facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ВАС осигури спокойствие на Цацаров по "Цумгейт"

Върховният административен съд (ВАС) подсигури спокойствието на главния прокурор Сотир Цацаров по скандала "Цумгейт" до края на мандата му. Делото за достъп до информация по темата, което "Сега" води срещу Инспектората на Висшия съдебен съвет, е насрочено чак за 22 януари 2020 г. Мандатът на Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. Т.е., дори съдът да приеме, че инспекторатът неправилно е отказал информацията, достъпът до нея ще е закъснял. 

Така гражданите ще бъдат лишени от информация дали наистина инспекторите са проверили добросъвестно главния прокурор за потайната му среща в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ, по време на която на издателя на "Сега" Сашо Дончев беше оказан натиск за редакционната политика.

Когато през ноември 2017 г. Георги Чолаков стана председател на ВАС, той се ангажира делата за достъп до обществена информация да получат по-бърза писта, но очевидно това са празни обещания.

Казусът "Цумгейт" е във ВАС от септември 2018 г., след като "Сега" спечели на първа инстанция делото за достъп до акта от проверката срещу Цацаров, както и всички материали по нея. Изводът на инспекторите беше, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров.

През октомври 2018 г. ВАС остави без разглеждане жалбата на инспектората срещу публичността и краят на съдебната битка за информацията изглеждаше близък. Главният инспектор Теодора Точкова обаче обжалва прекратяването и поиска отвод на двама съдии от тричленния състав. Сред мотивите й беше и това, че Галина Карагьозова и Юлия Ковачева като членове на предишния ВСС са настоявали Цацаров да бъде проверен. Друг аргумент на Точкова е, че тримата съдии са включени в състава по неясни правила и в нарушение на принципа за случаен подбор. Точкова визира практиката във ВАС само докладчикът да се избира с електронната система. Въпреки многото сигнали срещу тази практика Точкова досега никога не се е впечатлявала, нито я е обявявала за нарушение. Само Цацаров заслужи тази привилегия.

Петчленен състав на съда върна делото на тричленката с указания да се произнесе по искането за отвода и Карагьозова и Колева се оттеглиха не защото са предубедени, а за да няма никакви съмнения. 

На 7 февруари по делото за достъп до информация е определен нов докладчик - Диана Добрева, която го е насрочила за след една година.

Към статията във в. СЕГА
JR

Ашколсун!

Порнография.

САТЪР
снимка на САТЪР

явно натиска е успял но не и политиката...