кажа , че прекален светец и богу не е мил.

×